Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Ιερή μπίζνα εις βάρος της Κρήτης

Η Μονή Τοπλού ανοίγει «παράθυρο» στους ξένους επενδυτές, παρακάμπτοντας τους κατοίκους που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Του Μάριου Διονέλλη από ΕφΣυν

Μια χαρακτηριστική ιστορία μετατροπής των Ελλήνων επιχειρηματιών του τουρισμού σε «γκαρσόνια» της Ευρώπης εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στο Λασίθι, και συγκεκριμένα στη Μονή Τοπλού. Με τις ευλογίες του ηγούμενου της Μονής Φιλόθεου Σπανουδάκη, ο τοπικός παραδοσιακός ξενώνας φεύγει από τα χέρια των ντόπιων εκμισθωτών και παραδίδεται στις αγκάλες της βρετανικής εταιρείας Minoan Group, που υποστηρίζει πως έχει μεγάλα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.

Ο οικισμός Μετόχι Βάι χτίστηκε στις αρχές του 1700 και λειτούργησε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Τοπλού, εξυπηρετώντας τις ανάγκες στέγασης όσων εργάζονταν στα χωράφια και στη φροντίδα των αιγοπροβάτων του μοναστηριού. Οι δύο συνεταίροι από το Παλαίκαστρο ανέλαβαν με πολύ μεράκι και προσωπική δουλειά να αναπαλαιώσουν τον οικισμό, τον οποίο βρήκαν σε άθλια κατάσταση, νοικιάζοντάς τον αρχικά από το μοναστήρι. Δημιούργησαν 7 ξενώνες και ένα εστιατόριο που έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

«Ο ένας από μας ήταν κτηνοτρόφος και ο άλλος αγρότης. Συνδυάσαμε τη δουλειά μας και βάλαμε ντόπια προϊόντα στην κουζίνα αναδεικνύοντας την κρητική διατροφή και δίνοντας δουλειά σε ακόμα τέσσερις συντοπίτες μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο ένας εκ των σημερινών ενοικιαστών Αριστείδης Βρέντζος. «Δουλεύουμε 14 ώρες για να καταφέρουμε με κόπο να βγάλουμε ένα μεροκάματο και τώρα μας λένε ότι πρέπει να γίνουμε γκαρσόνια των Αγγλων που έδωσαν καλύτερη προσφορά» συμπληρώνει.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Minoan Group είχε προτείνει συνεργασία για τη διαχείριση της μονάδας. Οι σημερινοί διαχειριστές απάντησαν πως η επιχείρηση πάει καλά, στηρίζεται και στηρίζει την τοπική κοινωνία και δεν χρειάζεται «προστάτες» πάνω από το κεφάλι της… Τελικά η συνεννόηση έγινε με τον ηγούμενο και το πράγμα… διευθετήθηκε με τον καινούργιο διαγωνισμό.

Παρατυπίες

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι στη Σητεία κάνουν λόγο για εξόφθαλμες παρατυπίες στην όλη διαδικασία. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα της Σητείας «Νέα επαρχία» αλλά στην εφημερίδα που καλύπτει όλο τον νομό Λασιθίου, την «Ανατολή», με μια μικρή καταχώριση στις 27 Ιουνίου. Την προηγούμενη Κυριακή (14/7) ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού ανακοίνωσε στους πιστούς ότι μετά τη λειτουργία θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός, όπως και έγινε σε διάστημα μίας ώρας, από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι.

«Θα προσφύγουμε και νομικά για την ακύρωση του διαγωνισμού» λέει ο πρόεδρος του τοπικού περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου Μανώλης Τσιαντάκης, τονίζοντας πως «στην πραγματικότητα η υπόθεση είναι μέρος του γενικότερου σχεδιασμού για την αμαρτωλή επένδυση της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο. Η εταιρεία δεν έχει δείξει το παραμικρό σχέδιο, δεσμεύει εκτάσεις και παίζει τα δικαιώματα που της δίνει ο ηγούμενος στα ξένα χρηματιστήρια real estate».

Το ιστορικό

Η γενικότερη επένδυση για το Κάβο Σίδερο είχε αρχικά απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και επέστρεψε η πρόταση με μικρότερη κάλυψη εδάφους, εντασσόμενη πλέον στις διαδικασίες fast track. Κατά τη νέα προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ από τους κατοίκους, η κρατική εταιρεία Invest in Greece (που κάνει τη συμφωνία με τους Αγγλους) αρνήθηκε να παρουσιάσει το σχέδιο που της έχουν καταθέσει επικαλούμενη… βιομηχανικό απόρρητο, ισχυρισμό που δυστυχώς αποδέχτηκε και το ΣτΕ.

Ετσι «η επένδυση στο εστιατόριο και τα καταλύματα του Μετοχιού Βάι εξελίσσεται στη μόνη υπαρκτή βάση της εταιρείας στην περιοχή, ώστε να προσελκύσει και νέα χρηματιστηριακά κεφάλαια τα οποία δεν διαθέτει, κάτι το οποίο ήταν και ο αρχικός της στόχος» λέει ο σημερινός ενοικιαστής Αριστείδης Βρέντζος. Αν με αυτό τον τρόπο οραματίζονται τον βιομηχανοποιημένο τουρισμό προς όφελος των ξένων εταιρειών και για μας επιφυλάσσουν ρόλο γκαρσονιού, τότε εμάς δεν μας μένει τίποτε άλλο από το να αποχωρήσουμε και να βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε. Ας τους χαίρονται όμως…» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Βρέντζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου