Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Το τμ. Αττικής του ΣΑΔΑΣ για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Α.Π. 1463 
Αθήνα 28 Μαΐου 2015
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΣ Τμ. Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 12.5.2015

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Όπως είναι γνωστό, η κρίση, ανατροφοδοτούμενη από το μνημονιακό πρόγραμμα της «εσωτερικής υποτίμησης», οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης ολόκληρο τον κλάδο των μηχανικών. Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τις ληστρικές και εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2011 στο πλαίσιο του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εκτός κοινωνικής ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκτός επαγγέλματος.
Η πρόσφατη ρύθμιση των οφειλών προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπως προκύπτει από το αρθ.28 του ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α’32) το οποίο τροποποιήθηκε με το αρθ.19 του ν.4324/2015 (ΦΕΚ Α’44) με το οποίο δόθηκε παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι 2/6/2015, δεν αναγνωρίζει και επομένως δεν παίρνει υπόψη τους παραπάνω λόγους που οδήγησαν στη συσσώρευση τεραστίου μεγέθους οφειλών. Έτσι:
· Δεν μειώνεται το κεφάλαιο οφειλής, ούτε καν με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη αν ο ασφαλισμένος που δημιούργησε οφειλές ήταν άνεργος, τι εισόδημα είχε, κ.λπ.
· Οι δόσεις είναι έντοκες, με αποτέλεσμα όσες περισσότερες δόσεις επιλέγει ο ασφαλισμένος, τόσο περισσότερα να πληρώνει σε βάθος χρόνου.
· Η ρύθμιση βρίσκεται σε ισχύ μόνο αν καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και καταπίπτει αν δεν καταβληθούν δυο συνεχόμενες δόσεις. Την ίδια στιγμή οι εξοντωτικές αυξήσεις στις εισφορές δεν έχουν θιγεί.
· Ο ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ για να κάνει χρήση της ρύθμισης χρειάζεται να καταβάλει ένα σεβαστό ποσό εφάπαξ, που περιλαμβάνει το χαράτσι υπέρ ΟΑΕΔ, τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2014 (γι’ αυτούς που μπήκαν στη ρύθμιση πριν την τροπολογία).
Επειδή οι μηχανικοί που προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους (άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, κ.λπ.) βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση λόγω των άδικα συσσωρευμένων οφειλών, καλούμε την κυβέρνηση με άμεση νομοθετική παρέμβαση:
· Να αποσυνδέσει την ισχύ της ρύθμισης από την υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τα φυσικά πρόσωπα και να αυξήσει τον αριθμό των μη καταβαλλόμενων δόσεων προκειμένου να ισχύσει η ρύθμιση.
· Να προχωρήσει σε διαγραφές χρεών σε ότι αφορά το χρέος σε κεφάλαιο της περιόδου 2009-2014 και όχι μόνο στις προσαυξήσεις, για κάθε χρόνο ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος.
· Οι αυξημένες εισφορές να μην ενσωματωθούν στα ειδοποιητήρια του α’ εξαμήνου του 2015 στις 15/5.
· Να δώσει λύση στο αδιαχώρητο και στις ουρές που δημιουργούνται στο Ταμείο.
· Να δώσει όση παράταση χρειαστεί για την υπαγωγή όσων συναδέλφων/ισσών το επιθυμούν στη ρύθμιση.
· Nα υπάρχει δυνατότητα αναστολής των χρεών για τους συναδέλφους που δεν πληρούν τα κριτήρια διαγραφής των χρεών, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα με δυνατότητα εξαγοράς τους. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές.
Τα παραπάνω αιτήματα αφορούν στενά το ζήτημα της ρύθμισης. Σε ότι αφορά συνολικά το ζήτημα του ασφαλιστικού, οι μηχανικοί δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

1 σχόλιο:

  1. Όλα αυτά θα μπούνε στο ίδιο νομοσχέδιο που θα καταργεί και το μνημόνιο...
    Απλά είναι τα πράγματα συνάδελφοι, αναδρομική δυνατότητα να κατεβεις ασφαλιστική κατηγορία για τα παλια χρεη (ούτε σε ονειρο δε θα στα καταργήσουν) και πληρωμή ασφαλιστικων εισφορών ανάλογα με το εισόδημα (πχ ένα ποσοστό 10-15%). Δυνατότητα στους άνεργους και στους πολύ χαμηλά αμειβόμενους για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρώτους και πληρωμή μόνο του κλάδου υγείας για τους δευτερους...
    Αλλά με την "αριστερή κυβέρνηση" του σύριζα αυτα είναι όνειρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή