Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Profiting without Producing, Κ. Λαπαβίτσας

Αναδημοσίευση από εδώ

Η χρηματιστικοποίηση είναι η χαρακτηριστικότερη τάση του καπιταλισμού της εποχής μας που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην ιστορική εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος. Ο όρος υποδηλώνει τον καίριο ρόλο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων στη σύγχρονη οικονομία, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Δανεισμός, επιτόκια, παράγωγα, ομόλογα διαμορφώνουν τη συμπεριφορά επιχειρήσεων, τραπεζών και νοικοκυριών. Νέες μορφές κέρδους έχουν εμφανιστεί που στηρίζονται σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και δημιουργούν νέα κοινωνικά στρώματα. Η εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, αλλά και άλλων κοινωνικών στρωμάτων, έχει λάβει εξαιρετικά επιθετικές μορφές στην εποχή μας. Παράλληλα, η οικονομική πολιτική μεγάλων και μικρών χωρών καθορίζεται από τις ανάγκες και τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Η μαρξιστική πολιτική οικονομία αποτελεί τη βάση για την ανάλυση της χρηματιστικοποίησης. Το βιβλίο αυτό στηρίζεται στη μαρξιστική ανάλυση, αλλά και την προεκτείνει με πρωτότυπο τρόπο, για να δώσει πληρέστερη εικόνα της χρηματιστικοποίησης. 

Από το οπισθόφυλλο


"Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια βαθιά και πανοραμική μελέτη της χρηματιστικοποίησης που είναι μια από τις ισχυρότερες, αλλά και καταστροφικότερες, οικονομικές τάσεις της εποχής μας. Βασισμένο σε μια πολύπλευρη και σύγχρονη επανερμηνεία της μαρξιστικής θεωρίας και κάνοντας εμπειρική ανάλυση σε βάθος, το βιβλίο προσφέρει τολμηρές και ουσιαστικές προτάσεις μεταρρύθμισης. Πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί από όσους έχουν δεσμευτεί στο στόχο της προοδευτικής οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής."

Ha-Joon Chang, συγγραφέας του βιβλίου 23 Αλήθειες που δε μας λένε για τον Καπιταλισμό.

"Η αυξανόμενη κυριαρχία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια έφερε την κρίση της Wall Street το 2007-09 και μαζί με αυτήν τη μαζική ανεργία και τις τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας σε όλο τον κόσμο. Βασισμένος στη γνώση του της μαρξιστικής παράδοσης και των εναλλακτικών θεωρητικών προσεγγίσεων, ο Κώστας Λαπαβίτσας παρέχει ένα ευρύ πανόραμα, αλλά και νέες ιδέες, για το πώς "χρηματοπιστωτικό σύστημα μας εκμεταλλεύεται όλους". Το Profiting without Producing είναι μια μεγάλη συμβολή στην κατανόηση της χρηματιστικοποίησης και των τριβών που προκαλεί. "
Robert Pollin, Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Massachusetts-Amherst.

"Ο Κώστας Λαπαβίτσας δίνει μια πρωτότυπη ανάλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση του 2008. Δεν είναι μια αισιόδοξη εικόνα, αλλά θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σοβαρά. "

Dean Baker, Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR).

"Το έργο αυτό είναι σαφώς μια αριστουργηματική ανάλυση του χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού της εποχής μας."
Makoto Itoh, Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο και μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου