Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Όχι στην τιμωρία της εγκυμοσύνης & της μητρότητας

Αναδημοσιεύουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση, από το http://somt.gr/node/173
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
   Το ΤΣΜΕΔΕ, στο οποίο πληρώνουμε τεράστιες εισφορές, παρέχει μηδενική κάλυψη στα έξοδα της εγκυμοσύνης. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενες έγκυες αλλά και μητέρες μηχανικοί που δουλεύουμε ανασφάλιστες, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή αυτό(υπο)απασχολούμενες, πρέπει από τα ελάχιστα εισοδήματά μας να πληρώσουμε τις εισφορές μας. Την ίδια στιγμή και οι τυπικά μισθωτές, που για το διάστημα των αδειών τοκετού και λοχείας πληρωνόμαστε από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, πρέπει επίσης να καλύψουμε την ασφάλισή μας μόνες μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που για λόγους υγείας δικής μας ή του εμβρύου, αναγκαζόμαστε να  εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας, πράγμα που σημαίνει μηδενικό εισόδημα για αυτήν την περίοδο, ακόμα και οριστική απώλεια της εργασίας. Η απάντηση υπαλλήλων του ΤΣΜΕΔΕ σε συνάδελφο που ζήτησε να αποζημιωθεί για τα έξοδά της ήταν αποστομωτική: «Η κύηση θεωρείται φυσική κατάσταση και άρα συμφωνα με τον κανοσιμό δεν μπορούμε να σας δικαιολογήσουμε τίποτα»!
  Καλούμαστε να πληρώσουμε τα καθόλου ασήμαντα έξοδα για τις εξετάσεις μας, κάποιες από τις οποίες δεν εκτελούνται καν σε δημόσια νοσοκομεία αλλά μόνο σε ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά και τις επισκέψεις μας στο γυναικολόγο από τη δική μας τσέπη. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες προστατευόμενα μέλη από τη μεριά του πατέρα. Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια σημασία που έχουν οι εξετάσεις αυτές (αιματολογικές, ορμονικές, υπερηχογραφήματα, αμνιοπαρακέντηση κ.α.). Δηλαδή καλούμαστε να πληρώσουμε διπλά τα έξοδα για την υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση μας! Ποιος ο λόγος τότε να πληρώνουμε τις εισφορές μας; Που πάνε τα λεφτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια, αν όχι στη δική μας ασφάλιση και περίθαλψη;

   Μέχρι τώρα οι μητέρες λαμβάνουν μετά τη γέννα επίδομα τοκετού 2.500 ευρώ. Με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων στα νοσοκομεία, το επίδομα αυτό καταργήθηκε για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εξοφλούνται πια απευθείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, και ισχύει μόνο για όσες γεννήσουν σε ιδιωτικά μαιευτήρια, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εκεί τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν πολύ παραπάνω. Από τον Ιούλη καταργείται και για τα ιδιωτικά. Και στις δύο περιπτώσεις, τα έξοδα δεν καλύπτονται ούτε κατά διάνοια, ενώ είναι σκανδαλώδης η επιδότηση που προσφέρεται στα ιδιωτικά μαιευτήρια, σπρώχνοντας τον κόσμο προς τα εκεί, έτσι ώστε να απαλλαγεί τελικά το ΕΣΥ από ένα σωρό ιατρικές πράξεις στα πλαίσια της κατεδάφισής του.
  Όμως, ο Γολγοθάς για μία πλέον νέα μητέρα, ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ συνεχίζει και μετά τη γέννηση του παιδιού της, αφού  συχνά βρίσκεται άνεργη μετά τη γέννα και χωρίς εισόδημα, είτε αναγκάζεται να εργαστεί αμέσως, αφού δεν έχει αποζημίωση για άδεια, αλλά και γιατί δεν υπάρχει καμία προστασία για αυτήν και το παιδί της. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει από την αρχή το θηλασμό ή και να μην θηλάσει καθόλου το παιδί της, και να επιφορτίζεται με τα επιπλέον έξοδα φροντίδας του μωρού! Ευτυχώς, βάση του νόμου 3655/08, προβλέπονται μειωμένες εισφορές 50% για τις μητέρες για διάστημα ενός χρόνου μετά τον τοκετό, κάτι που βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί. Το ΤΣΜΕΔΕ θα έπρεπε να μας απαλλάξει από τις εισφορές και να μας χορηγήσει επίδομα. Τα λεφτά είναι ήδη πληρωμένα έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια από τις μητέρες αλλά και τους πατέρες.
  Η μητρότητα θα πρέπει να προστατεύεται και να δίνονται διευκολύνσεις και κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Θα πρέπει να υπάρχουν δομές, ακόμα και από το ίδιο το ΤΣΜΕΔΕ, που να στηρίζουν τη μητέρα και τον πατέρα πριν και μετά τη γέννα, κάτι που στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο ή έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες. Και εφόσον η απάντηση των υπαλλήλων του ΤΣΜΕΔΕ είναι “Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί έτσι είναι ο κανονισμός του ΤΣΜΕΔΕ" απαιτούμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να αλλάξει τον κανονισμό! Τα παιδιά μας δε χρειάζονται τεχνητές τροφές αλλά αγάπη, χρόνο και φροντίδα!
Ζητάμε για τις ασφαλισμένες στο ΤΣΜΕΔΕ /Προστατευόμενα Μέλη
  • Απαλλαγή όλων των ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ γυναικών (εργαζόμενες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών - αυτοαπασχολούμενων - μισθωτών) από την υποχρέωση καταβολής των εισφορών τους για το διάστημα της κύησης και για ένα χρόνο μετά τον τοκετό με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 
  • Κάλυψη όλων των εξόδων για τις επισκέψεις στο γυναικολόγο και για τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.
  • Κάλυψη όλων των εξόδων του τοκετού, με όποιον τρόπο επιλέξει η έγκυος.
  • Παροχή υποστήριξης της εγκύου, και των γονιών (μαθήματα ανώδυνου τοκετού, ψυχολογική   υποστήριξη, φροντίδα μετά τη γέννα)
  • Παροχή στις εργαζόμενες με Δελτίο και αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, επιδόματος ίσου με το βασικό μισθό για τα διαστήματα απουσίας από την εργασία τους λόγω της εγκυμοσύνης  και για ένα χρόνο μετά τον τοκετό ή/και για όλο το διάστημα μέχρι την ανεύρεση εργασίας.
  • Αναδρομική αποζημίωση για τουλάχιστον δύο έτη για τις νέες μητέρες που αναγκάστηκαν να τα πληρώσουν όλα μόνες τους
  • Αύξηση της άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιού στον ένα χρόνο. 
Να παρθούν πίσω όλες οι αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για τις αυξήσεις των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ βάσει μνημονίου αλλά και παλιότερων αντεργατικών νόμων.
Να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Παράσταση διαμαρτυρίας – Συνάντηση με την ηγεσία του ΤΣΜΕΔΕ
Κτίριο ΤΣΜΕΔΕ – Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 στις 9:30πμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου