Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Ρύπανση και θόρυβος απο τη γιγάντωση των ΕΛΠΕ


Αναδημοσίευση από το Μέτωπο


(Από το Δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών Ecoeleusis)

Η γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, ακόμα και από το κατασκευαστικό της στάδιο, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα επιπρόσθετα προβλήματα στην περιοχή με αποκορύφωμα τους εκκωφαντικούς θορύβους και τα καθημερινά περιστατικά δυσλειτουργίας με εκπομπές καπνού.

Όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πόσο απατηλές ήταν οι διακηρύξεις για δήθεν εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου διυλιστηρίου. Ένα νέο φαραωνικού τύπου διυλιστήριο στήθηκε δίπλα μας και απειλεί να γυρίσει πίσω στην δεκαετία του ΄60 την ποιότητα ζωής μας.

Από τις αρχές του Μαρτίου και για τέσσερεις συνεχείς μήνες η Ελευσίνα οχλείται από πρωτοφανείς σε διάρκεια θορύβους που προέρχονται από διαδικασίες ατμίσεων στο διυλιστήριο, ενώ από τον Απρίλιο εντονότατα περιστατικά εκπομπής καπνού εκδηλώνονται σε όλες τις νεόδμητες και παλαιές καμινάδες καθώς και στον νέο πυρσό.

Ολόκληρες συνοικίες όπως η Κάτω Ελευσίνα, το Μπλόκο, συνοικίες της Δυτικής Ελευσίνας, αλλά και των Εργατικών Κατοικιών, ζουν με τον εφιαλτικό θόρυβο τουρμπίνων αεροπλάνων… Η όχληση μεταφέρθηκε ακόμα και στο Μπατσί της Σαλαμίνας, όπου καταγράφηκαν διαμαρτυρίες !

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας σκόπιμα απέκρυψε τα περιστατικά θορύβου, την καθημερινή έκθεση του πληθυσμού σε χιλιάδες τόνους καπνού , την απόθεση χιλιάδων τόνων ρυπασμένων εδαφών σε δασικές εκτάσεις στον Λόφο της Βλύχας , την εκροή πετρελαιοειδών από τα ΕΛΠΕ στο υπέδαφος της ΠΥΡΚΑΛ από το 2004.

Σφυρίζει αδιάφορα η Δημοτική Αρχή που δεν έκρινε σκόπιμη καμία ενέργεια : ούτε μία αναφορά-διαμαρτυρία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ούτε ενημέρωση και κινητοποίηση των φορέων της πόλης, ούτε ένα δελτίο τύπου ή ανάρτηση στο site του Δήμου, ούτε μια απλή μνεία κατά τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος. Εκκωφαντική σιωπή ! Ο δήμαρχος μάλιστα έσπευσε να αναμεταδώσει καθησυχαστικά την παραπληροφόρηση της εταιρίας : ότι τα επεισόδια του θορύβου θα διαρκούσαν 15 ημέρες!

Καθώς οι χορηγίες είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος του διυλιστηρίου η Δημοτική Αρχή προστατεύει, αντί για την πόλη, τους ρυπογόνους χορηγούς των πολιτικών της. Εύγε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου