Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο του Bloοmberg: Σκορ: Να τι πήρε η κάθε πλευρά στο Eurogroup

Άρθρο του bloοmberg για τη συμφωνία, μεταφρασμένο και με αρκετό χιούμορ.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡ: Να τι πήρε η κάθε πλευρά στο Eurogroup

Το Eurogroup κατέληξε σε μια, κάποιου είδους, συμφωνία με την Ελλάδα την Παρασκευή.
Σε μια διαπραγμάτευση 18 εναντίον ενός, ήταν πάντα πιθανότερο οι 18 (το Eurogroup) να τα καταφέρουν καλύτερα από τον 1 (Ελλάδα).
Η Ελλάδα πήρε αρκετά, αλλά μόνο όσα θα της επέτρεπαν να τους αποτρέψει από το να τα βροντήξουν (οι 18) πάλι και να φύγουν.

Να πως έχει η κατάσταση:

Το Eurogroup «παίρνει» την επιτήρηση της επέκτασης του προγράμματος από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. Η Ελλάδα «παίρνει» το γεγονός ότι κανείς πια δεν θα αποκαλέσει τους παραπάνω, «Τρόικα».

Το Eurogroup έχει τη συμφωνία της Ελλάδας πάνω στην επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης. Η Ελλάδα έχει τη συμφωνία του Eurogroup  ότι, πλέον, δεν θα το αποκαλεί πρόγραμμα.

Το Eurogroup δίνει περιθώριο στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα, για να έρθει με ένα πλαίσιο κοστολογημένων μέτρων, που θα επιτρέψουν μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος της συμφωνίας. Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει τη λιτότητά της (Και στο τέλος μπορεί να της δοθεί «ελαστικότητα» στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Eurogroup «δεσμεύει» τα λεφτά του EFSF (Ευρωπαϊκό ΤΧΣ) που βρίσκονταν στο «μαξιλαράκι» του (Ελληνικού) ΤΧΣ ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τρπεζών, υπο την διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ. Η Ελλάδα παίρνει ότι θα την δει (την ανακεφαλαιοποίηση) να συμβαίνει.

Το Eurogroup παίρνει ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο. Η Ελλάδα παίρνει το γεγονός ότι θα δουλέψει σκληρά πάνω σε ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο πρέπει να εγκρίθεί τη Δευτέρα από την Τρόικα τους θεσμούς.

Όλα αυτά ακούγονται σαν, η Ελλάδα, να μην πήρε και πολλά στο Eurogroup,και, από πολλές πλευρές, είναι αλήθεια. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει ότι πήρε όσα περισσότερα μπορούσε να πάρει. Επέτρεψε στις διαπραγματεύσεις να φτάσουν μέχρι το «παρα 5’», ώστε να αυξήσει το πλεονέκτημα του, και έκανε αρκετά ώστε να μπορεί να λέει ότι πάλεψε σκληρά από την πλευρά της Ελλάδας.

Για την ώρα, αυτό μπορεί να αρκεί, σε μια χώρα που νιώθει τσακισμένη από τους εταίρους της.

2 σχόλια:

  1. πολύ καλό, μπράβο για μετάφραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ αριστερού τύπου αυταπάτες σύντομα θα σβήσουν. Και ίσως και εσείς μπορέσετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει τέλος του καπιταλισμού, πώς και γιατί είπε ΨΕΜΜΑΤΑ ο ΜΑΡΞ σχετικά με αυτό, πώς και γιατι τον κάρφωσε ο Μπακούνιν, τι σημαίνει Νέα τάξη Πραγμάτων και τι σημαίνει Τεχνοφεουδαρχία.
    Και όταν ξυπνησετε ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θα καταλάβετε ότι όλο αυτο που παρακολουθείτε είναι ένας αγώνας κατς, χειρότερα στημένος και απο το " Σουγκλάκος εναντίον Σκοπιανού τέρατος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή