Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για αδιαφάνεια στις μελέτες στο ΑΠΘ

Αναδημοσίευση από τον Αγγελιοφόρο.
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ πανεπιστημιακών στο ΑΠΘ καλά κρατεί. Ο κοσμήτορας, Ν. Μάργαρης, στρέφει τα πυρά του κατά της προηγούμενης διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, καταγγέλλοντας αναθέσεις μελετών, χωρίς κανόνες διαφάνειας, σε καθηγητές του ιδρύματος.
Παιχνίδια εξουσίας, καταγγελίες για προκλητικά έξοδα και κρούσματα αδιαφάνειας συνθέτουν το σκηνικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται σε κλοιό ελέγχων. Ηδη, τρέχουν τρεις εισαγγελικές έρευνες για υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες σχετικά με αποφάσεις και πράξεις των σημερινών πρυτανικών αρχών. Η μία από αυτές αφορά το περίφημο iphone που φέρεται να δώρισε ο σημερινός αντιπρύτανης Γιάννης Παντής στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, αγορασμένο με λεφτά του ΑΠΘ, ενώ «στο μικροσκόπιο» βρίσκονται και οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας εν μέρει τα έξοδα μετακίνησης από τα ταμεία του ιδρύματος. Στις αρχές του Σεπτέμβρη παρενέβη ο εισαγγελέας με αφορμή το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για σπατάλες 8,3 εκατ. ευρώ στην Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, ενώ «φωτιές έχουν ανάψει» και οι αποκαλύψεις για την παράλληλη δραστηριότητα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, ο οποίος φέρεται να είναι μέτοχος σε μπαρ της πόλης.
Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκηθεί άμεσος και ενδελεχής έλεγχος στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπως και σε κάθε ίδρυμα. Ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, έχει υποστηρίξει ότι το ΑΠΘ πλήττεται από πρωτοφανή συκοφαντική δυσφήμηση και επιθυμεί, περισσότερο από κάθε άλλον, να χυθεί άπλετο φως παντού.
Λίστα από την Κοσμητεία
 Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ν. Μάργαρης, έχει συλλέξει στοιχεία, βάσει των οποίων η Εταιρία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου και η Επιτροπή Ερευνών ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν κατά το παρελθόν (το 2010 και νωρίτερα) αρκετές μελέτες και προμελέτες δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ η καθεμία.

«Μετά το 2010 δεν εδόθησαν μελέτες, διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Εάν χρειάστηκε κάποια διαδικασία για να δούμε προτάσεις για μελέτες, αυτό έγινε με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα», επισήμανε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής.
Στη λίστα της κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-Χωροταξική μελέτη εφαρμογής του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου (προβλέφθηκε κονδύλι 200.000 ευρώ).
-Διερεύνηση της χρήσης γης και εναλλακτικών πολεοδομικών και εναλλακτικών πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών λύσεων αξιοποίησης του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου (45.500 ευρώ).
-Για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής και πτέρυγας και αμφιθεάτρων της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ προβλέφθηκε κονδύλι 148.444 ευρώ. Στη λίστα υπάρχουν άλλα δύο έργα με τίτλο: «Νέες πτέρυγες και αμφιθέατρα Παιδαγωγικής Σχολής».
-Για τη «διερεύνηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε χώρους του αγροκτήματος του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο, με παράλληλη δημιουργία κοινόχρηστων ανοιχτών χώρων στους υφιστάμενους χώρους της ΔΕΘ και παραχώρηση ορισμένων περιπτέρων, που διατηρούνται για εκπαιδευτικές χρήσεις στο πανεπιστήμιο», προβλέφθηκε κονδύλι 259.978 ευρώ.
-Για τον ανασχεδιασμό του υφιστάμενου κτιρίου των παραπληγικών σε κτίριο Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού του ΑΠΘ διατέθηκαν περίπου 1,8 εκατ. ευρώ (τρία προγράμματα).
«Αυτές οι μελέτες έχουν ανατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΑΠΘ σε μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος. Οι περισσότερες από αυτές είναι ''ύποπτες''. Αποτελούν προϊόντα συναλλαγής μεταξύ των πρυτανικών αρχών και αυτών στους οποίους ανατίθεται το έργο. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όλους», υποστηρίζει ο κ. Μάργαρης. Ο ίδιος κάνει λόγο για «αναθέσεις κάτω από το... τραπέζι» σε φίλους και το αντάλλαγμα μπορεί να ήταν, όπως λέει, «πολιτικό, ηθικό αλλά και η στήριξη της διοίκησης».
Για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ΚαρατάσΙου ο κ. Μάργαρης ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει «αποχρών λόγος» να ανατεθεί αυτό το έργο, αφού η έκταση δεν έχει αποδοθεί στο πανεπιστήμιο. Πάντως, η πρακτική των απευθείας αναθέσεων, σύμφωνα με πηγές, ακολουθείται εδώ και δεκαετίες, διότι υποτίθεται πως συμφέρει το πανεπιστήμιο να μην προκηρύσσει το εκάστοτε έργο. Ερωτηθείς εάν ακολουθείται και σήμερα η ίδια μέθοδος, ο κ. Μάργαρης απαντά: «Απ' ό,τι γνωρίζω, αυτά δε συμβαίνουν σήμερα, διότι ήδη εμείς, ως Πολυτεχνική Σχολή, έχουμε αντιδράσει και είμαστε σε συνεργασία με το ΤΕΕ».
Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαμόρφωση κανόνων δεοντολογίας, ώστε να μπει φρένο στο φαινόμενο της απευθείας ανάθεσης μελετών σε πανεπιστημιακούς. «Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στους συναδέλφους που δρουν στην ελεύθερη αγορά. Η πρόθεση της διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής και του ΤΕΕ είναι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και να γίνονται ανοιχτοί διαγωνισμοί, στους οποίους θα μπορούν να παίρνουν μέρος και μηχανικοί της ελεύθερης αγοράς, ώστε να ανατίθενται οι μελέτες σύμφωνα με το νόμο», λέει ο κ. Μάργαρης.

2 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ !!!!!!! Η ΑΠΑΤΗ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ, Π.Χ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ Κ.ΛΠ. ΚΑΙ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ "ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ" ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ. ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΔΙΝΟΥΝ "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ" ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ !!!
    ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΜΟΙΒΩΝ !!!!! ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ !!!!
    ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΑΜΟΙΒΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΨΟΥΣ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΠΟΤΕ ,ΑΠ'ΟΣΟ ΞΕΡΩ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ Η'ΞΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ. Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ CALATRAVA ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ Η ΜΙΣΗ
    ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ!!!!! ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ.??
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!!!!!!! ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ???? ΣΠΑΝΙΟ ΕΙΔΟΣ. ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ ενδιαφέροντα όσα μας γράφετε, δε μας τα στέλνετε λίγο πιο συγκεκριμένα να κάνουμε μια σχετική ανάρτηση?

      Διαγραφή