Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η Συσπείρωση Αριστερών ΤΟπογράφων για το Κτηματολόγιο και την αλλαγή καταστατικού του ΠΣΔΑΤΜ

Σ υ σ π ε ί ρ ω σ η   Α ρ ι σ τ ε ρ ώ ν  Τ Ο π ο γ ρ ά φ ω ν

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΟΝΩΝ

Ο υπουργός οικονομικών άρπαξε 250.000.000 ευρώ από τα λεφτά που έχει πληρώσει ο Έλληνας πολίτης για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, προκειμένου να τα εγγράψει στο περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα,  για να μας “αποδείξει”  πόσο “πετυχημένη” είναι η νεοφιλελεύθερη  πολιτική λιτότητας  που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης , και να θεμελιώσει την περιβόητη ιστορία του succes story.
Εκτός από το ότι το γεγονός από μόνο του είναι προκλητικό, ακόμα ποιό προκλητικό είναι ότι γίνεται σε μια συγκυρία που κλάδος των τοπογράφων μηχανικών αλλά και του συνόλου των μηχανικών έχει υποστεί συντριβή.
 Η πολύχρονη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, η κατάσταση στο χώρο των μελετών με τις υπέρογκες εκπτώσεις, το σταμάτημα των έργων, η αδυναμία των συναδέλφων να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με κίνδυνο να κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω του  ΚΕΑΟ , η εξάρτηση της άσκησης του επαγγέλματος από την ασφαλιστική ενημερότητα, τα πανωτόκια του 8% για όσους από εμάς χρωστούν ΤΣΜΕΔΕ ,( που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων ),τα τεκμήρια διαβίωσης , και η δυσβάσταχτη φορολογία του 26% χωρίς αφορολόγητο μας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.
Για τους λίγους από εμάς που εργάζονται, έχει παγιωθεί ένα εξίσου ασφυκτικό πλαίσιο: Απλήρωτη εργασία μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών , εξευτελιστικοί μισθοί, εκμετάλλευση νέων μηχανικών που "καμώνονται τους ευτυχισμένους " που βρήκαν δουλειά, μισθοί χρόνων που δεν έχουν καταβληθεί στο όνομα της κρίσης.
Με βάση τα παραπάνω, η πραγματικότητα είναι μάλλον ζοφερή και τα περί  succes story  “τρίχες”.
Εθνικό Κτηματολόγιο. Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία του.
Το έργο ξεκίνησε με φορέα υλοποίησης των ΟΚΧΕ, δηλαδή το Ελληνικό δημόσιο. Επειδή όπως μας έλεγαν ο ΟΚΧΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου δημιουργήθηκε η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, δηλαδή μια ανώνυμη εταιρεία, για να υλοποιήσει το έργο. Αφού προσπάθησαν να την ιδιωτικοποιήσουν πριν από δύο χρόνια και ενώ οι μελέτες είχαν πρακτικά σταματήσει στο τέλος αποφάσισαν να την μετατρέψουν σε ΔΕΚΟ. Αυτή η αλλαγή όμως έδωσε αφενός το δικαίωμα στον Στουρνάρα, τα χρήματα που είχαν μαζευτεί από τον κάθε Έλληνα πολίτη για την υλοποίηση του έργου να τα εγγράψει ως αποθεματικό και άρα να έχει το δικαίωμα να τα εγγράψει στον προϋπολογισμό, και αφετέρου υποχρεώνει την Κτηματολόγιο (κατ’ εντολή της τρόικα) να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πράγμα πρακτικά αδύνατο αφού έχει «κλαπεί το ταμείο», κι αφού βέβαια εντωμεταξύ έχει καταργήσει τον ΟΚΧΕ.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Κτηματολόγιο αλλάζει διοικήσεις σαν τα πουκάμισα, ανάλογα με την εκλεγείσα Κυβέρνηση. Ποιά η σκοπιμότητα άραγε; Μήπως το μοίρασμα της πίτας των μελετών στα “ δικά μας τα παιδιά”;  Μάλλον  κάτι αντίστοιχο με τους διοικητές των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων  και  λοιπόν συμβαίνει κι εδώ: Η  εξυπηρέτηση ακόμα και σήμερα του πελατειακού κράτους  της  κυβέρνησης , που καθημερινά αναφωνεί εμμέσως πλην σαφώς: το πελατειακό κράτος τέλειωσε ζήτω το πελατειακό κράτος.
 Με βάση τις μελέτες που έχουν προκηρυχτεί και ανατεθεί, θα έπρεπε να δουλεύει η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Αυτό όμως δε συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι μέσα στο 2014, υπογράφονται συμβάσεις για τις μελέτες του 2008.  Βέβαια ευθύνη μεγάλη έχουν  και οι ανάδοχοι για αυτή την καθυστέρηση, οι οποίοι βρήκαν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, και άρχισαν έναν αδιέξοδο και φαύλο κύκλο ενστάσεων χωρίς τελειωμό. Αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι στο δρόμο, αφού για τον κλάδο η κρίση έχει αρχίσει πριν από το 2008 και η ανεργία μετράει 6-7 χρόνια τώρα.
Για να δούμε όμως λίγο από πού προήλθαν τα αποθεματικά της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Είναι γνωστό ότι οι μελέτες της Κτηματολόγιο από το 2008 και μετά δεν χρηματοδοτήθηκαν ούτε από τον προϋπολογισμό, ούτε από την ΕΕ , εξαιτίας της  κακοδιαχείρισης των αρχικών  μελετών. Η Κτηματολόγιο μπήκε επί της ουσίας "μέσα" και ΕΕ η οποία χρηματοδοτούσε μέχρι τότε αρνήθηκε νέες  χρηματοδοτήσεις.   Τα αποθεματικά της Κτηματολόγιο, προήλθαν και προέρχονται από τους πολίτες που, είτε πλήρωσαν το 35άρι σαν ανταποδοτικό τέλος  στη φάση των ενεργών τίτλων τ , είτε στα Κτηματολογικά γραφεία για τις μελέτες που εκπονούνται τώρα.
Αυτά τα αποθεματικά μπήκαν στο Πρωτογενές πλεόνασμα. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με το νόμο, προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την ολοκλήρωση και επέκταση του έργου.
Επομένως εδώ έχει γίνει μια λαθροχειρία αντίστοιχη με το  κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων με το PSI , την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΤΚΑ BANK  με τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και πάει λέγοντας).
Είναι φανερό σε όλους μας ότι το κράτος μας είναι ληστρικό.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές «αποφασίστηκε» να δοθούν 66.000.000 για τις τρέχουσες ανάγκες του έργου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το έργο παύει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και το σύνολο των εμπλεκομένων στο έργο γίνεται παιχνίδι στον κάθε λογής εκβιασμό της κυβέρνησης.

Μήπως όμως ο απώτερος στόχος είναι να δηλώσει η Κτηματολόγιο Α.Ε. αδυναμία και να πουληθεί κι αυτή σε τιμή ευκαιρίας, σε κάποια πολυεθνική, που να αναλάβει όλες τις μελέτες, και όλοι να δουλεύουμε με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, ανεξάρτητα από το πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι μελέτες.

Εμείς λέμε ότι ο μηχανικός πρέπει να έχει άποψη και για τις μελέτες και για τα έργα, με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και όχι το κέρδος του κάθε Μπόμπολα (μικρού ή μεγάλου).
Ο σύλλογός μας πρέπει να πάρει θέση για την αύξηση των διοδίων, για την συντήρηση των οδών , για την επικινδυνότητα τους, για την ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας  κ.λ.π.
Αντί λοιπόν ο σύλλογος να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου έχει βάλει ως κυρίαρχο μέλημά του την αλλαγή στο καταστατικό.
 Το Σάββατο 22 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου, δηλαδή Καταστατική Γενική Συνέλευση. 29 Τοπογράφοι μηχανικοί επιχείρησαν να αλλάξουν το καταστατικό ενός συλλόγου 6000 περίπου μελών. Πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό σκέφτεται κάποιος λογικός άνθρωπος. Ποιο καταστατικό συλλόγου το επιτρέπει αυτό; Τι έκαναν λοιπόν οι αθεόφοβοι: Το καταστατικό του Συλλόγου προβλέπει ότι για να έχει απαρτία η καταστατική γενική συνέλευση πρέπει να προσέλθουν τα μισά από τα ταμειακώς εντάξει μέλη, και πλειοψηφία ¾ των παρόντων. Οργάνωσαν έτσι τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή της συνέλευσης έτσι ώστε να περάσει η 31 Δεκεμβρίου όπου ήταν ταμειακώς εντάξει 2000 τοπογράφοι και να έρθει η 1η Ιανουαρίου όπου δεν ήταν κανένας. Κατόπιν 40 πήγαν και πλήρωσαν συνδρομές για το 2014 και παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση 29 (περισσότεροι δηλαδή από 50% των ταμειακώς εντάξει) για να αλλάξουν το καταστατικό. Ιθύνων νους της όλης μεθόδευσης ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος του συλλόγου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, συνεπικουρούμενος από τον τωρινό πρόεδρο, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους συνδικαλιστές της ΝΔ, ιδιαίτερα τους Θεσσαλονικείς που με παρρησία αγόρευαν υπέρ της τροποποίησης του καταστατικού. Πρέπει να αναφερθεί ότι μέσα στους 40 ήταν και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μηχανικών στους τοπογράφους όπου επίσης είχαν ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης του καταστατικού. Γιατί όμως έστησαν όλο αυτό το σκηνικό; Τι ήθελαν να πετύχουν; Βασικά δύο πράγματα: 1. Καταργούσαν την γενική συνέλευση του συλλόγου από το ανώτατο αποφασιστικό όργανο, αλλά και γενικώς αφού με την πρότασή τους δεν προβλεπόταν γενική συνέλευση, και άλλαζαν την αντιπροσώπευση στο διοικητικό συμβούλιο με μη αναλογικό τρόπο (μέσω αντιπροσωπείας 100 ανθρώπων). Και 2. Μετέτρεπαν τον σύλλογο σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τοπογράφων. Τι έλεγαν λοιπόν: ότι 100 άνθρωποι (που δεν βρέθηκαν ούτε για την πρώτη φάση του σχεδίου) θα αποφασίζουμε τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχει ο καθένας από τους 6000 τοπογράφους, αλλά και τους νέους που έρχονται. Όπως τότε που πανηγύριζαν για το εξαρτημένο τοπογραφικό που τώρα κοστολογείται λιγότερο από το ανεξάρτητο, αν και όταν γίνεται. Ευτυχώς η μεθόδευση αυτή δεν πέρασε γιατί βρέθηκε ο απαραίτητος αριθμός συναδέλφων που αντιστάθηκε μέχρι τέλους. Οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος δεν λύνονται με γραφειοκρατικές μεθόδους ειδικά από τους υπαλλήλους αυτών που δημιούργησαν την κρίση.

·        Το Εθνικό Κτηματολόγιο μπορεί να διασφαλίσει την δημόσια ακίνητη περιουσία γι αυτό και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Να επιστραφούν τα κλεμμένα και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου.

·        Να καταργηθούν τα ληστρικά διόδια και να αποδοθούν οι δρόμοι στο δημόσιο.

·        Να σταματήσει το ξεπούλημα των αιγιαλών και της υπόλοιπης δημόσιας περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου