Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Η Βουλγαρία αναστέλλει τις εργασίες για τον South Stream!

Από εδώ
http://greeklignite.blogspot.gr/2014/06/south-stream.html
Η Βουλγαρία θα σταματήσει όλες τις εργασίες για τον αγωγό South Stream, ανακοίνωσε την Κυριακή ο  Πρωθυπουργός της Πλάμεν Ορεσάρσκι, μετά τη συνάντησή του με τους γερουσιαστές των ΗΠΑ John McCain, Chris Murphy και Ron Johnson. "Θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω εξελίξεις μετά από διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Ορεσάρσκι.
Ο Μακκέην σχολίασε ότι "η Βουλγαρία πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα με τον South Stream σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συνεταίρους της και στην παρούσα κατάσταση επιθυμούν λιγότερη ρωσική εμπλοκή στο έργο".
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μακκέην ο εκδότης του Business New Europe, Μπεν Αρις, είπε ότι "Η Αμερική έχει αποφασίσει να ...

αποκλείσει οποιονδήποτε δεν της αρέσει από χώρες όπου θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει συμφέροντα και δεν υπάρχει απολύτως καμιά οικονομική λογική σ' αυτό. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πραγματιστές, θέλουν φθηνές ενεργειακές πηγές - καθαρές ενεργειακές πηγές, και η Ρωσία μπορεί να τις εξασφαλίσει. Αλλά η περίπτωση με τον South Stream είναι ότι δεν ταιριάζει με την πολιτική κατάσταση".
Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας είπε ότι δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ειδοποίηση από τη Βουλγαρία για αναστολή του έργου και σκοπεύει να συζητήσει το θέμα σε προγραμματισμένη συνάντηση, που θα έχει στις 9/6 με την Κομισιόν και την Ουκρανία, για τις τιμές του φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται φυσικά να λάβει επίσημη ειδοποίηση, έχει ήδη λάβει την ανεπίσημη, αλλά πολύ ουσιαστική. Παρά την προθεσμία του ενός μήνα, που είχε η Βουλγαρική Κυβέρνηση να απαντήσει στην επιστολή του Επίτροπου Ανταγωνισμού Μισέλ Μπαρνιέ, όπως δημοσιεύσαμε χθες, δεν έκατσε να το σκεφτεί και πολύ: μεταξύ της επιβίωσης της κυβέρνησης, λόγω της απόσυρσης της υποστήριξης του εταίρου της στο θέμα του αγωγού, και της συνέχισης της κατασκευής του South Stream, η Βουλγαρική κυβέρνηση διάλεξε την επιβίωση. Απόλυτα κατανοητό, ο South Stream μπορεί να γίνει και αργότερα, αλλά, αν πέσει η κυβέρνηση και βγει πάλι ο Μπορίσωφ, μάλλον πρέπει να ξεχάσουν τον αγωγό.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Μένει τώρα να δούμε τι θα γίνει με τη Σερβία, που έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τον Ιούλιο το δικό της σκέλος του South Stream: ο Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Άντιτς είπε ότι "πιστεύω πως η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα βρουν μια λύση, καθώς πρόκειται για Ευρωπαϊκό έργο, που διασφαλίζει κατά τον καλύτερο τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια". Αλλά χωρίς το βουλγαρικό κομμάτι του αγωγού, η Σερβία θα κάνει κάποιες άδειες σωλήνες και δεν έχει κάποιο λόγο να τις κάνει στην παρούσα φάση. Μάλλον θα περιμένουν κι αυτοί να δουν τις εξελίξεις.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε επίσης στις 5 Ιουνίου ότι "το έργο πρέπει να γίνει, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση". Καλά τα συμφέροντα των Αμερικανών, αλλά τα ουγγρικά σπίτια δεν θα ζεσταθούν μόνο με τις δηλώσεις του Μακκέην, έχουν ανάγκη από αέριο.
Η κατάσταση στην Ευρώπη, αρχικά με την Ουκρανία και τώρα με τον South Stream, έχει αρχίσει "να ξεφεύγει". Από την Ευρώπη της συνεργασίας, με την Οστ Πολιτίκ και την κατασκευή των αγωγών, διολισθαίνουμε πάλι στην Ευρώπη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Ένας σίγουρος δρόμος για να είμαστε όλοι χαμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου