Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 18, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 18
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015


Στην Οκτωβριανή Επανάσταση αφιερώνεται ο νέος τόμος 18 της Μαρξιστικής Σκέψης. Καθώς πλησιάζουμε την 100ή επέτειο του κορυφαίου γεγονότος του 20ού αιώνα, το ερώτημα για το αν και πώς μπορεί η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από το φαύλο καπιταλιστικό σύστημα και τα δεινά του γίνεται όλο και πιο επιτακτικό. Ωστόσο, η Αριστερά σε όλες της τις εκφάνσεις αδυνατεί να επεξεργαστεί μια πειστική και αποτελεσματική επαναστατική στρατηγική υπέρβασης του καπιταλισμού, με συνέπεια να υπερισχύουν οι αντιλήψεις περί μονόδρομου και αναπόφευκτου της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία της Οκτωβριανής Επανάστασης παραμένει επίκαιρη, ως μια έμπρακτη κατάδειξη της ρεαλιστικής δυνατότητας του νέου αλλά και των όρων του. Ο τόμος προσεγγίζει πτυχές αυτής της εμπειρίας, δίνοντας έμφαση στη ριζική αναδιοργάνωση που επέφερε η επανάσταση σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής: εξωτερική πολιτική, οικονομία, δίκαιο, εκπαίδευση, επιστήμες, υγεία, τέχνη. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να αποτιμηθούν τα προβλήματα της επαναστατικής διαδικασίας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν μετασχηματισμένα στις δεκαετίες μετά το θάνατο του Λένιν.

Ο τόμος χωρίζεται σε δυο μέρη.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται άγνωστα κείμενα ηγετικών και άλλων στελεχών των Μπολσεβίκων της περιόδου 1919-24, παρμένα από κομμουνιστικά περιοδικά της εποχής. Ο αναγνώστης θα βρει κείμενα των Λ. Τρότσκι, Ν. Μπουχάριν, Α. Ρίκοφ, Α. Λουνατσάρσκι, Κ. Ράντεκ, Ν. Κρούπσκαγια, αλλά και λιγότερο γνωστών στελεχών όπως οι Κ. Ρακόβσκι (επικεφαλής της σοβιετικής κυβέρνησης της Ουκρανίας), Ντ. Κούρσκι (Λαϊκός Επίτροπος Δικαιοσύνης), Ν. Σεμάσκο (Λαϊκός Επίτροπος Υγείας), Κρεστίνσκι (Λαϊκός Επίτροπος Οικονομικών), Ά. Γιόφε και Λ. Καραχάν (επιφανείς σοβιετικοί διπλωμάτες), Γκ. Κρζιζανόβσκι (πρώτος πρόεδρος της κρατικής επιτροπής σχεδιασμού της ΕΣΣΔ), κ.ά. Περιλαμβάνονται ακόμη μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν επισκεφθεί τη Σοβιετική Ρωσία την ίδια περίοδο (Ι. Ντάνκαν, Α. Χέλερ, κ.ά.), παραγόντων του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος (Β. Μίντσενμπεργκ, Β. Σερζ) και δυο κείμενα των Ά. Αϊνστάιν και Μπ. Χέσεν από το αφιέρωμα του περιοδικού Κάτω από τη Σημαία του Μαρξισμού στον Νεύτωνα το 1927.

Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα βρει συνεισφορές συντελεστών και συνεργατών της Μαρξιστικής Σκέψης που επιχειρούν να φωτίσουν πλευρές της κληρονομιάς του Οκτώβρη και να ανιχνεύσουν τις παραπέρα προοπτικές του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Συγκεκριμένα, περιέχονται κείμενα των Τ. Μαστρογιαννόπουλου, Β. Αγτζίδη, Δ. Μπελαντή, Δ. Καλτσώνη, Α. Χρύση, Χ. Κεφαλή, καθώς και μια συζήτηση του Φ. Βακαλιού με τους Κ. Γούση και Γ. Καρπούζη. Και o τόμος ολοκληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, info@motibo.com, τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580, www.marxistikiskepsi.gr.

Όπως μας ενημερώνει ο συνάδελφος Γιάννης Καρπούζης, τον συνάντησαν μαζί με το Κ. Γούση, το Φλεβάρη του 2013. 
"Μιλήσαμε μαζί του για όλα. Από την επαναστατική θεωρία και το κόμμα που λείπει μέχρι την Τέχνη και το ζήτημα του θανάτου. Και από τον ευρωκομμουνισμό και τη βία μέχρι το αντάρτικο και το ΔΣΕ. Λένιν, Λούκατς, Χέλερ, Αλτουσέρ, Ζίζεκ είναι κάποια μόνο από τα πρόσωπα που χρωμάτισαν μια συζήτηση που αξίζει να διαβαστεί. 
Ο Θανάσης Βακαλιός, γεννημένος το 1929, αγωνιστής της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, ζει από κοντά τα γεγονότα του 1956, αποφοιτά με άριστα από τη Φιλοσοφική σχολή και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ετβες Λόραντ της Βουδαπέστης και γίνεται ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας με 22 βιβλια στο ενεργητικό του. Μέχρι σήμερα παραμένει πολυγραφότατος και στρατευμένος στην υπόθεση του "δημιουργικού μαρξισμού" και την αναμέτρηση με τις ανοικτές προκλήσεις του κομμουνιστικού κινήματος. 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Ανδρέα Βακαλιό που μεσολάβησε και μας βοήθησε να γίνει η συνέντευξη και το Χρήστο Κεφαλή που με χαρά δέχθηκε να περιληφθεί στον παρόντα τόμο."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου