Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ενημέρωση από τη χθεσινή κινητοποίηση ΣΜΤ και Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών


Τη Δευτέρα 6/4 μέλη του Δ.Σ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών μαζί με δύο μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης είχαν συνάντηση με τον σύμβουλο του υπουργείου εργασίας κ. Τεμπονέρα και την κ. Σοφιαννοπούλου Γ. Διευθύντρια του Υπουργείου κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που κάλεσε το Σωματείο μαζί με την Αν. Συνέλευση.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ενημερώσαμε το υπουργείο για την κατάσταση στο ασφαλιστικό του κλάδου με την επισήμανση οτι οι μηχανικοί από την μεριά μας, μισθωτοί αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των αυταπασχολούμενων, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφική πολιτική των μνημονίων και στην ζημιά που αυτά και οι εκφραστές τους επέφεραν στον κλάδο. Αναφορικά, θέσαμε τα παρακάτω ζητήματα περιμένοντας τις αντίστοιχες απαντήσεις σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων:

-Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (όταν υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας) και αν θα το καταργήσουν.

-Κατάργηση της εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σε σχέση με ασφαλιστικές εισφορές και την ανά τριετία αύξηση της ασφαλιστικής κατηγορίας. Νόμος 3986/2011 που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε διπλωματούχος μηχανικός.

-Ρυθμίσεις οφειλών

-Εργοδοτικές διαφυγές προς το ταμείο από μπλοκάκια.

-Κατάργηση ΚΕΑΟ.

-Κλεμμένα ταμείου απο PSI και ανακεφαλαιοποιήσεις Τράπεζας Αττικής.

-Αναγνώριση της ιδιότητας του ανέργου και μη καταβολή εισφορών για όσους εμπίπτουν σ αυτή την κατηγορία.
-Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους-ες.

Οι απαντήσεις που πήραμε από τον κ. Τεμπονέρα είναι σε γενικές γραμμές οτι το υπουργείο επεξεργάζεται τρόπους διευθέτησης κάποιων αιτημάτων του κλάδου που όμως δεν απομειώνουν άλλο τα αποθεματικά των ταμείων. Αναλυτικά, μας είπε πως ήδη η αλλαγή του κ. Σελλιανάκη και η αντκατάσταση του από τον κ. Πλιάκη είναι ένα θετικό βήμα για την διοίκηση του ΕΤΑΑ, οτι σε σχέση με το μπλοκάκι οι έλεγχοι στις εταιρίες από την επιθεώρηση εργασίας πρέπει να ενταθούν χωρίς να μπαίνει όμως στην ουσία περί κατάργησής τους για τους μισθωτούς (δεν είναι άλλωστε ζήτημα του Κοινωνικής Ασφάλισης και πρέπει να πάμε στον Σκουρλέτη),ενώ για το ΚΕΑΟ και κατοπιν επιμονής μας περί κατάργησής του ως μνημονιακό κατασκεύασμα μητρώου οφειλετών, επέμεινε στην προηγούμενη τους θέση ότι ο προσανατολισμός του θα είναι να γίνει το ΚΕΑΟ μοχλός είσπραξης μεγαλων οφειλών και αποποινικοποίησης των μικρών.

Για τις συντάξεις είπε οτι καταργείται ο νόμος της 1/9/2013 που άλλαζε το εφαπαξ και έβαζε ρήτρα επικουρικού και οτι είναι έτοιμη η αναστολή του Νόμου Λοβέρδου που άλλαζε στον πυρήνα της τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ασφάλισης σε ανταποδοτικό.

Σε σχέση με την περίθαλψη μελετάνε την δημιουργία "βιβλιάριου ανασφάλιστου" για τους οφειλέτες βάζοντας όμως κριτήρια.Το ίδιο θα πράξουν και για τους ανέργους. Περιμένουν επίσης Υπουργική Απόφαση μες τον Απρίλη σε σχέση με την ανεργία που θα δίνει επίδομα.

Για τις εισφορές εξετάζουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δύο σενάρια: Το ένα θα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από το 2015 και το άλλο και βασικό μας αίτημα την αναδρομική απαλλαγή όλων των αυξήσεων από το 11. (είναι και το πιο δύσκολο και πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε).

Γενικά στην κριτική που ασκήθηκε είπε οτι προσπαθούν να επανασυστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα μετά την συντονισμένη ληστεία που επικράτησε κυρίως στα χρόνια του μνημονίου και να ενισχύσουν τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα. Επίσης,θα αποδοθούν ευθύνες μεσω εξεταστικών στους υπευθύνους για την κλοπή από το PSI. Για την Τράπεζα Αττικής δεν είχε άποψη καθώς ισχυρίστηκε πως οι θέσεις του κλάδου δεν είναι εννιαίες.

Γενικά, με κάποιες μικρές αλλαγές οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν ενθαρρυντικές σε σχέση ειδικά με τα άμεσα προβλήματα του κλάδου. Ωστόσο γνώμη μου είναι πως με συντονισμένη πίεση όσο περισσότερων φορέων των μηχανικών (κάλεσμα πολλών φορέων με εννιαίες διεκδικήσεις) και ειδικό ραντεβού με τον υπουργό και τους αναπληρωτές όλων των αρμόδιων υπουργίων (Εργασίας,Κοινωνική Ασφάλιση κτλ) είναι εφικτό να κερδίσουμε για αρχή την αναδρομική ακύρωση των αυξήσεων και το επίδομα ανεργίας με καλύτερους όρους.

Όλγα Μπαλαούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου