Του Δημήτρη Κατσαγάνη από εδώ, ας ελπίσουμε ότι δε θα πάνε για τη δόση του ΔΝΤ...
Στη… γύρα έχει βγει και πάλι η κυβέρνηση για να βρει κεφάλαια για να καλύψει τις  άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου. Σήμερα αναμένει 80 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΑ, ενώ μέχρι τις 26 Ιουνίου πρέπει να έχει επιστρέψει 160 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και 110 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σήμερα αναμένεται να υπάρξει εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (σ.σ. μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων)  για μεταφορά  κεφαλαίων του ύψους 80 εκατ. ευρώ  σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ρέπος αυτό θα αφορά στην περίοδο 18 Ιουνίου -10 Ιουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως είναι δεύτερη φορά που το ΕΤΑΑ κάνει ρέπος με το Ελληνικό Δημόσιο. Η πρώτη φορά ήταν στις 28 Απριλίου, όταν αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του εν λόγω ταμείου να γίνει ρέπος με  47 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Απριλίου – 25 Μαΐου και με 53 εκατ. ευρώ για το διάστημα 28 Απριλίου – 10 Ιουνίου.
Στελέχη του ΕΤΑΑ αναφέρουν στο Capital.gr πως τα κεφάλαια αυτά επεστράφησαν στο ΕΤΑΑ.
Το ίδιο ελπίζουν να γίνει και οι διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Τα ΔΣ τους αποφάσισαν να συνάψουν ρέπος με το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 4 -26 Ιουνίου. Το ΔΣ του ΙΚΑ μετέφερε στην ΤτΕ, γι’ αυτό το σκοπό, 160 εκατ. ευρώ, ενώ το ΔΣ του ΟΑΕΕ 110 εκατ. ευρώ.  Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να γυρίσουν από την ΤτΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ σε έξι μέρες προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου. Τα 160 εκατ. ευρώ που αναμένει να λάβει πίσω από την ΤτΕ το ΙΚΑ αντιστοιχούν στο 17% της δαπάνης των συντάξεων του Ιουλίου, ενώ τα 110 εκατ. ευρώ που αναμένει ο ΟΑΕΕ αντιστοιχούν στο 40%.  Συνεπώς τα κεφάλαια αυτά είναι και με το … παραπάνω αναγκαία για την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, δεδομένου ότι τα προαναφερθέντα ταμεία δεν έχουν άλλα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα.