Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Εισβολή της NSA σε Google και Yahoo! – εκατομμύρια χρήστες υπό παρακολούθηση


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ. Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε με άρθρο της ότι είναι πολύ πιθανόν, ακόμα και τώρα, η Υπηρεσία να υποκλέπτει συστηματικά πληροφορίες από τα κέντρα δεδομένων των ιστοσελίδων Yahoo! και Google ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με άκρως απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2013 που επικαλείται η εφημερίδα, και το οποίο προέρχεται από τον πρώην αναλυτή της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, «κατά τις προηγούμενες τριάντα ημέρες» (δηλαδή στο διάστημα από 9 Δεκεμβρίου 2012 έως 9 Ιανουαρίου 2013) η NSA αντέγραψε και έστειλε 181.280.466 αρχεία στους υπολογιστές της στα κεντρικά της αρχηγεία στο Φορτ Μιντ της Ουάσινγκτον.
Τα αρχεία αυτά, που προέρχονταν από την εισβολή στα κέντρα δεδομένων των ιστοσελίδων Yahoo και Google, περιείχαν e-mail, συζητήσεις στο ίντερνετ, γραπτά κείμενα, ηχητικά αποσπάσματα, αλλά και ολόκληρα βίντεο.
Ο «μυώδης» Άγγλος βοηθός
Στο εν λόγω παιχνίδι πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και ο Βρετανός Μεγάλος Αδελφός, η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ). Οι δύο Υπηρεσίες χρησιμοποιούν από κοινού το πρόγραμμα MUSCULAR, μια βελτιωμένη έκδοση του PRISM, μέσω του οποίου είχαν καταφέρει να «σπάσουν» την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση «ασφαλών» (υποτίθεται) διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι ιντερνετικές τραπεζικές συναλλαγές, τα ιατρικά αρχεία και οι υπηρεσίες e-mail που χρησιμοποιούνται ευρέως από δημοφιλείς εταιρείες του χώρου του διαδικτύου, όπως (και πάλι) η Google, η Yahoo και το Facebook.
Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη της Post, ενώ η Google σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «δεν γνωρίζουμε για τις κυβερνητικές αυτές δραστηριότητες, αλλά μας απασχολούν εξαιρετικά αυτοί οι ισχυρισμοί της εφημερίδας».
«Ακολουθούμε αυστηρούς κανόνες προστασίας των δεδομένων μας και δεν έχουμε δώσει καμία απολύτως πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων μας στην NSA ή σε καμία άλλη κυβερνητική υπηρεσία», ήταν η σύντομη δήλωση εκπροσώπου Τύπου της Yahoo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου