Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρνούμαστε να πάμε σε εργολάβους-σφαγείς των δικαιωμάτων μας


Εδώ και λίγο καιρό, οι εταιρείες Vodafone και Wind προχωρούν σε ενοποίηση μέρους του δικτύου τους και διαφημίζουν αυτή τη συνεργασία. Μιλάνε για οφέλη για τους καταναλωτές, καλύτερες υπηρεσίες και τιμές, αλλά και για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας... Μάλιστα, έφτασαν μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό κο. Σαμαρά (τον επισκέφτηκαν το καλοκαίρι), που τους καλοδέχτηκε, για να ζητήσουν εγγυήσεις για τα σχέδιά τους αλλά και να στηρίξουν το... success story(!) της κυβέρνησης, μιλώντας πάλι για επενδύσεις, στήριξη της οικονομίας κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, μ’ αυτή τη συνεργασία, οι Vodafone και Wind «τρέχουν» παράλληλα ένα άλλο σχέδιο. Φτιάχνουν μια τρίτη εταιρεία, μια δήθεν «νέα» εταιρεία, όπου μεταφέρουν μεγάλο μέρος του τεχνικού προσωπικού και του τεχνικού έργου. Αυτό δεν έχει σχέση με καμία ανάγκη υλοποίησης κανενός έργου. Στοχεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο να διαλύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα Σωματεία στις δύο εταιρείες, φέρνοντας απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Πηγαίνοντας στη «νέα εταιρεία», εκατοντάδες συνάδελφοί μας θα βρεθούν χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς Σωματείο να τους εκπροσωπεί και να τους καλύπτει. Επομένως, όλα όσα κατακτήθηκαν (αξιοπρεπείς μισθοί, επιδόματα γάμου, παιδιών, ειδικότητας, φροντίδας παιδιών κ.α.) στις Συλλ. Συμβάσεις μέσα από τα Σωματεία μας, θα βρεθούν στον αέρα ή θα γίνουν αντικείμενο «ατομικής διαπραγμάτευσης» και θα καταργηθούν. Στις εργολαβικές εταιρείες είναι πρακτικά αδύνατο να στηθούν και να λειτουργήσουν Σωματεία, που είναι η μοναδική ελπίδα για Συλλογικές Συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Στη «νέα εταιρεία» μισθοί και δικαιώματα θα πάρουν ταχύτατα τον κατήφορο. Ενώ προϊστάμενοι και μεγαλοστελέχη των δύο εταιρειών, που έχουν γεμίσει προνόμια όλα αυτά τα χρόνια, κοιτάνε να βάλουν πλάτη σ’ αυτά τα σχέδια και να διασφαλίσουν τις δικές τους θεσούλες.

Εργαζόμενοι, Απολυμένοι και Άνεργοι, Νέοι, Καταναλωτές

Οι Vodafone και Wind, για χρόνια θησαύρισαν, χτυπώντας συστηματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων:


– Με τρομοκρατία στο χώρο δουλειάς. Πολλές φορές στοχοποίησαν συνάδελφους μας για τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ έσυραν τα Σωματεία μας στα δικαστήρια.

– Για χρόνια δεν υπέγραφαν συλλογικές συμβάσεις, που τελικά κατακτήσαμε με επίμονους αγώνες και τώρα θέλουν να τις διαλύσουν.

– Με εκατοντάδες απολύσεις. Πριν 3 χρόνια, η Wind είχε σχεδόν 2.000 εργαζόμενους, σήμερα έχει φτάσει λίγο πάνω από 1.000. Η Vodafone είχε 2.800 πριν από 5 χρόνια, σήμερα έχει μόλις 1.700.

– Διαλύοντας τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, για να δουλεύουμε όλοι «ελαστικά»: μπλοκάκια, «νοικιασμένοι», συμβασιούχοι, μερικής απασχόλησης, υπεργολαβίες. Έτσι προσπαθούν να παρακάμπτουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.

– Με τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας. Π.χ. στην Εξυπηρέτηση Πελατών, όπου υπάρχουν οι χειρότερες συνθήκες, συνάδελφοί μας έχουν φτάσει να λιποθυμάνε ενώ κυνηγάνε τους άπιαστους «στόχους» που βάζει η Διοίκηση.


Με τη «νέα» (δήθεν) εταιρεία θέλουν να εφαρμόσουν όλα αυτά στο πολλαπλάσιο, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα εξόντωσης των εργαζομένων από τα απανωτά Μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που έχουν σωρηδόν ψηφιστεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και 10-15 χρόνια. Οι ίδιες εταιρείες που γνώρισαν από το κράτος κάθε δυνατή διευκόλυνση για ν’ ανοίξει η αγορά της τηλεφωνίας πρώτα–πρώτα γι’ αυτές. Που απολάμβαναν για χρόνια το μεγαλύτερο τέλος τερματισμού κλήσεων στην Ευρώπη. Που έχουν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Που απειλούν, εν μέσω κρίσης, με πλειστηριασμούς κατοικίας ανυποψίαστους καταναλωτές (ανέργους κ.α.), για μερικούς ανεξόφλητους λογαριασμούς. Στις οποίες επανειλημμένα έχουν επιβληθεί πρόστιμα και εμπλέκονται σε σκάνδαλα (π.χ. υποκλοπές). Αυτοί είναι που «νοιάζονται» και «προσπαθούν» για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές!


Λέμε:

- ΟΧΙ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Με την εξειδίκευσή μας, με την εμπειρία που έχουμε, με χρόνια συνεργασίας μεταξύ μας, μπορούμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε κάθε έργο. Αλλά χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να διαλυθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα Σωματεία μας. Όχι στον κατακερματισμό των εργασιών σε εργολάβους, που έχει αποδειχτεί καταστροφικός για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, φτηνά και ποιοτικά. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε τις πολιτικές που δίνουν τα πάντα στους εργοδότες, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», της «ανάπτυξης», των «επενδύσεων» κ.λπ. Που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις του κλάδου να κερδοσκοπούν πάνω σ’ αυτή την κοινωνική ανάγκη, πατώντας πάνω στα πτώματα των εργαζομένων.

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, παλεύουμε: Για σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στον εφιάλτη της ανεργίας, των απολύσεων, των λουκέτων. Για μια αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς άλλες μειώσεις μισθών και διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Για Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στην ζούγκλα του εργασιακού Μεσαίωνα που θέλουν οι εργοδότες.

Προχωράμε συντονισμένα στις παρακάτω κινητοποιήσεις:

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, Στάση Εργασίας στη Wind (7:00 π.μ. - 1:00 μ.μ.)

Tετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, Στάση Εργασίας στη Vodafone (7:00 π.μ. - 1:00 μ.μ.)

24ωρη Απεργία, σε κοινό συντονισμό των δύο σωματείων

Νέες Γενικές Συνελεύσεις»

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ VODAFONE GROUP V. COLAO ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι σε Vodafone & Wind ξεκινούμε τις κινητοποιήσεις μας –Στάση Εργασίας σήμερα στη Wind και την Τετάρτη 18/9 στη Vodafone- ενάντια στα σχέδια των Διοικήσεων για την ίδρυση «νέας» εταιρίας με πρόσχημα το network sharing, διάλεξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Vodafone Group V. Colao για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Είχε προηγηθεί στις αρχές του καλοκαιριού αντίστοιχη συνάντηση των Διευθύνοντων Συμβούλων των Vodafone & Wind στην Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό.

Και οι δύο αυτές συναντήσεις έχουν σκοπό:

-   Να προσφέρουν στήριξη στο «success story» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Μια ευφάνταστη θεωρία που προσκρούει καθημερινά στην σκληρή πραγματικότητα των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων, των εκατοντάδων χιλιάδων απλήρωτων εργαζομένων, των μαζικών απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των φοροεπιδρομών, της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

-   Να προωθήσουν μια επίπλαστη εικόνα για το έργο κοινής ανάπτυξης και χρήσης του ακραίου δικτύου (network sharing) και κυρίως για την «νέα» εταιρία που σχεδιάζουν. Για το ίδιο το έργο υπερβάλλουν τόσο στο μέγεθος όσο και στην σημασία του –για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Όσο για την «νέα» εταιρία, μιλούν για νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταφορά εργαζομένων τεχνικών από την Vodafone και Wind σε μια εταιρία-εργολάβο, μια υπεργολαβία μαζικής κλίμακας, που στοχεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο να διαιρέσει τους εργαζόμενους, να διαλύσεις τις συλλογικές συμβάσεις και τα επιχειρησιακά σωματεία στις δύο εταιρίες, να φέρει απολύσεις και μειώσεις μισθών.

-   Να διασφαλίσουν την υποστήριξη της κυβέρνησης στις σκληρές αντεργατικές πρακτικές των Διοικήσεων, προκειμένου να διασώσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των εργαζομένων: απολύσεις και προγράμματα «εθελουσίας» εξόδου (στην πραγματικότητα εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων), υπενοικίαση εργαζομένων με μνημονιακούς μισθούς των 300 ευρώ, εντατικοποίηση της εργασίας κλπ.

Περισσεύει η υποκρισία σε αυτές τις συναντήσεις, τίποτε καλό δεν έχουν να περιμένουν από αυτές ούτε οι εργαζόμενοι στις δύο εταιρίες ούτε και κανένας άλλος εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος, τα θύματα της κρίσης τους. Οι εργαζόμενοι στη Vodafone μαζί με τους συναδέλφους μας στην Wind, προχωράμε στις προγραμματισμένες Στάσεις Εργασίας, ενώ έχουμε ήδη εξαγγείλει 24ωρες απεργίες με κεντρικό αίτημα:

ΟΧΙ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ» - ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ. Οι εργαζόμενοι στη Vodafone και την Wind, με την εξειδίκευση και την εμπειρία μας, με χρόνια συνεργασίας μεταξύ μας, μπορούμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε κάθε έργο. Αλλά χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να διαλυθούν οι συλλογικές συμβάσεις και τα σωματεία μας. Όχι στο σπάσιμο των δουλειών σε εργολάβους, που έχει αποδειχτεί καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους, είμαστε στο πλευρό των καθηγητών και όλων των εργαζομένων στον κλάδο της εκπαίδευσης, της υγείας και σε όλους τους κλάδους. Παλεύουμε: Για σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στον εφιάλτη της ανεργίας, των απολύσεων, των λουκέτων. Για μια αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς άλλες μειώσεις μισθών και διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Για συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στην ζούγκλα του εργασιακού Μεσαίωνα που θέλουν οι εργοδότες.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου