Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Επιχείρηση - κατεδάφιση για 1.800 κτίρια ...

... τη στιγμή που οι άστεγοι πληθαίνουν, οι γειτονιές χρειάζονται χώρους ελεύθερους για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και η ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο οργιάζει...Από το Έθνος

Μπουλντόζες στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζονται να κατεβάσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων και ερειπωμένων κτιρίων της πρωτεύουσας, που απειλούν τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων.

Επιχείρηση - κατεδάφιση για 1.800 κτίρια
«Στόχος μας είναι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας να προχωρήσουμε στην ανάπλαση περιοχών ή δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής της απόσυρσης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων να δημιουργήσουμε κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους, ώστε να αντιμετωπίσουμε εστίες μόλυνσης και εγκατάλειψης», δήλωσε στο «Εθνος» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
Στο... μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν μπει γύρω στα 1.800 κτίρια του κέντρου της Αθήνας, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαζεμένα στην περιοχή Μεταξουργείου - Κεραμεικού - Ψυρρή και Κουμουνδούρου, ενώ αρκετά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως Πατήσια, Αγιος Παντελεήμονας, Κολωνός, Εξάρχεια κ.λπ.
Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και ο Δήμος Αθηναίων βρίσκονται σε στενή συνεργασία εδώ και ένα εξάμηνο, προκειμένου να καταλήξουν στον ακριβή αριθμό των κτιρίων, να συγκεκριμενοποιήσουν τα προβλήματα και να διαπιστώσουν ποια ακίνητα μπορούν να σωθούν.
Παράλληλα να διαμορφώσουν το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, υπό μορφή προεδρικού διατάγματος, που θα επιτρέψει στην Πολιτεία να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες και επεμβάσεις. Το διάταγμα θα ρυθμίζει τόσο τις σχέσεις με τους ιδιοκτήτες όσο και τις χρήσεις που θα επιτραπούν σε όσα κτίρια επιζήσουν και ανακαινιστούν. Σίγουρα δεν θα πρόκειται για κτίρια κατοικίας, αλλά για κτίρια γραφείων, επιχειρήσεων, τουρισμού, γενικότερα συνάθροισης κοινού.

Σημαντικός αριθμός διατηρητέων έχουν εγκαταλειφθεί, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους (φωτογραφία αρχείου)
Σημαντικός αριθμός διατηρητέων έχουν εγκαταλειφθεί, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους (φωτογραφία αρχείου)

Στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν πως οι κατεδαφίσεις (ή αποσύρσεις κτιρίων, όπως τις χαρακτηρίζουν) μπορεί να είναι εκτεταμένες, καθώς η πλειονότητα των ακινήτων δεν φαίνεται βιώσιμη. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εκτίμησε στο «Εθνος» πως ενδέχεται να μπορέσουν να σωθούν περί τα 500 κτίρια, «σημαντικό νούμερο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κοινόχρηστος χώρος
Οι κατεδαφίσεις μπορεί να είναι ολικές ή μερικές, να διατηρηθεί δηλαδή ένα τμήμα του κτιρίου ή στη θέση του κατεδαφισθέντος να δημιουργηθεί δημόσιος κοινόχρηστος χώρος. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά σύνολο προβληματικών κτιρίων γύρω από δρόμους ή πλατείες, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα η ανάπλαση. Σχεδιάζεται ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που είχε προωθηθεί σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Βυζίτσα στο Πήλιο, όπου το Δημόσιο ανέλαβε να αποκαταστήσει και να αναπλάσει τον οικισμό και ύστερα από μια περίοδο εκμετάλλευσης των ακινήτων τα παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους.
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους του δήμου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΕΚΑ, ώστε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι παρεμβάσεις για τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια θα γίνουν μέσα στα όρια του ΣΟΑΠ Αθήνας (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης), επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, ενώ σχεδιάζεται να επεκταθούν στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει τις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο - Κουμουνδούρου - Ψυρρή, Πλατεία Βάθη - Μεταξουργείο - Κεραμεικός, Μουσείο - Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας - Πλατεία Αττικής - Αγιος Παύλος.
Το θέμα της αντιμετώπισης των εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων και της απόσυρσής τους, εφόσον χρειαστεί, έθεσε μετ' επιτάσεως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, τον περασμένο Ιούλιο. Ο Γιάννης Μανιάτης συμφώνησε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.
ΥΠΕΚΑ Κίνητρα για προστασία των διατηρητέων
Παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων, το ΥΠΕΚΑ αναζητά τρόπους να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα συντήρησης και ανάδειξής τους.
«Επιδιώκουμε την προστασία των κτιρίων ανά την επικράτεια που έχουν θεσμικά κηρυχθεί ?διατηρητέα?, με πρότασή μας προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η Πολιτεία να διατηρήσει και να επεκτείνει τα κατά το δυνατόν ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα», δηλώνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
Οπως επισημαίνει, στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία των πολιτών με τη δημιουργία κινήτρων για την αποκατάστασή των διατηρητέων, καθώς σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους. Κάτι που συνιστά απειλή για την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, ενώ υποβαθμίζεται ο αστικός χώρος και δημιουργούνται εστίες παραβατικότητας στην καρδιά της πόλης.
Προτάσεις
Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τη μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων έως 50% για κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί εν όλω ή εν μέρει διατηρητέα, ενώ η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει το 100% σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων διατηρητέων, που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ηλεκτροδοτούνται, εφόσον αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Η μείωση του φόρου ακινήτων μπορεί να ισχύσει για ορισμένα χρόνια, εφόσον διαπιστώνεται πως γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση θα διακόπτεται.

3 σχόλια:

  1. Πρωτα πρώτα,πολλά απο τα εγκαταλελειμένα κτίρια ,είναι ΑΓΝΩΣΤΩΝ ιδιοκτητών.Δεύτερον βλέπουμε πως ουσιαστικά οι προτάσεις των κ.κ. Καμίνη και Μανιάτη συνοψίζονται συγκεκριμένα μόνο στο να δωθούν φορολογικές ελαφρύνσεις η και απαλλαγές προς τους λοιπούς γνωστούς ιδιοκτήτες καθως και παρατάσεις χρονικές οπου μπορουν ν αφήνουν τα ρημάδια τους να ρημάζουν, να ασχημίζουν,να μολύνουν, η και να καθιστουν ανάπηρους αν οχι και νεκρούς τους διερχόμενους χωρίς τον φόβο βαρύτατης τιμωρίας.
    Δηλαδή υπουργός και δήμαρχος αναγνώρισαν πως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και έλαβαν μέτρα ώστε να μην λυθει και τα προσεχη χρόνια αφού και απαλλάσουν απο τους φόρους αυτούς που μας απειλουν και τους δίνουν και χρονικη παράταση ώστε να συνεχίσουν να μας απειλουν ατιμώρητοι.Δήλαδη πρότειναν το κακο να συνεχιστεί μεχρι πιθανον καποτε να λυθει απο μόνο του με την κατάρρευση των ερειπίων.
    Μας διαβεβαιωσαν πως γνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος και συμφώνησαν η βόμβα να μην σκάσει στα χέρια τους μεχρι η υπόθεση να παραδοθει στον επόμενο υπουργο και δήμαρχο.Τους ευχαριστούμε και μπορούμε τωρα να είμαστε ήσυχοι ,οτι και αυτό το κακό θα παραταθεί, θα εξασφαλισθεί όμως ο σεβασμός της ιερης ατομικης ιδιοκτησίας.Ωραια νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαι κατα το 1/25 ιδιοκτήτης εγκαταλελειμένου κτιρίου που ρημάζει ανεκμετάλλευτο.Επι χρόνια προσπαθώ να συνενοηθώ με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες χωρίς να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης.Αυτό που θάθελε η πλειοψηφία είναι να μας αποζημιώσει αμέσως το δημόσιο με ένα γερό ποσό και να μας απαλλάξει απο την φθορά και την ευθύνη αυτής της ασύμφορης και ζημιογόνας ιδιοκτησίας.Χρόνια τραβιόμαστε στα δικαστήρια σε μεταξύ μας αλλά και με το δημόσιο αντιδικίες.Ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν υπάρχουν .Εν τω μεταξύ έχουμε ξοδέψει ένα σωρό χρήματα σε δικηγόρους που δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.Κάποιο κοράκι που αγόρασε ένα μικρό ποσοστό μας εκβιάζει επισίοντας πρόστιμα και την τιμωρία απο το τμήμα επικινδύνων της πολεοδομίας με την οποία καταφανώς διαπλέκεται για να αγοράσει κι άλλα ποσοστά κοψοχρονιά.
    Επι σαράντα χρόνια,αφ ότου απέκτησα αυτή την κληρονομιά ακούω όλο υποσχέσεις και εξαγγελίες έργων απο δημάρχους και πολιτικούς γι αυτό είμαι απολύτως σίγουρος πως κατα μείζονα λόγο τώρα που δήμοι , κράτος και τράπεζες έχουνε φαλιρίσει δεν θα γίνει πάλι τίποτε.
    Σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής μου μένουν καμμιά εικοσαριά χρόνια ,μες το οποία δεν έχω καμμιά ελπίδα να λυθεί το θέμα ώστε να εισπράξουμε κάτι.Αντίθετα 'ολοι εμείς οι συνιδιοκτήτες θα έχουμε μόνο στενοχώριες,ευθύνες και έξοδα.Γι αυτό εύχομαι ολόψυχα άστεγοι να εισβάλλουν και να εγκατασταθούν κι ας είναι ότι θέλουν.Φτωχοί που τους πέταξε η κρίση στο δρόμο,πρεζόνια,μετανάστες,ότι νάναι,δεν με νοιάζει τίποτε,αρκεί να μπούνε το ταχύτερο μέσα,έτσι ώστε το κουφάρι του σπιτιού του αγαπημένου μου παππού να φανεί χρήσιμο σε κάποιους ανθρώπους αντι να το χαίρονται οι κατσαρίδες και τα ποντίκια.Ολο και κάποια συντήρηση θα κάνουν ,αλλα και φωτιά να βάλλουν δεν με νοιάζει.Ετσι κι αλλιώς η πρόσοψη είναι πέτρινη και δεν μπορεί να καεί ούτε να πέσει εύκολα.Αν κάποτε στο μακρυνό μέλλον γίνουν έργα ανάπλασης η πρόσοψη θα είναι εκεί ,αν και ουσιαστικά δεν χρειάζεται εφ όσον έχω φωτογραφίες τις οποίες μπορώ να κληροδοτήσω στις επόμενες γενιές για να βοηθήσω το έργο των σκηνογράφων-αρχιτεκτόνων .Ειμαι πρόθυμος να προσφέρω και κάποια απορυπαντικά και μερικά κιλά πλαστικό για να βοηθήσω τους ενδιαφερόμενους να εγκατασταθούν.Επίσης μπορώ να τους πληρώνω το νερό,μέχρι 10 κυβικά το μήνα.
    Αν εσείς οι συσπειρωμένοι αριστεροί μηχανικοί έχετε κάποιους ενδιαφερόμενους για κατάληψη παρακαλώ ενημερώστε για να σας υποδείξω το σημείο.Θα σας ευγνωμονώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή