Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αντιπροσωπεία ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ - Απόφαση για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό


Η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει ήδη οδηγήσει στην προσχεδιασμένη φτωχοποίηση ευρύτατων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας και στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων.

Στο δικό μας κλάδο, το επάγγελμα του μηχανικού έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό αντικείμενο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα (τακτοποιήσεις – πιστοποιητικά) με πενιχρές απολαβές. Σήμερα η πλειοψηφία των μηχανικών είμαστε άνεργοι και υποαπασχολούμενοι χωρίς δική μας ευθύνη αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως προνομιούχοι. Όχι μόνο δεν δικαιούμαστε καμία πρόνοια όπως επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά καλούμαστε ως άνεργοι να πληρώνουμε κατά το χρόνο ανεργίας μας υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί, αδυνατώντας να πληρώσουν, μένουν χωρίς ουσιαστική ασφάλιση παρόλο που χρεώνονται το κόστος της και μάλιστα με τόκο και πανοτόκια. Είναι οι ίδιοι μηχανικοί που λόγω του ότι δεν τους δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην ανεργία και εξωθούνται εκτός επαγγέλματος. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, ήδη από τον Ιούνιο του 2011 έχουν ψηφιστεί οι ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες τελικά εφαρμόστηκαν από 2/5/14 παράτυπα, βάσει υπουργικών εκβιαστικών εγγράφων, παρακάμπτοντας αποφάσεις οργάνων (Δ.Σ. ΕΤΑΑ και Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ) και παρά την θέληση και τις ανάγκες μας. Η δυσαρέσκεια είναι αυξανόμενη και η απαξίωση του ΤΣΜΕΔΕ επίσης, εφόσον το ποσοστό των ασφαλισμένων που αδυνατεί να πληρώσει αυξάνεται.
Την «εκκαθάριση» κάθε υπολείμματος αποδοχών αναλαμβάνουν κυριολεκτικά τα εκκαθαριστικά του Υπουργείου Οικονομικών, με την εφαρμογή της νέας φορολογικής νομοθεσίας για τα εισοδήματα των εργαζόμενων μηχανικών. Για τους μισθωτούς και άνεργους συναδέλφους, το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το ετήσιο επίδομα ανεργίας, τη στιγμή που οι αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματα που απέρρεαν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν δεχτεί ιστορικό πλήγμα. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με ΔΠΥ, η επινόηση εξωπραγματικών τεκμηρίων με φορολόγησή τους κατά 26% από μηδενική βάση, ο κεφαλικός φόρος των 650 ευρώ και η προκαταβολή φόρου για ανύπαρκτα εισοδήματα ενός αβέβαιου εργασιακού μέλλοντος καθιστούν κάθε προοπτική άσκησης του επαγγέλματος ανεδαφική. Η οριζόντια φορολόγηση προσεγγίζει τα όρια του ταξικού παραλογισμού: Όσο η κρίση συμπιέζει τα έσοδα προς τα κάτω, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποσπάται από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποκορύφωμα τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους με αποδοχές κάτω του πάλαι ποτέ αφορολόγητου ορίου, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν μέσα από υποχρεωτικές εισφορές, έμμεσους και άμεσους φόρους που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματος, ποσά μεγαλύτερα από το εισόδημά τους!
Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οδηγεί με την πολιτική της χιλιάδες συναδέλφους σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, μας απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα και πρώτης κατοικίας, για να εισπράξει ότι μπορεί, επικαλούμενη την εξυπηρέτηση ενός δημόσιου χρέους που δεν το δημιούργησαν όσοι προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και τώρα καλούνται να το πληρώσουν. Έτσι, χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν προσεχώς αντιμέτωποι με κατασχέσεις, απειλούμενοι από αυτούς που καταλήστεψαν διαχρονικά και πρόσφατα στο πλαίσιο του PSI τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί να ληφθεί οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο προς την κατεύθυνση της επίλυσης και της ελάφρυνσης των προβλημάτων, η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις της τάξης του 60% στις ασφαλιστικές μας εισφορές, και μάλιστα αναδρομικά, με ταυτόχρονη ποινικοποίηση των ασφαλιστικών οφειλών. Μετά από σημαντικές κινητοποιήσεις, ελάχιστη ήταν η αύξηση του ορίου εισόδου στο «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» (Κ.Ε.Α.Ο) από 5 στις 10 χιλιάδες (όταν οι 10.000 ευρώ αντιστοιχούν στα ασφάλιστρα μόλις 14,6 μηνών ενός μηχανικού με δεκαετή ασφάλιση), με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και με άλλον ένα μεροληπτικό νόμο (ν.4254/14) με τον οποίο δικαιούνται ασφαλιστικής κάλυψης μόνο όσοι δεν οφείλουν στο ταμείο πριν από το 2011 και έχουν οικογενειακό εισόδημα κατά μέσον όρο 12.000 για τα επόμενα έτη. Παράλληλα, για ενδεχόμενο διακανονισμό των χρωστούμενων, ζητείται από τους οφειλέτες να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για να χρησιμοποιηθούν, δηλαδή να κατασχεθούν, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους της ρύθμισης, καθώς και ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές (ν.4152/2013 – Α’107).
Γενικότερα, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το κόστος των ενοικίων που παρά την πτώση των τιμών είναι για πολλούς δυσβάστακτο στις σημερινές συνθήκες, οι φόροι στα ακίνητα από το πρώτο τ.μ. - ακόμη και της μοναδικής κατοικίας μέχρι και τον χέρσο αγρό - που οδηγούν σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας για τη συγκέντρωσή της σε κερδοσκοπικά funds, παράλληλα με τις αυξήσεις στα κοινωνικά αγαθά που καθιστούν επαρκή τη στέγαση (θέρμανση, ηλεκτροδότηση, κ.λπ.), επιτίθενται και στο δικαίωμα της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην κατοικία. Η επί της ουσίας άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες, αφού οι όροι προστασίας ελαχιστοποιήθηκαν, ενώ οι προϋποθέσεις σκλήρυναν, θα πολλαπλασιάσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο κενό κτιριακό απόθεμα.
Οι αρχιτέκτονες αναδεικνύουμε το ζήτημα της κατοικίας σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των συλλογικοτήτων στις γειτονιές. Αγωνιζόμαστε μαζί με τον κάθε συνάδελφο που απειλείται σήμερα ή θα απειληθεί στο άμεσο μέλλον με κατάσχεση για χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, την εφορία ή τις τράπεζες. Καλούμε τα συλλογικά μας όργανα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αντί να παρακολουθούν άβουλα και εγκληματικά τις εξελίξεις. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
•Όχι στις ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ. Δραστική μείωση των εισφορών τώρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Να αναλάβει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ το σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις και κωλυσιεργίες.
•Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Καμία σκέψη από το ΕΤΑΑ για διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ και αποστολή ειδοποιητηρίων – κατασχετηρίων στους συναδέλφους.
•Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν φορτωθεί με χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, μεταξύ των οποίων υποαπασχολούμενοι, άνεργοι αλλά και μισθωτοί με ΔΠΥ στους οποίους θα έπρεπε να έχει γίνει κανονική πρόσληψη. Απαιτούνται δίκαιοι, άτοκοι διακανονισμοί και αναδρομικές διαγραφές χρεών. Όχι στην ποινικοποίηση της φτώχιας.
•Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ των άνεργων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (π.χ. δελτίο). Κατάργηση της απαίτησης καταβολής εισφορών για το διάστημα της ανεργίας. Ασφαλιστική ενημερότητα για όλους τους μηχανικούς εκτός από αυτούς που είναι εργοδότες και οφείλουν εργοδοτικές εισφορές.
•Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Άμεσα να καταβάλει το κράτος τις οφειλές του στο Ταμείο και να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα. Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την εργοδοσία.
•Δημιουργική και κοινωνικά ωφέλιμη εργασία του μηχανικού. Όχι μετατροπή του σε φοροεισπράκτορα της Τρόικας.
•Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην κατοικία για όλους στο πλαίσιο ενός βιώσιμου φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος για την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων. Δραστηριοποίηση του Συλλόγου σε αυτή την κατεύθυνση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
•Καλούμε σε συμμετοχή του Συλλόγου στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΕΤΑΑ και στο Υπουργείο Εργασίας, σε συντονισμό με τα σωματεία του κλάδου (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΕΜΔΥΔΑΣ) και συμμετοχή του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ σε κατά τόπους συλλογικότητες που αντιδρούν στις επιχειρούμενες αρνητικές εξελίξεις, όπως έχει αποφασίσει και πράττει το τμήμα Αττικής με τη συμμετοχή του στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. Καλούμε σε συντονισμό και τους άλλους κλάδους συνασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ.
•Συμμετοχή του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στο κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και στις προσπάθειες συντονισμού του.
•Η παραπάνω απόφαση να αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ και στις διοικήσεις των υπόλοιπων τμημάτων και των τοπικών συλλόγων για συντονισμό της δράσης.
Για το προεδρείο της Αντιπροσωπείας
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Σελιανίτης

7 σχόλια:

  1. «Στο δικό μας κλάδο, το επάγγελμα του μηχανικού έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό αντικείμενο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα (τακτοποιήσεις – πιστοποιητικά) με πενιχρές απολαβές. Σήμερα η πλειοψηφία των μηχανικών είμαστε άνεργοι και υποαπασχολούμενοι χωρίς δική μας ευθύνη αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως προνομιούχοι».
    Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ δεν έχει καμιά ευθύνη γι αυτό;
    Στο τελευταίο συνέδριο των Αρχιτεκτόνων ο Υπουργός τότε κ. Σηφουνάκης είχε έρθει να παρουσιάσει τον ΝΟΚ . Ήταν ο Υπουργός που λίγες μέρες πριν είχε αποκαλέσει τις Πολεοδομίες της Χώρας «καρκίνωμα» και τις διέλυσε διαλύοντας και όλους όσους εργάζονταν σε αυτές, επαναφέροντας τον νόμο της χούντας. Και ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ τον υποδέχτηκε με όλες τις τιμές. Και κάποιοι που διαμαρτυρήθηκαν αντιμετωπίστηκαν με κριτικές του τύπου «πρέπει να είμαστε καθωσπρεπείς…..», που σημαίνει «με δουλικό φρόνημα να αποδεχόμαστε τη μοίρα μας».
    Καλά θα κάνει λοιπόν ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ να προσέχει περισσότερο όταν γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζουμε ότι το παραπάνω ψήφισμα προτάθηκε και υπερψηφίστηκε από αυτούς ακριβώς που διαμαρτυρήθηκαν και τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασφαλως και ειναι καρκινωμα οι πολεοδομιες της χωρας.Αυτο ειναι πασιγνωστο σε ολους τους μηχανικους και οχι μονο.
    Το οτι το ειπε ο Σηφουνακης δεν εχει καμμια σημασια.Στο κατω κατω πρεπει να του αναγνωρισουμε οτι ειπε και μια αληθεια.
    Επι πλεον δυστυχως δεν εχουν διαλυθει οπως ισχυριζεται η Κα Αγγελικα,οι δε εργαζομενοι σε αυτες δεν διαλυθηκαν βεβαια ,αφου και μισθοδοτουνται και το ασφαλιστικο τους ταμειο πληρωνεται απο το κρατος που μας ληστευει τους ελευθερους επ. μηχανικους ακομη κι οταν ειμαστε ανεργοι,δηλαδη απο εμας τα κοροιδα,που δεν εχουμε στον ηλιο μοιρα.Καποτε θα πρεπει ο ελεγκτης δημοσιας διοικησης να ριξει μια ματια στις περιουσιες ΟΛΩΝ των υπ. πολεοδομιας και των συγγενων τους.
    Ας παψει πια αυτη η γελοια υποκρισια,δεν αισθανομαι καμμια συναδελφικοτητα μ αυτους τους ανικανους ,διεφθαρμενους και ελεεινους κηφηνες που μας εχουν κατσει στο κεφαλι επι δεκαετιες.Οι λαμπρες εξαιρεσεις απλα επιβεβαιωνουν τον κανονα.
    Προκειται για γραφειοκρατικα παρασιτα που πρεπει να εξαλειφθουν ταχιστα.
    Το μονο που μας συνδει μαζυ τους ειναι οτι φοιτησαν κι αυτοι σε καποιο ιδρυμα ονομαζομενο πολυτεχνειο η καπως ετσι.

    Ας τολμησουμε επι τελους να πουμε την αληθεια-που ειναι γνωστη σε ολη την κοινωνια-, αλλιως η ντροπιαστικη,κουτοπονηρη,μικροσυντεχνιακη αυτη διαπλοκη καθιστα συνενοχους ολους εμας τους ελευθερους μηχανικους.
    Αν οι συλλογοι ,τα επιμελητηρια ,τα σωματια κτλ δεν περνουν ξεκαθαρη θεση σ αυτο το ζητημα ειναι γιατι οι μηχανικοπατερες και οι μηχανικομαννες μετρανε τα κουκια των ψηφων που θα εισπραξουνε.Πρεπει ομως να γνωριζουν οτι δεν ειμαστε ενα κοπαδι προβατα για να μας κυβερνησουν.
    Σε μια οικονομια που εχει καταρευσει ,οι αποσιωπησεις,τα κουκουλωματα και τα μασημενα λογια ειναι γελοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν γράφτηκε από αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν τότε, ίσως θα έπρεπε να διατυπωθεί διαφορετικά. Μια μικρή ιστορική ανάλυση του πως και ποιοι μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση θα έδινε μια πιο ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα.
    Όσο αφορά το δεύτερο σχόλιο, θα παρακαλούσα τον συνάδελφο, να μη ξεκινάει από το δικό του εγώ, γιατί με τον τρόπο αυτό οδηγείται σε λανθασμένα συμπεράσματα, γιατί οδηγείται σε συμπεράσματα που δεν έχουν ιστορική αλήθεια. Αν θέλει ας διαβάσει την άποψή μου για το πως και γιατί διαλύθηκαν οι Πολεοδομίες της Χώρας εδώ: http://www.angelmois.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητη Αντζελικα,
    Δεν γραφτηκε απο "αυτους που διαμαρτυρηθηκαν τοτε".
    1. Ειναι προσωπικο.
    2.Ο καθημερινος αγωνας για μια εντιμη επιβιωση,στηριγμενη στις δικες μου δυναμεις δεν επιτρεπει συνεχη παρουσια σε τετοια χασομερια οπως "οι διαμαρτυριες" που λες.Εξαλλου δεν μ αρεσει και η λεξη ,μου θυμιζει προτεσταντες......
    Επικαλεισαι την "ΙΣΤΟΡΙΑ",αναφεροντας την επανειλημενα στο κειμενο σου.
    3.α.Γραφεται παντα απο τους νικητες.Τουλαχιστον η κυριαρχη αντιληψη.Αυτη που φτανει να γινεται γνωστη στα πληθη εγκαιρως.On time.
    3.β.Η δηθεν " επιστημονικη" και "συχρονη" αντιληψη αυτου του ειδους, λογοτεχνιας ουσιαστικα ,που ονομαζεται ιστορια, ανηκει και στην γνωστη, κυρια βουλευτη που ανηκει στην αριστερα της ε-φτυνεις ,η οποια μιλησε για το σπρωξιμο στις αποβαθρες της Σμυρνης και δεν την εφτασε αυτο, ανακατευεται τωρα και με τους Σουλιωτες.Θα ελεγα κακο χρονο ναχει,αν δεν κινδυνευα να θεωρηθω αγενης η λαικιστης/στρια.Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ απαιτει πειραμα,μοντελο και επαληθευση-αποδειξη.Ολα τα αλλα ειναι κολοκυθια και σοβαρες εννοιολογικες υποκλοπες, εκ του πονηρου.
    Μαλιστα και ακομη χειροτερα εως τραγικα, αυτες οι παραποιησεις μισθοδοτουνται απο τα δανεικα του κρατικου κορβανα αμεσα η εμμεσα μεσω κομματικων μηχανισμων.Επιπροσθετως και απο το στιψιμο της τελευταιας ρανιδας αιματος των φορολογουμενων πολιτων της κατακαημενης μαυρης μας πατριδας.

    3.γ.Πολλες αναλυσεις εχουμε,οι συνθεσεις μας λειπουν.

    Δεν καταλαβα πιο ονομαζεις "δευτερο σχολιο".
    4α.Αλλα ειναι φυσικο να ξεκινας απ την προσωπικη σου γνωση και εμπειρια.Το "εγω" ειναι μονο δικο μας.Μηπως εσυ ξεκινας απ το εγω των αλλων ??...και γι αυτο οδηγεισαι σ αυτα τα συμπερασματα?
    4β.Λες "θα παρακαλουσα τον συναδελφο"...,μα πως καταλαβες οτι ειμαι αντρας ?? Γυναικες σαν και σενα ΤΗΝ συναδελφο που γραφει ,ειναι τοσο ξεχωριστες και σπανιες ? απιθανο να υπαρχουν? Η πιθανον λεγεσαι Αγγελος αλλα παραπλανητικα υπογραφεις ως Angelica???
    Τελος ,χωρις να θελω να θεωρηθω αδιακριτος/αδιακριτη , -αν θελεις απαντας- ,εισαι υπαλληλος πολεοδομιας? δημοσια υπ. γενικωτερα? Σιτιζεσαι απο καποια ετοιμη περιουσια των προγονων η "λιπος" οικονομικο που συσωρευσες την εποχη των παχιων αγελαδων? Μισθοδοτουμενο κομματικο στελεχος ισως ? η πολυ απλα σου αρεσουν τα socialmedia ,οι πολιτισμενες δημοσιες παρεμβασεις μεσω γραφων?
    Παραξενο να δινεις τοσο χρονο για προσωπικο blogspot και διαρκη παρακολουθηση του site της συσπειρωσης εκτος κι αν εισαι ανεργη κι ετσι λησμονεις την παντοειδη πεινα σου μες την σκληρη μας εποχη.
    Μη με παρεξηγησης.Με κανενα τροπο δεν θελω να σε θιξω.
    Με συναγωνιστικοαδελφικους χαιρετισμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν σε παρεξηγώ, γιατί άλλωστε. Είναι τόσο προφανές ότι δεν ήθελες να με θίξεις.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή