Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Αλληυλεγγύη στους Τούρκους συναδέλφους μας

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ *

Οργάνωση Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ Αττικής

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 9 Ιουλίου 2012, στην τουρκική βουλή κατατέθηκε πρόταση νόμου από το κυβερνών κόμμα (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία υπερψηφίστηκε και προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση τους Τούρκικου Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), αποστερώντας πλήρως τις θεσμικές του αρμοδιότητες καθώς και την οικονομική του αυτοτέλεια.

Την προηγούμενη μέρα στις 8 Ιουλίου η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την συνάδελφο Mücella Yapıcı, γενική γραμματέα του Τούρκικου Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), που ενεργούσε ως εκπρόσωπος τύπου της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης της πλατείας Ταξίμ, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης Ali Çerkezoğlu.

Το Τούρκικο Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του κινήματος υπεράσπισης του πάρκου Γκεζί, μαζί με όλο τον τουρκικό λαό, σ έναν αγώνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Πέρα από τη συμμετοχή του στο κίνημα των πλατειών, το ΤΜΜΟΒ εδώ και χρόνια σταθερά με τις παρεμβάσεις του συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κριτική που έχει αναπτύξει απέναντι στην υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης ως υποψήφιας πόλης για την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020. Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν, στο μεταμεσονύτκτιο εκδικητικό κλείσιμο του Επιμελητηρίου.

Η πλατεία Συντάγματος το 2011 και η πλατεία Ταξίμ, οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας και η υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης για τους αγώνες του 2020,το κλείσιμο του ΤΜΜΟΒ και επιχειρούμενο κλείσιμο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αποτελούν στοιχεία που ενώνουν τις κοινωνίες και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, καθώς και επιστημονικό κόσμο, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που σαρώνει κεκτημένα δεκαετιών.

Εκφράζουμε την ολόπλευρη συμπαράσταση μας στον αγώνα του τουρκικού λαού και την αλληλεγγύη μας απέναντι στους τούρκους συναδέλφους μας ,δηλώνοντας ότι ο δικός τους αγώνας απέναντι στον αυταρχισμό, την καταστολή και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι και δικό μας αγώνας.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση της συναδέλφου μας Mücella Yapıcı, γενική γραμματέα του Τούρκικου Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), καθώς και των εκατοντάδων αγωνιστών που διώκονται για την συμμετοχή τους στα κινήματα των πλατειών.

Καλούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τους συνδικαλιστικούς φορείς των μηχανικών καθώς και όλο τον επιστημονικό κόσμο να καταδικάσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο, την επίθεση που δέχονται οι Τούρκοι συνάδελφοί μας.

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2013
* Το παραπάνω κείμενο κατατέθηκε ως ΨΗΦΙΣΜΑ στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από την Οργάνωση Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ Αττικής, επίσης μεταφράστηκε και έχει αποσταλεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Τουρκίας, και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) (www.uia-ares.org) με τον τίτλο : Solidarity with our fellow Turkish Architects & Engineersστο ακόλουθο link: http://www.uia-ares.org/index.php/news/item/324-turksolidarity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου