Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Φίλιππος Συρίγος: Ο δημοσιογράφος που πήγε κόντρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004)

Πέθανε, νικημένος από την επάρατη νόσο, που τον ταλαιπωρούσε τα 2 τελευταία χρόνια, ο γνωστός αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος το βράδυ της Κυριακής (13/10), σε ηλικία 65 ετών.
Ο Φίλιππος Συρίγος ξεκίνησε την καριέρα του στην Αθλητική Ηχώ, συνέχισε στην ΕΡΤ, εργάστηκε στο Μega, τον ΑΝΤ1 και τα τελευταία χρόνια στο συνδρομητικό κανάλι της Nova, ενώ επί σειρά ετών συνεργαζόταν σταθερά με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Ήταν από τους μετρημένους στα δάκτυλα αθλητικογράφους που τόλμησαν από την πρώτη στιγμή να καταγγείλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τη βιομηχανία ντόπινγκ στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό και τα οικονομικά σκάνδαλα.  Πέθανε, νικημένος από την επάρατη νόσο, που τον ταλαιπωρούσε τα 2 τελευταία χρόνια, ο γνωστός αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος το Σάββατο (12/10), σε ηλικία 65 ετών.
Ντόπα, εμπορευματοποίηση και θεάματα
 «Από το 1996 και μετά βιώσαμε έναν ιδιότυπο φασισμό στο θέμα της προπαγάνδισης των αγώνων. Πώς η αντίθετη άποψη θα μπορούσε να νικήσει την κρατούσα… Δεν είχε καμία ευκαιρία»
Β: Ποια σχέση μπορούν να έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τον κλασικό αθλητισμό ;
Φ. Συρίγος: Στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αθλητισμός είναι η επίφαση, είναι το άλλοθι, είναι η βιτρίνα που προσελκύει τον κόσμο. Στην ουσία οι αγώνες είναι ένα οικονομικό γεγονός, ένα εμπορικό, επιχειρηματικό γεγονός.
Είπαμε ότι στο σύνολο τους αποτελούν ένα προϊόν. Άλλωστε περίπου έτσι έχει το θάρρος να το περιγράφει η ΔΟΕ στα συμβόλαια που υπογράφει με τις πόλεις οι οποίες αναλαμβάνουν να διοργανώσουν κάθε 4 χρόνια τους αγώνες.
Τα κυρίαρχα πράγματα που θα δούμε σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς είναι: η εμπορευματοποίηση και η ντόπα. Αυτά τα δύο δηλαδή που είπαμε εμείς ότι θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε, να καταπολεμήσουμε…. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει καθώς είμαστε δεσμευμένοι από τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει.
Αντιθέτως μάλιστα, όσον αφορά το σκέλος της εμπορευματοποίησης, έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου οι χορηγοί να είναι όσο γίνεται περισσότεροι, έτσι ώστε και τα έσοδα να είναι ανάλογα από αυτούς. Οι αγώνες από αυτή την άποψη έχουν καταντήσει ένας φαύλος κύκλος.
Εξυπηρετούνται συμφέροντα, εξυπηρετούνται σκοπιμότητες και επαναλαμβάνω: Το αθλητικό μέρος λειτουργεί ως ένα άλλοθι, ως μια βιτρίνα, ως μια επίφαση (και) τίποτε άλλο.
Β: Τι θα κληρονομήσει η Ελλάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Φ. Συρίγος: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προπαγανδίστηκαν στην ελληνική κοινωνία στη βάση μιας μπλόφας. Είπανε πολλά και διάφορα από τα οποία σχεδόν τίποτα δεν μπορούσε να ισχύει.
Είπαν καταρχήν ότι δια των Ολυμπιακών Αγώνων θα άλλαζε η ελληνική κοινωνία, η Αττική και η πρωτεύουσα.  Ότι δηλαδή οι αγώνες θα κληροδοτούσαν μια προίκα στην Αθήνα χάρη στην οποία η Αθήνα θα γινόταν μια διαφορετική πόλη. Αυτό ήταν ένα πολύ, μα πάρα πολύ μεγάλο ψέμα, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν τα λεφτά και ο χρόνος για να πραγματοποιηθούν αυτά τα δήθεν μεγαλεπήβολα σχέδια.
Έτσι περιορίστηκαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις ως επί το πλείστον άχρηστες μελλοντικά, για τη συντήρηση των οποίων και τη λειτουργία τους θα πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να συνεισφέρει πολύ σημαντικά ποσά μετά τους αγώνες.
Εκτός εάν όπως φαίνεται, δια μέσου της εταιρίας των Ολυμπιακών ακινήτων, ξεπουληθούν αυτές οι εγκαταστάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με δικαίωμα αλλαγής χρήσης και σε τιμές εξευτελιστικές .
Άλλη λύση δε διαφαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με την ισχύουσα λογική οπότε όλη η ιστορία καταλήγει σε μια φάρσα (απάτη)
Β: Ποια ήταν η πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι σε αυτούς που ήταν κατά της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ;
Φ. Συρίγος: Εδώ βιώσαμε από το 1996 και μετά έναν ιδιότυπο φασισμό στο θέμα της προπαγάνδισης των αγώνων. Δηλαδή πώς η αντίθετη άποψη θα μπορούσε να νικήσει την κρατούσα… Δεν είχε καμία ευκαιρία».
 (Από συνέντευξη στη Βαβυλωνία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου