Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας των αρχιτεκτόνων

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ DURBAN ΤΗΣ UIA
Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας των αρχιτεκτόνων
Αιτήσεις για Μόνιμες Επιτροπές
Το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας των αρχιτεκτόνων έθεσαν κατά προτεραιότητα στην εισήγηση τους, οι έλληνες εκπρόσωποι στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Durban της UIA, όπου ο Νίκος Φιντικάκης με αναπληρώτρια τη καθηγήτρια Φανή Βαβύλη ήταν και υποψήφιοι για το νέο 20μελες Συμβούλιο της UIA, στο οποίο επανεκλέχτηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα (υπογράφουν οι Ν. Φυντικάκης και Φ. Βαβύλη) προς τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της UIA στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Durban αναφέρεται αναλυτικά ότι:

Οι υποψήφιοι για το νέο 20 μελες Συμβούλιο της UIA Νίκος Φιντικακης με αναπληρώτρια τη καθηγ. Φανή Βαβυλη επανεκλέχτηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης ο Ν. Φιντικακης ανέλαβε επικεφαλής του συντονισμού των κοινών Διεθνών Επίτροπων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα και την Εκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων στο Διεθνή Χώρο.

Οι κεντρικοί στόχοι που ανέφεραν οι δυο Έλληνες Αρχιτέκτονες εκπρόσωποι στη Γεν. Συνέλευση των 150 κρατών που συμμετείχαν αφορούσαν:
1.Τη καταπολέμηση της ανεργίας. Δημιουργήθηκε ήδη σχετική στήλη ενημέρωσης στο website της UIA.
2.Την αποκλειστικότητα άσκησης του Επαγγέλματος μετά από υποχρεωτικές σπουδές 5 ετών σε αναγνωρισμένα από τους διεθνείς κανονισμούς Πανεπιστήμια.
3.Τη καθιέρωση ορίων άνω και κάτω για τον υπολογισμό των αμοιβών.
4.Την θεσμοθέτηση διαδικασιών για τη άσκηση του επαγγέλματος σε άλλες χώρες.
5.Τη προστασία των δημοσίων χώρων και μνημείων από αυθαίρετες επεμβάσεις και την υποχρεωτική προκήρυξη Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών για τις σχετικές μελέτες τους, όπως το Gezi Park ,η Παν/μιου, το Ελληνικό, ο πύργος Shukhov στη Ρωσία κ.α.

6.Το καθορισμό ορίων για την αναλόγια εκπαιδευτικού προσωπικού και σπουδαστών στα Πανεπιστήμια κι επομένως την αποτροπή αυθαίρετων απολύσεων. Γεγονός που παρατηρείται με έμφαση στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τη δημιουργία συμβούλιου Νέων Αρχιτεκτόνων και σπουδαστών της UIA που ήδη ενεργοποιήθηκε και συμμετείχαν στο πρώτο Συμβούλιο. Οι θέσεις των Νέων και των σπουδαστών θα αναρτηθούν σύντομα στο website της UIA. Εκπρόσωποι μας εκλεχτήκαν οι Η. Καραντάκη η, Ε. Μαγνησαλη και Ι. Μπιρδας.
7.Την αποκατάσταση της σχέσης Αρχιτεκτονικής και Κοινωνίας με κλίμακα τον Άνθρωπο Στο Παγκόσμιο Συνέδριο το Ελληνικό Τμήμα της UIA του TΕΕ παρουσίασε:
1.την έκθεση των βραβείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βιοκλιματικό σχολείο που έγινε με την υποστήριξη του Διεθνούς Προγράμματος ARES.
2.την έκθεση των βραβευμένων διπλωματικών εργασιών των Ελληνικών Αρχιτεκτονικών Σχολών (από επιτροπή ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ-Ελλ. Τμήμα UIA).
3. Την έκθεση υλοποιημένου Αρχιτεκτονικού Έργου του Τμήματος
Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.
4.την έκθεση των βραβείων του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού UTOPIA YOUR OTHERWERE που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό, Τουρκικό και Ιταλικό τμήμα, οπού το ένα από τα 3 ισότιμα πρώτα βραβεία απέσπασε η πρόταση του Έλληνα Αρχιτέκτονα Αριστείδη Ρωμανού.
5.Την έκθεση με τις ιδέες που αναπτύχτηκαν από τους φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλίας σε συνεργασία με το πρόγραμμα Μεσαίες πόλεις της UIA για το δίπολο Λάρισα Βόλος. 6 Έγινε επίσης δέκτη μετά από πρόταση του Βασίλη Σγούτα η δημιουργία μιας νέας επιτροπής "Barefoot Architecture and Human Rights".
7.Εγκριθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια ψήφισμα εναντία σε κάθε Πόλεμο και παράλληλα η άμεση ανάγκη προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Παγκόσμιας και τοπικής κληρονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου