Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε."

Αναρτούμε δύο ανακοικώσεις του Σωματείου Κτιριακών Υποδομών σχετικά με την επαναπρόσληψη 26 συναδέλφων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272361
6977 674562, 6978 006365- FAX: 210.5272553 .5232544 e-mail: somateio@osk.gr
Αθήνα 20/3/2015
ΑΠ 913
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Πρόσφατα ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ και ΔΕΠΑΝΟΜ), αποφάσισε να προβάλλει σε συνέντευξη τύπου, το έργο της εταιρείας. Παρόντες στην παρουσίαση αυτή ήταν ο αντιπρόεδρος, οι γενικοί διευθυντές και σύμβουλοι, αλλά κανείς εργαζόμενος, αφού διοργανώθηκε σχεδόν «εν κρυπτώ». Το αποτέλεσμα ήταν ότι –κατά πάγια τακτική της Διοίκησης- οι κύριοι συντελεστές του έργου, οι εργαζόμενοι, ήταν απόντες στην προβολή του. Έτσι, θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναφέρουμε κάποια σοβαρότατα θέματα από την πλευρά των εργαζομένων, τα οποία η Διοίκηση δεν θέλει να δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους. Επιγραμματικά αναφέρουμε:
1.Το σημαντικό έργο που πράγματι έχει γίνει σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα -χωρίς δυστυχώς να έχει πάντα ως γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες- οφείλεται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την αυταπάρνησή τους. Τους ίδιους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια πολλά και ποικίλα προβλήματα, αλλά και απαξιωτικές συμπεριφορές από τους Διοικούντες.
2. Ειδικότερα για τα έργα, η εταιρεία -ως συνέχεια του ΟΣΚ και της ΔΕΠΑΝΟΜ- στηρίζει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της στα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γεγονός που θεωρείται από την Διοίκηση ως «κατόρθωμα». Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι, για το 2015 θα πρέπει η εταιρεία να καταβάλλει μέσω του Κρατικού προϋπολογισμού 62,8 εκατομμύρια για τοκοχρεολύσια και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσει, θα ισχύσει (όπως αποφάσισε προηγούμενο Δ.Σ.) το Αγγλικό δίκαιο. Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα σχολεία που έχουν γίνει με τα δάνεια της Ε.Τ.Επ. δεν μεταφέρονται ιδιοκτησιακά στους Δήμους, αλλά μόνο παραχωρούνται για χρήση, αφού μέχρι την αποπληρωμή των δανείων είναι «υποθηκευμένα» στην Ε.Τ.Επ. Επίσης, η διαχείριση των έργων ΣΔΙΤ συνεχίζεται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σοβαρότατες επιπτώσεις, που τόσο το Σωματείο μας, όσο και άλλοι έγκριτοι φορείς έχουν παρουσιάσει (ΤΕΕ, ΑΣΓΜΕ). Σε όσα από αυτά τα έργα δεν καταργήθηκαν τελικά επειδή κρίθηκαν «ασύμφορα» από τους επιχειρηματικούς ομίλους, υπάρχουν καθυστερήσεις δεκαετίας και υψηλά κόστη, ενώ σπαταλήθηκαν εκατομμύρια σε συμβούλους ΣΔΙΤ, απρόοπτα, κ. ά. που επιβαρύνουν το Δημόσιο.
3. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την επιλογή της αναγκαιότητας και προτεραιότητας των έργων είναι διάτρητες, όπως και η συνολικότερη λειτουργία του Δ.Σ. της εταιρίας (δεν τηρούνται απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά, δεν ενημερώνονται έγκαιρα τα μέλη για την Ημερήσια και τις Εισηγήσεις, δεν υπάρχει Τεχνικό συμβούλιο και απαιτούμενοι Κανονισμοί κ.λπ.). Χαρακτηριστικό των διαδικασιών είναι ότι, σε συνεδρίαση που είχε 4 τρέχοντα θέματα, εισήχθησαν άλλα 4 «προ ημερησίας» μεταξύ των οποίων, η σύναψη σύμβασης έναντι 500.000 € !! Όσον δε αφορά στην ουσία των αποφάσεων του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος συμβούλου απαιτείται ειδικός έλεγχος.
4. Δραματική μείωση του προσωπικού κατά 75% (απολύσεις, εφεδρείες, πρόωρες εσπευσμένες συνταξιοδοτήσεις). Δικαστικές περιπέτειες που συνεχίζονται με την εμμονή της Διοίκησης για 70 εργαζόμενους που έχουν θετικές Εφετειακές αποφάσεις, παρότι είναι απολύτως αναγκαίοι στην εταιρία. Συνεχείς περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, τοποθετήσεις προϊσταμένων με εντολή Διευθύνοντος και χωρίς κανένα κριτήριο. Ημετεροκρατία και αδιαφάνεια. Η Διοίκηση δεν αναφέρθηκε στο πρόστιμο της Επιθεώρησης εργασίας για τους 26 συναδέλφους που απασχολούσε απλήρωτους και ανασφάλιστους για πάνω από 2 μήνες, ούτε στο πρόβλημα με την άδεια λοχείας στις εργαζόμενες που την δικαιούνται (μετά από διαπραγματεύσεις έδωσε 4 μήνες, ενώ παντού ισχύουν κατ΄ελάχιστο οι 6 μήνες). Καμία αναφορά δεν έγινε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις «μπάρες»-τουρνικέ στην είσοδο, που κόστισαν 24.000€ και η Πυροσβεστική έκρινε ως επικίνδυνες για την ασφάλεια μας αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα, ούτε στο σοβαρό θέμα με τις εκτός έδρας αποζημιώσεις, που για μας ισχύουν τα μισά ποσά από αυτά που ισχύουν για τους εργαζόμενους στο εποπτεύον υπουργείο.
5. Την ίδια ώρα που από την Διοίκηση προβάλλεται ως επίτευγμα η μείωση των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών (κυρίως λόγω των απολύσεων και των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων), συνεχίζεται η «απασχόληση» τουλάχιστον 9 συμβούλων και ειδικών συνεργατών και πάνω από 15 «συνεργατών» με ανάθεση έργου, γίνονται αναθέσεις χιλιάδων ευρώ που είναι προκλητικές (μόνο για την «ασφάλεια» του κτιρίου έχουν σπαταληθεί μέχρι τώρα πάνω από 130.000€ για τη διετία, για την προβολή της εταιρείας έχουν σπαταληθεί πάνω από 60.000€ το τελευταίο 6μήνο και τόσα άλλα). Καμία αναφορά δεν έγινε στον απαράδεκτο Κανονισμό Λειτουργίας, που εκχωρεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο την απόλυτη εξουσία λες και πρόκειται για ιδιωτική του επιχείρηση. Καμία αναφορά, επίσης, στην απόφαση του Δ.Σ. με την οποία τον εξουσιοδοτεί «εν λευκώ» να κάνει αναθέσεις μέχρι 60.000€ και να συνάπτει συμβάσεις μέχρι 200.000€ των οποίων μόνο την αναγκαιότητα επικυρώνει το Δ.Σ.
5. Όλα αυτά τα θέματα και πολλά ακόμα ήταν σε γνώση των υπουργών και αρμοδίων της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά «κώφευαν». Η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει ενημερωθεί πλήρως και αναμένουμε τις απαραίτητες, ενέργειές τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Συναθροίζοντας όλα τα παραπάνω κι άλλα πολλά, θα μπορούσε κανείς να πει πως η Διοίκηση της εταιρείας είναι «μνημονιακότερη των μνημονιακών κυβερνήσεων»!
Παρόλα αυτά η μακροβιότητα του σημερινού Διευθύνοντος συμβούλου είναι πράγματι άξια απορίας, καθότι παραμένει αμετακίνητος για 5 συναπτά έτη και ενώ έχουν αλλάξει 4 κυβερνήσεις….
Ως επίλογο αξίζει ν αναφέρουμε, πως την ίδια ώρα που η Διοίκηση διοργάνωσε την συνέντευξη τύπου σε χώρο εστίασης εκτός της εταιρίας και τύπωσε εκατοντάδες πολυσέλιδα ιλουστρασιόν φυλλάδια, mousepad και pin, σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα, παρουσιάζεται στο δικαστήριο κατά συναδέλφων και επικαλείται αδυναμία μισθοδοσίας τους, για να προκαλέσει την απόλυσή τους!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ !


Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας
Μ. Δανδουλάκης Γ. Φακίνος
(6977-674562) (6978-006365)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272361

6977 674562, 6978 006365- FAX: 210.5272553 .5232544 e-mail: somateio@osk.gr

Αθήνα 13/3/2015
ΑΠ 911

Συγκεκριμένες προτάσεις του Σωματείου
για υλοποίηση των θετικών Εφετειακών αποφάσεων

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στις 10/3/15 και της συζήτησης για την υλοποίηση των θετικών Εφετειακών αποφάσεων με τις οποίες αναγνωρίζονται ως εξαρχής «αορίστου» οι 4ετείς συμβάσεις που είχαν συνάψει με την πρώην ΟΣΚ ΑΕ (διάδοχος φορέας της οποίας είναι οι "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ»), σας αποστέλλουμε επιγραμματικά τις προτάσεις μας και είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις :
  1. Η μόνη δίκαιη και ουσιαστική λύση είναι η παραίτηση από τις δύο (2) αιτήσεις αναίρεσης κατά των Εφετειακών αποφάσεων στον Άρειο Πάγο που έχει ασκήσει η Διοίκηση της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» και οι οποίες εκδικάζονται στις 21/4/15.
  2. Μόνο σε περίπτωση που εκτιμάται ότι, τα χρονικά περιθώρια και οι διαδικασίες για την αλλαγή Διοίκησης και λήψη απόφασης για παραίτηση από την αίτηση αναίρεσης είναι πολύ περιορισμένα, προτείνουμε ως «γέφυρα», να δοθεί εντολή από το υπουργείο στη νομική υπηρεσία της εταιρίας μας, να παραιτηθεί από την χορηγηθείσα από τον Αρειο Πάγο ΑΝΑΣΤΟΛΗ εκτέλεσης, που αφορά ΜΟΝΟΝ την με αριθμ. 2842/2014 απόφαση του Εφετείου και να υλοποιήσει την εφετειακή απόφαση. Εξαιτίας της χορηγηθείσας αναστολής εκτέλεσης που αφορά μόνον την 2842/2014 εφετειακή απόφαση , η μία ομάδα συναδέλφων που είναι 40 άτομα, δεν επέστρεψε ποτέ στην δουλειά της. Οι άλλοι 26 συνάδελφοι ως προς τους οποίους έχει εκδοθεί η με αριθμ. 2841/2014 (θετική) Εφετειακή απόφαση συνεχίζουν να εργάζονται λόγω του ότι το αίτημα Αναστολής εκτέλεσής της απορρίφθηκε. Με τον τρόπο αυτό θα υλοποιηθούν και οι δύο εφετειακές αποφάσεις και θα επιστρέψει και η δεύτερη ομάδα συναδέλφων στην εργασία της μέχρι να δοθεί συνολική λύση στο θέμα.
  3. Βεβαίως στη συνέχεια και σε συνεννόηση με τη δικηγόρο μας κα Στεφανάτου, να ζητηθεί αναβολή εκδίκασης και των δύο Αιτήσεων Αναίρεσης στον Άρειο Πάγο ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο πολιτικής επίλυσης του θέματος από το υπουργείο με βάση την πρώτη μας πρόταση
Ενημερωτικά σας επισημαίνουμε ότι, οι θετικές Εφετειακές αποφάσεις αφορούν σε δύο ομάδες : 26 και 40 ατόμων αντίστοιχα. Στην πρώτη ομάδα η συντριπτική πλειοψηφία είναι Μηχανικοί και Σχεδιαστές, ενώ στη δεύτερη είναι Διοικητικοί. Επίσης να τονίσουμε ότι η Διοίκηση της εταιρίας «πέτυχε» ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος των συναδέλφων της δεύτερης ομάδας με το «επιχείρημα» ότι η εταιρία βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και αδυνατεί να τους μισθοδοτήσει ! Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, από τη δεύτερη ομάδα εκτιμούμε ότι, θα θελήσουν να επιστρέψουν στην εργασία περίπου 30 συνάδελφοι, καθώς ορισμένοι εργάζονται πλέον αλλού εντός και εκτός Ελλάδας. Να τονίσουμε επίσης ότι, σήμερα στην εταιρία οι περισσότεροι σχεδιαστές εργάζονται ως Διοικητικοί υπάλληλοι λόγω των σημαντικών «κενών» στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, η δε εταιρεία προσλαμβάνει με απευθείας αναθέσεις έργου σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες για την εκτέλεση του έργου της.
Τέλος θα θέλαμε να επαναβεβαιώσουμε ότι, η υλοποίηση των θετικών αυτών Εφετειακών αποφάσεων, θα ενισχύσει με προσωπικό ένα σημαντικό φορέα του Δημοσίου, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη μείωση των προϋπολογισμένων προσλήψεων για το Δημόσιο, καθώς πρόκειται για υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας
Μ. Δανδουλάκης Γ. Φακίνος
(6977-674562) (6978-006365)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου