Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Έρχεται μείωση 20% στα εφάπαξ και στο ΤΣΜΕΔΕ

Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν από την μείωση 20% των εφάπαξ; Ποιες οι νέες περικοπές σε συντάξεις και από πότε θα ισχύσουν;
dimosioi ypalliloi1Νεα μείωση 15%- 22% του εφάπαξ που κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 40.000-50000 ευρώ είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πολύπαθο ταμείο πρόνοιας του δημοσίου. Σήμερα 52.000 αίτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ο άτυχος που θα υποβάλει σήμερα αίτηση για χορήγηση του εφάπαξ, θα το εισπράξει σε 7 χρόνια. Ηδη 650 δικαιούχοι άφησαν το μάταιο κόσμο χωρίς να προλάβουν να απολαύσουν ούτε ένα ευρώ από το εφάπαξ.
Πάντως, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με τους διοικητές των ταμείων του δημοσίου ( πρόνοιας , ΤΕΑΔΥ, αρωγής , μετοχικό) δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση για την τύχη του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον υπουργό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αφού οφείλουμε να υλοποιήσουμε την μνημονιακή μας υποχρέωση οι εισφορές να είναι ανάλογες των παροχών των ταμείων πρόνοιας. Ωστόσο αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων.
Παράλληλα ο κ Βρούτσης μετά τη συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές των οργανισμών εργατικής κατοικίας και εργατικής εστίας, αποσαφήνισε ότι οι οργανισμοί εντάχθηκαν στον ΟΑΕΔ και δεν αποκλειεται στο μέλλον ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση εισητηρίων κοινωνικού τουρισμού και επιδόματος ενοικίου. Επίσης ανακοίνωσε ότι έως τις 27 ιουλίου θα αρχίσει η υλοποίηση δύο μέτρων: α)Της ηλεκτρονικής σύνδεσης ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ , η οποία θα επιφέρει όπως εκτιμάται εξοικονόμηση 25 εκ ετησίως καθώς θα παρέχει διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις και θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία και Β) της ταυτόχρονης καταβολής μισθών και εισφορών στην τράπεζα.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διασταύρωση στοιχείων βάση της απογραφης των συνταξιούχων. Για το ΤΣΜΕΔΕ προκύπτει πως από τους 19.972 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,67% (134 άτομα) δεν είχε καθόλου ΑΦΜ, ενώ ποσοστό 5,55% (1109 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.
Παράλληλα από τα στοιχεία για το ταμείο των μηχανικών προκύπτει πως:
- Το 8.23% των ασφαλισμένων (1.524 άτομα) εντοπίστηκε να μην έχει υποβάλλει καθόλου φορολογική δήλωση, το 3.77% (707 άτομα) δεν υπέβαλλε δήλωση παρότι υποχρε ούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.
- Το 11.7% των ασφαλισμένων (2,011 άτομα) δήλωσε μικρότερη σχύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο.
- Οι συνταξιούχοι με αναπηρία είναι 1.677. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 9,8%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τον τομέα υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) του ΕΤΑΑ.

Με βάση τα στοιχεία το 5,5% των συνταξιούχων έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ και δεν έχει προβεί σε δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ταυτόχρονα ένα ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα των αναφερομένων που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.
Επιπλέον, από τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία διαμορφώνεται στο 11.3%. Την ίδια στιγμή ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία ανέρχεται στο 7,7%, διαφορά που εκτιμάται πως είναι στατιστικά σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου