Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πως η κεφαλαιακά ανεπαρκής Attica bank θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις; - Προκλητικά τα επικοινωνιακά τρικ


Δε διαβάζουμε τίποτα άλλο από το σαιτ αυτό...μόνο για την τράπεζα της καρδιάς μας (και των χαμένων εισφορών μας)...

Αντί η διοίκηση να εστιάζεται στο μείζον που είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της ανεπαρκούς κεφαλαιακά Attica bank, το τελευταίο διάστημα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Αντωνόπουλου εμφανίζεται….έτοιμος να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της Ελλάδος. 
Τα ανόητα επικοινωνιακά τρικ δεν βοηθούν και κυρίως προκαλούν όταν η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που προσπαθεί εδώ και 2 χρόνια να ανακεφαλαιοποιηθεί ανεπιτυχώς. 
Οι αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank είχαν εκτιμηθεί στα 434 εκατ αλλά προφανώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των capital controls και οι νέες αναπροσαρμοσμένες κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμώνται στα 560 εκατ ευρώ. 
Η Attica bank και η διοίκηση της αντί να προβαίνουν σε ανακοινώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα – η τράπεζα λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία – να αναζητήσει λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της. 
Κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν είχε εξεταστεί η Attica bank να ενταχθεί στα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης του ΤΧΣ δηλαδή το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank. 
Η λύση αυτή – θα δούμε αν μπορεί να υλοποιηθεί – είναι ηθικά ανέντιμη και νομικά έωλη λόγω DGCom. 
Θυμίζουμε ότι υπήρξαν τράπεζες που λόγω της άρνησης του ΤΧΣ να τις ανακεφαλαιοποιήσει διασπάστηκαν σε good και bad bank και πουλήθηκαν όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η κατά πολύ ποιοτικότερη τράπεζα Probank έναντι της Attica bank. 
Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank από το ΤΧΣ είναι τουλάχιστον μη ηθική πράξη.
Βέβαια από την άλλη αξίζει να παραμείνει η Attica bank στο τραπεζικό σύστημα; 
Από την μια πλευρά υπάρχουν οι εργαζόμενοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επανέλθει η ασφάλεια για το μέλλον τους χωρίς καμία αμφιβολία. 
H προστασία των εργαζομένων, πρέπει να είναι σε προτεραιότητα χωρίς καμία αμφιβολία. 
Από την άλλη πλευρά η Attica bank είναι ότι πιο αποτυχημένο project έχει να επιδείξει το ελληνικό banking στις μικρές τράπεζες. 
Η τράπεζα ζημιογόνος, κεφαλαιακά ανεπαρκής, χωρίς καμία παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. 
Ο μόνος λόγος ύπαρξης της τράπεζας αυτής ήταν και είναι το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και λόγω της εμπλοκής του Ταμείου…όλοι έδιναν παράταση ζωής…για να μην χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΣΜΕΔΕ. 
Το πείραμα της Attica bank δεν πέτυχε και προκαλεί απορία, πως η Attica bank προβαίνει σε ανακοινώσεις περί χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας. 
Θα αναμέναμε από την νέα διοίκηση να μιλήσει για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και όχι να σωπαίνει για το πιο ουσιώδες ζήτημα που είναι η έλλειψη κεφαλαίων. 
Για όσους αμφισβητούν το επιχείρημα ότι το πείραμα της Attica bank απέτυχε θα δώσουμε ορισμένα στοιχεία. 

Το αποτυχημένο πείραμα της Attica bank σε αριθμούς 

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι στρατηγικά χαμένος μέτοχος στην Attica bank στην οποία κατέχει το 51%. 
Η Attica bank απέτυχε επιχειρηματικά καθώς προσπάθησε να γίνει η μικρογραφία των μεγάλων τραπεζών ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ήταν κεφαλαιακός αιμοδότης αλλά λειτούργησε και ως ανασταλτικός μηχανισμός εξέλιξης της τράπεζας. 
Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2015 δηλαδή 15 χρόνια και ο επενδυτής γνώριζε την εξέλιξη αυτών των επιδόσεων είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε να επενδύσει ούτε 1 ευρώ. 
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 2003 με 2015. 
Το 2003 υλοποιήθηκε ΑΜΚ περίπου 50 εκατ με τιμή 1,5 ευρώ. 
Τον Μάρτιο του 2007 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 148 εκατ με τιμή 3 ευρώ. 
Τον Σεπτέμβριο του 2009 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 152 εκατ με τιμή 1,40 ευρώ. 
Το 2013 υλοποιήθηκε ομολογιακό και ΑΜΚ 400 εκατ με τιμή τα 0,30 ευρώ. 
Το 2015 το αργότερο 10 Ιουνίου του 2015 θα υλοποιηθεί ΑΜΚ 434 εκατ ευρώ. 
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας, 
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ 
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ 
2013 ζημίες -112 εκατ 
2014 ζημίες – 49,9 εκατ. 
2015 α΄ τρίμηνο ζημίες -1,3 εκατ ευρώ 
Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα ΑΜΚ των 434 εκατ ευρώ στην Attica bank που διαχρονικά εμφανίζει ζημίες -568 εκατ ευρώ.
Χρηματιστηριακά η Attica bank έχει απαξιωθεί αποτιμάται στα 0,042 ευρώ ή 44 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Το ΤΣΜΕΔΕ λοιπόν επένδυσε 440 εκατ (μαζί με τα 270 εκατ της νέας ΑΜΚ φθάνει τα 710 εκατ) και η αξία αυτής της επένδυσης σήμερα βρίσκεται στα 22 εκατ ευρώ….ακριβώς 22 εκατ ευρώ. 
Άρα τα επιτυχημένης επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank είναι εκτός πραγματικότητας. 

Πόσα πραγματικά κεφάλαια χρειάζεται η Attica bank; 

Το κεφαλαιακό ζήτημα της Attica bank δηλαδή η ΑΜΚ των 434 εκατ δεν έχει καλυφθεί ενώ οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί. 
Τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank δεν είναι τα 355 εκατ που καταγράφονται αλλά τα κεφάλαια με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το common equity tier 1 υποχωρεί στο 5,1% από 7,1% (242 εκατ) χωρίς την Βασιλεία ΙΙΙ αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητη είναι η αύξηση κεφαλαίου. 
Η Attica bank θυμίζουμε πρέπει να αποπληρώσει και προνομιούχες μετοχές και ομολογιακό. 
Η τράπεζα δεν έχει πολλά περιθώρια για να μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό, ένας τρόπος για να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά το core tier 1 και το common equity tier 1 που είναι οι πιο ουσιώδεις δείκτες φερεγγυότητας. 
Επίσης με 52,3% έναντι 58% που είναι ο μέσος όρος των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών coverage ratio για τις προβλέψεις.... είναι προφανές ότι αν αυξανόταν π.χ. στα επίπεδα του μέσου όρου του κλάδου οι ζημίες για το 2014 θα ανέρχονταν σε -125 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστον από -49,9 εκατ ευρώ. 
Τα NPLs της Attica bank ανέρχονται σε 1,044 δισεκ. ευρώ ή 28% του συνόλου των δανείων στα 3,73 δισεκ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου