Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τροπολογία Στρατούλη και σχολιασμός της

Αναρτούμε το πρόσθετο άρθρο (38) που παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός   κατά τη συνάντηση του με την Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, το ΣΜΤ και το ΣΑΔΑΣ. Η συγκέντρωση με παρουσία περίπου 200 συναδέλφων από τις 9πμ έως τη 1μμ που κράτησε, κατάφερε να αναδείξει ξανά το θέμα. Δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, πρέπει να συνεχίσουμε εντατικότερα και δυναμικότερα ώστε να επιβάλλουμε λύσεις. Εϊναι ζήτημα επιβίωσης.

Η τροπολογία που ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Στρατούλης δεσμεύθηκε να προσθέσει στο Σ/Ν «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» αποτελεί ένα πολύ δειλό βήμα που σε καμία περίπτωση δε λύνει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο. Ακολουθούν σύντομες παρατηρήσεις πάνω σε αυτήν οι οποίες αν δεν επιλυθούν θα χαρακτηρίσουν δικαίως την τροπολογία αυτή ως "ασπιρίνη για τον καρκίνο". Σε κάθε περίπτωση απέχουν πολύ από τα όσα διεκδικούμε τα τελευταία χρόνια.
1. Η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μετά το 93 ασφαλισμένους σύμφωνα με την τροπολογία αυτή αφορά μόνο σε όσους ασφαλισμένους "κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι". Με τον τρόπο αυτό εξαιρείται η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων (άνω του 50%) η οποία έχει οφειλές. Το σημείο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ασφαλισμένων. Εξάλλου αυτοί που οφείλουν είναι και αυτοί που έχουν κυρίως την ανάγκη μείωσης των εισφορών. Ειδάλως εξωθούνται στη διαγραφή τους από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ.

2. Η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μια λύση προσωρινή (για μόλις δύο χρόνια - 2015 και 2016), στη συνέχεια θα επανέλθουν αυτούσιες οι ληστρικές αυξήσεις, ανερχόμενες μάλιστα στην υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ("επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλισιτκή κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισης τους"). "Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ".

3. Το σύνολο των αναδρομικών αυξήσεων από το Β εξάμηνο του 2011 έως τις 31/12/2014 θα χρεωθούν κανονικά. Τα αναδρομικά αυτά είναι 2-3 χιλιάδες ευρώ ανά ασφαλισμένο. Απαιτούμε η ακύρωση των αυξήσεων να είναι πλήρης και αναδρομική.

4. Ενώ για τους μετά το 93 ασφαλισμένους υπάρχει ως προϋπόθεση να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αυτές να είναι σε ρύθμιση, δεν ισχύει το ίδιο για τους προ 93 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους οι εισφορές επανέρχονται από 1/1/2015 έως 31/12/2016 "όπως είχαν διαμορφωθεί και ίσχυνα μέχρι 30/6/2011".

5. Οι προ 1993 μισθωτοί μηχανικοί εξαιρούνται της ρύθμισης αυτής μια και δεν υπάρχει καμία σχετικά αναφορά στο εν λόγω άρθρο (είχαν αύξηση 2% στο σκέλος της Ειδικής Προσάυξησης). Και αυτό το ζήτημα πρέπει να αποκατασταθεί.


6. Δεν απαντάει σε κανένα άλλο κρίσιμο θέμα από αυτά που θέτει η ανοικτή συνέλευση μηχανικών με το σχετικό Υπόμνημα της (ΚΕΑΟ, υγεία για όλους, ασφαλιστική ενημερότητα, ριζική μείωση εισφορών, άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα, ταμείο ανεργίας, αποθεματικά, ΔΠΥ κλπ)

υγ. 
Παραδόθηκαν στο Υπουργείο και οι 5.103 υπογραφές συναδέλφων ενάντια στις αυξήσεις.  
Η ΚΥΑ για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων έχει κολλήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

για την καταγραφή και το σχολιασμό
πετρόπουλος δημήτρης

6 σχόλια:

  1. H λέξη κοροϊδία είναι πολύ λίγη για το περιγράψει... Η πορεία του νεου Πασοκ με το όνομα Σύριζα συνεχίζεται... Πολύ γρήγορα θα έχει την τύχη Πασοκ - ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο στρατουλης σκιζει τα μνημονια για τους προ 93 ελευθερους επαγγελματιες μηχανικους. Αν εισαι μισθωτος η νεος με μπλοκακι και οφειλες σκασε και πληρωνε.
      Ηλικιακος ρατσισμος η ταξικη μεροληψια? Οι θεσμοι το ζητησανε κι αυτο?

      Διαγραφή
  2. Δεν έχετε πάρει χαμπάρι πόσο νοιάζονται οι παλιοί μηχανικοί για τους νέους τόσα χρόνια; Αυτο το αίσχος να πληρώνουν εισφορές άνεργοι, λεχώνες και ΦΑΝΤΑΡΟΙ!! αυτοί δεν το δημιούργησαν και το συντηρούν ΕΤΙΣΘΕΛΙΚΑ έως σήμερα;
    Για αυτά ποιος θα ενημερώσει το Στρατούλη; Τις τρανταχτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
    Αλλα βλέπεις οι προ του 93 ρίναι άνθρωποι. Εμείς είμαστε.. ζώα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες τα επιτελους αυτοι κρατανε τα ποστα στο τεε και αρνουνται οποιαδήποτε μειωση για να μην χασουν τις παχυλες συνταξεις τους... συνεχως λεει η τροικα για μειωσεις εισφορων, το ΔΝΤ προτεινε εξομοιωση με το ικα αλλα που να ακουσουν συνδικαλιστες τυπου μοροπουλου που μονο για την καρεκλα τους, τις δολοπλοκιες και τη κονομα νοιαζονται... Και που ακουστηκε να επιτρεπεται σε καθηγητές αει να καταλαμβανουν συνδικαλιστικες θεσεις στο τεε..

      Διαγραφή
  3. μαζική διαγραφή απτο σπιρτζοτσιφλίκι και εγγραφή στο ΤΕΕ Βουλγαρίας και άντε γειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτό δεν είναι κακή ιδέα, γιατι κάπως πρέπει να ζήσουμε... Αλλά δε νομίζω ότι γίνεται... Τουλάχιστον έτσι απλά. Αν πάντως βρεις τον τρόπο ενημέρωσε μας, θα σώσεις πολύ κόσμο...

      Διαγραφή