Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Το μεγάλο ξεπούλημα: Προσφυγικά και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση



137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, κτίρια και  οικόπεδα στην Πλάκα, ακίνητα στο εξωτερικό, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου κ.ά. πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων την προηγούμενη εβδομάδα.
Ιστορικά κτίρια που άφησε να φτάσουν στα όρια της κατάρρευσης, ολυμπιακά έργα που έμειναν κουφάρια μετά το τέλος των «λαμπρών» Ολυμπιακών του 2004, βάζει τώρα στο «καλάθι» του ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση.
Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, τα οποία παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα, εδώ και μία δεκαετία, το Ξενία Πλαταμώνα, 137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, πολλά κτίρια / οικόπεδα στην Πλάκα αλλά και νέα ακίνητα στο εξωτερικό, την Ουάσιγκτον, την Πρετόρια και το Ερεβάν της Αρμενίας. Τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο των 168 ακινήτων που μεταβιβάζονται προς «αξιοποίηση» στο Ταμείο.
Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933 και 1935, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνος Λάσκαρι και Δημητρίου Κυριακού και στέγασαν ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρόκειται για οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, για τα οποία δόθηκαν στο παρελθόν αγώνες από κινήματα πολιτών να μην κατεδαφιστούν άρον άρον αλλά να ενταχθούν αρμονικά, με την ιστορία που έχει χαράξει πάνω τους τα σημάδια της, στον ιστό της πόλης.
Τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το Ξενία του Πλαταμώνα, ακίνητα του  ΤΑΧΔΙΚ
Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων με όλα τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, που είχε απαλλοτριωθεί το 2001 και ανήκει στην ΕΤΑΔ, βαίνει προς ιδιωτικοποίηση. Επίσης, στο Ταμείο περνά το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, που είχε απαλλοτριωθεί το 2000.
Ακόμη, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται όχι η κυριότητα, αλλά το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω σύμβασης της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων.
Επίσης, προς ιδιωτικοποίηση βαίνει το Ξενία του Πλαταμώνα, το οποίο βρίσκεται σε θέση-«φιλέτο», αλλά είναι σε άθλια κατάσταση. Πρόκειται για ακίνητο επτά στρεμμάτων. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Φίλιππο Βώκο (1924-2008) και χτίστηκε το 1960.
Στο ΤΑΙΠΕΔ περνούν ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Ένα βρίσκεται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έχει έκταση 660 τ.μ. και απαλλοτριώθηκε το 1974, Το δεύτερο βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πορόια» του Δήμου Σιντικής Σερρών, έχει έκταση δύο στρεμμάτων και περιήλθε στην κυριότητα του ΤΑΧΔΙΚ μετά τη συγχώνευση του τελευταίου με το Ειδικό Ταμείο Ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και Φυλακών Σερρών, στο οποίο το είχε πωλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Ακίνητα στην Πλάκα, εκτάσεις στη Χαλκιδική, ακίνητα σε Ουάσιγκτον, Πρετόρια, Ερεβάν
Στο Ταμείο περνά προς αξιοποίηση μία σειρά ακινήτων που βρίσκονται στην Πλάκα. Ένα εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τ.μ.) και αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει µελέτη επισκευής - αποκατάστασης.
Τα άλλα ακίνητα στην Πλάκα βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Κλεψύδρας 2 και Μουσαίου 1 (610,45 τ.μ. - απαλλοτριώθηκε το 1960), στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1 (222,10 τ.μ. - πέρασε στο Δημόσιο το 1936) και στην οδό Θρασυβούλου 13 (120,11 τ.μ. - αγοράστηκε από το κράτος το 1968). Επίσης, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ άλλα 11 ακίνητα στην Πλάκα και άλλο ένα στην οδό Ιπποκράτους 88 στην Αθήνα.
Ακόμη, μεταβιβάζονται γεωτεμάχια σε Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα). Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα - «Παχειά Άμμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα).
Στο μεταξύ, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (2211 Massachusetts Avenue), που αποκτήθηκε από το Δημόσιο το 1949, οικόπεδο της περιοχής Hatfield στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, έκτασης 1.766 τ.μ. που αγοράστηκε το 1996, καθώς και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ.

Πληροφορίες από Κέρδος, Βήμα και Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου