Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Εκλογές ΠΣΧΜ - Στηρίζουμε Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων Χημ. Μηχ.

4 Νοέμβρη 2012
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ:
ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Α.Σ.Ε.Χ.Μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι Χημικοί Μηχανικοί στο μάτι του κυκλώνα

Οι Χημικοί Μηχανικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανασφαλείς στην προοπτική εύρεσης εργασίας σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. Και πώς να μην είναι! Τα στοιχεία είναι κατηγορηματικά: τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συναντώνται στους Χημικούς Μηχανικούς.

Η κρίση και οι αναδιαρθρώσεις του παραδοσιακού χώρου εργασίας των Χημικών Μηχανικών, δηλαδή της βιομηχανίας -αποτέλεσμα των πολιτικών της απελευθέρωσης του εμπορίου και των αγορών-, η μεταφορά ολόκληρων μονάδων παραγωγής στο Ελντοράντο των Βαλκανίων (και όχι μόνο), έχει οδηγήσει στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και ετεροαπασχόλησης αλλά και σε πολύ χειρότερες εργασιακές συνθήκες για αυτούς που εργάζονται στον τομέα αυτό. Το γεγονός ότι άλλοι παραδοσιακοί και νέοι τομείς (ενέργεια, περιβάλλον), που αποτελούν εναλλακτικό πεδίο απασχόλησης πολλών συναδέλφων, χωρίς να έχουν όμως τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, επιτείνει την εργασιακή μας υποβάθμιση.

Πάνω σε τμήματα του επιστημονικού αντικειμένου των Χημικών Μηχανικών τα προηγούμενα χρόνια έχουν διαμορφωθεί νέοι τομείς καπιταλιστικής κερδοφορίας όπως το βιομηχανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες, οι τεχνικές πωλήσεις, όχι μόνο με την χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και νέων τεχνικών διαχείρισης έργων. Οι τομείς αυτοί σίγουρα δημιούργησαν ένα νέο παραγωγικό πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης για τους μηχανικούς, στους οποίους όμως επικράτησαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Επιπλέον, η μορφή της εργασιακής σχέσης που καθιστά τον μηχανικό σήμερα ευάλωτο απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, είναι αυτή που του αφαιρεί και τον θετικό κοινωνικό του ρόλο. Χάνει τον έλεγχο του κοινωνικού χαρακτήρα του επαγγέλματος.
Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει εδώ και χρόνια ο κανόνας για τους νεώτερους κυρίως συναδέλφους που εργάζονται ως «οιωνοί μισθωτών» δηλαδή ως εργαζόμενοι που ενώ υπόκεινται σε όλες τις υποχρεώσεις της εξαρτημένης (μισθωτής) εργασίας παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Όλα τα τελευταία χρόνια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών αδυνατεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις με ευθύνη της παγιωμένης πλειοψηφίας του ΔΣ.
Η ίδρυση και λειτουργία του Επιστημονικόυ & Επιμορφωτικόυ Κέντρου (ΕΕΚ) για τη διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων, η αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας, η διαχειριστική λογική που διέπει την πλειοψηφία των παρατάξεων, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου στην εποχή του μνημονίου.
Οι δυνάμεις του δικομματισμού ΠΑΣΚ, ΔΚΜΗ-ΔΑΠ σε πλήρη συνεργασία με την ΔΗΠΑΜ (παράταξη της αντιπρυτάνεως Μοροπούλου) και το ΣΥΝ, εγκλωβισμένες στη διαχείριση και τον επιστημονισμό έπαιξαν ρόλο θεατή στις εξελίξεις, εξοστρακίζοντας από τον Σύλλογο και την πλειοψηφία των συναδέλφων από τις τάξεις του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνήθηκαν την ψήφιση υποστήριξης στους εργαζομένους του ΤΕΕ οι οποίοι τελικά απολυθήκαν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύφτηκε ένα αποκρουστικό σκάνδαλο απίστευτης πολιτικής ανευθυνότητας από πλευράς της ΠΑΣΚ Χημικών Μηχανικών με χρέη της τάξεως των 170. 000 ευρώ για το ΕΕΚ. Αναφερόμαστε στο Εκπαιδευτικό Επιστημονικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών (Ε.Ε.Κ.Χ.Μ.) Α.Ε, το οποίο ανήκει κατά 98% στον ΠΣΧΜ (ενώ το 2% ανήκει στην χαρτοποιία Ξάνθης!) Αποδεικνύεται ότι ΠΣΧΜ και ΕΕΚΧΜ αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία εξαπάτησης, μπίζνας και κομματικής συναλλαγής. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το ΕΕΚΧΜ «φιλοξενούσε» για χρόνια στα γραφεία του τον ΠΣΧΜ.

Διακηρυκτικός στόχος του ΕΕΚΧΜ είναι η διεξαγωγή σεμιναρίων –χωρίς καν να είναι πιστοποιημένα- επί πληρωμή σε μέλη και μη του ΠΣΧΜ. Φυσικά, μέσω των σκανδαλωδώς ακριβών σεμιναρίων (μέσος όρος 400 €) όχι μόνο υλοποιούσε τη λογική της μετακύλησης του κόστους επιμόρφωσης από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως η ηγεσία του ΠΣΧΜ επεδίωκε να καλλιεργήσει πελατειακές σχέσεις –που αποτυπώνονταν και στις εκλογές- με μερίδα αποφοίτων σε ρόλο εκπαιδευόμενων, η ακόμη χειρότερα εκπαιδευτών –ανάμεσά τους πολλοί γνωστοί συνδικαλιστές κυρίως της ΠΑΣΚ. Ο επί χρόνια πρόεδρος του ΠΣΧΜ, Γ. Ηλιόπουλος, όπως και η παράταξη του, φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη για τον εκφυλισμό του συλλόγου.
Και μόνο η δημιουργία μιας τέτοιας ΑΕ αναδεικνύει τη στρεβλή λογική της επί πολλά χρόνια πλειοψηφούσας ΠΑΣΚ, τη λογική της δια βίου μάθησης και της συνεχόμενης κατάρτισης των αποφοίτων Χημικών Μηχανικών με το κόστος (οικονομικό και χρονικό) να επιβαρύνει τους εργαζομένους συναδέλφους. Η λογική της ανταποδοτικότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τον Σύλλογο είναι αυτή που τελικά τον απομάκρυνε από το πραγματικό του σκοπό αλλά και η αιτία που πολλοί συνάδελφοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον ΠΣΧΜ με τους περισσότερους να αγνοούν την ύπαρξή του.
Η ΠΑΣΚ-ΧΜ γνωρίζει εδώ και χρόνια τα χρέη του ΕΕΚΧΜ, φέροντας την πολιτική αλλά και φυσική ευθύνη δημιουργίας τους. Ο λόγος, όμως, που ζητησε το κλείσιμο του ΕΕΚ τώρα, είναι γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον στα χρέη του, οπότε θέλουν να μεταφέρουν τη μπίζνα των σεμιναρίων στον ΠΣΧΜ.

Δυό λόγια για το περιοδικό του συλλόγου
Το πόσο αντιδημοκρατικά λειτουργεί ο σύλλογος φαίνεται και από το περιοδικό-φάντασμα που εκδίδεται πλέον έντυπα (ύστερα από πιέσεις και της ΑΣΕΧΜ στο ΔΣ). Αν κάποιος το λάβει, εύκολα θα διαπιστώσει ότι μοιάζει πιο πολύ με διαφημιστικό φυλλάδιο παρά με περιοδικό συλλόγου, καθώς και ότι το σύνολο σχεδόν των άρθρων έχουν "πράσινο" χρωματισμό ενώ αρνούνται να υπάρχει χώρος παρατάξεων όπως σε όλα τα περιοδικά συλλόγων.
Αναρωτιόμαστε:
1)πως γίνεται να αποκλείεται μια συλλογικότητα να εκφράσει την άποψη της στο περιοδικό του ΠΣΧΜ?
2)στο περιοδικό δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις απόψεις τους όλα τα μέλη του?
3)γιατί φοβούνται τόσο μην μάθευτούν τα όσα έχουν κάνει μέσα στο Σύλλογο?
Πώς είναι δυνατόν να μην είναι πολιτική άποψη, αλλά μόνο επιστημονική, μια άποψη για την οικολογία ή τις ανανεώσιμες πηγές ή επίσης γιατί δεν πρέπει να συζητάμε για τα προβλήματα όπως η ανεργία ή ετεροαπασχόληση ή απαξίωση των πτυχίων και η εκμετάλλευση ή ευρύτερα πολιτικά ζητήματα?
Το συμπέρασμα βέβαια είναι ότι δεν χρειάζεται πολυφωνία ούτε ενημέρωση για το σύλλογο, εξ΄άλλου ο πρόεδρος του ΤΕΕ (της ΠΑΣΚ και αυτός) έχει δείξει το δρόμο με στο σταμάτημα κυκλοφορίας του ενημερωτικού δελτίου.
ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΓΝΟΙΑ...
Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το σύνολο των εργαζομένων αλλά και των μηχανικών ο ΠΣΧΜ προχωράει σε μια εκλογική διαδικασία express χωρίς να έχει καλεστεί ανοιχτά εκλογοαπολογιστική συνέλευση και χωρίς να είναι ενήμερα όλα τα μέλη του. Είναι σαφές ότι η ΠΑΣΚ για αλλη μια φορά εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία που έχει επιθυμεί να προχωρήσει στην εκλογή ενός νέου ΔΣ άμεσα, ενός ΔΣ που θα συνεχίσει να μην καλεί σε συνελεύσεις, ενός ΔΣ που θα συνεχίσει να μην προχωράει σε κινητοποιήσεις, ενός ΔΣ που θα συνεχίσει να ασχολείται μόνο με ημερίδες και εκθέσεις, ενός ΔΣ που δεν θα μιλάει για τα τρέχοντα πολτικά θέματα, ενός ΔΣ που θα είναι ΑΠΩΝ από τα πραγματικά προβλήματα των μηχανικών, ενός ΔΣ που δεν θα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης για ένα σύλλογο μαχητικό και διεκδικητικό ...

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα σημαντικότερα προβλήματά της πληττόμενης πλειοψηφίας συναδέλφων δεν μπορούν παρά να λυθούν με αγώνα στους χώρους δουλειάς. Παρεμβαίνουμε σε αυτή την εκλογική μάχη αναγνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των Χημικών Μηχανικών και ιδιαίτερα των νέων αποτελεί όχι προνομιούχο, αλλά πληττόμενο κομμάτι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ...


Η Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων Χημικών Μηχανικών συγκροτείται από άνεργους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς εργαζόμενους στη βιομηχανία, στις τεχνικές πωλήσεις, την ενεργεία, το περιβάλλον αλλά και στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Τα μέλη της Αριστερής Συσπείρωσης Εργαζομένων Χημικών Μηχανικών έχουμε δώσει μάχες ενάντια στις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα, έχουμε πρωτοστατήσει στην συγκρότηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και έχουμε συμβάλει στο να πάρουν αγωνιστικές θέσεις και αποφάσεις για συντονισμένη δράση πολλά ακόμα πρωτοβάθμια σωματεία του τεχνικού κλάδου και όχι μόνο.

Όλοι μας συμμετέχουμε μέσα από διάφορους δρόμους σε κινήσεις και κινήματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων και της κοινωνικής ζωής, ενάντια στη ληστρική καπιταλιστική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, ενάντια στην κοινωνία φόβου και του «μεγάλου αδελφού», της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, εναντία στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτούς.
Στόχος μας είναι να παρέμβουμε στον ΠΣΧΜ από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργαζόμενων μηχανικών, να θέτουμε τα κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα και να απαιτούμε να παίρνει θέση. Η προηγούμενη πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΣΧΜ όχι μόνο δεν στάθηκε στο πλευρό των πληττόμενων εργαζόμενων χημικών μηχανικών αλλά αντίθετα κινήθηκε στην κατεύθυνση της υποβάθμισης του ρόλου του συλλόγου, της ανυπαρξίας του σε ζητήματα φλέγοντα που αφορούσαν τον κλάδο μας αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, της συνενοχής του συλλόγου σε θέματα που έθετε η κυρίαρχη πολιτική.

Καλούμε του μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους, τους αυτοαπασχολούμενους που ζουν από την προσωπική τους εργασία, τους νέους μηχανικούς, τους συναδέλφους που κινούνται μεταξύ της ανασφαλούς εργασίας και των μηχανισμών της κατάρτισης, τους μεταπτυχιακούς ερευνητές, όλους τους χημικούς μηχανικούς που βλέπουν την εργασιακή τους θέση να χειροτερεύει αλλά και συνολικά να υποβαθμίζεται κάθε πτυχής της ζωής τους να στηρίξουν την Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων Χημικών Μηχανικών.


Διεκδικούμε έναν σύλλογο:

  • που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ανέργων Χημικών Μηχανικών και θα στηρίζει τα σωματεία τους
  • που θα σέβεται τον κοινωνικό ρόλο του χημικού μηχανικού και θα υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • που δεν θα εκμεταλλεύεται εμπορικά την επιστήμη του χημικού μηχανικού. Αντίθετα θα διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια, μακριά από τις μπίζνες των εκπαιδευτικών κέντρων, των εκδηλώσεων και των δημόσιων σχέσεων
  • που θα παλεύει για την υπεράσπιση και διεύρυνση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του χημικού μηχανικού, έξω από συντεχνιακές λογικές, με διεπιστημονικότητα και συνεργασία μεταξύ όλων των συναδέλφων μηχανικών

  • που θα οριοθετείται απέναντι στις λογικές απαξίωσης των πτυχίων



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
(Α.Σ.Ε.Χ.Μ.)

Για το ΔΣ

Αθανασίου Εμμανουήλ του Κωνσταντίνου

Γεωργοπούλου Αικατερίνη του Νικολάου

Γιαννακόπουλος Δημήτρης του Γεωργίου

Δαρδαβίλα Μυρτω-Μαρία του Νικολάου

Δρόσου Ξένη του Αθανασίου

Κακλαμάνης Αντώνης του Φιλίππου

Καλαμπόκας Γεώργιος του Σωτηρίου

Μανωλόπουλος Ιωάννης του Λεωνίδα

Μουρουζίδης Παύλος του Ανέστη

Παράσχος Παναγιώτης του Αναστασίου

Σκούφογλου Παναγιώτης του Εμμανουήλ

Τσαπόγας Παναγιώτης του Δημητρίου

Τσιουμπρής Ιωάννης του Γεωργίου

Χρηστίδου Χριστίνα του Αθανασίου


Για την εξελεγκτική επιτροπή


Γιαννικοπούλου Άννα – Σταυρούλα του Διονυσίου

Κατσάρας Αστέριος του Νικολάου

Κοντομάρης Σπυρίδων του Ευτυχίου

Κουρεμπελέ Μαρία του Βασιλείου

Μιχαλόπουλος Ιωάννης του Παναγιώτη

Στεφανίδης Αντώνιος του Ανδρέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου