Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Υπάρχει κι άλλο δημόσιο εκτός από αυτό που ήδη ξέρουμε....

Αναδημοσίευση άρθρου του Τζεφέρη Πέτρου από τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο

Στην πρώτη εικόνα αποτυπώνεται σε υπόβαθρο ορθοφωτογραφιών ένα πολύγωνο που αποτελεί χώρο για τον οποίο δόθηκε κάποτε άδεια εκμεταλλεύσεως για λατομείο.

Ο αδειοδοτημένος  εκμεταλλευτής αντί να πάει στον χώρο αυτόν, να τον οριοθετήσει και να κάνει λατομείο, εγκαταστάθηκε σε παρακείμενο  χώρο και μάλιστα κοντά σε οικισμό και ανέπτυξε παράνομη εξορυκτική  δραστηριότητα, κατά παράβαση του νόμου και διακυβεύοντας την ασφάλεια των εργαζομένων και των περιοίκων. Αυτή συνεχίστηκε για χρόνια, με την ανοχή της διοίκησης αφού κανείς δεν είδε, κανείς δεν κατάλαβε....

Ετσι φτάσαμε -20 χρόνια μετά- στην δεύτερη εικόνα που η παράνομη εκσκαφή εχει γίνει πολή μεγάλη, χωρίς καθόλη τη διάρκεια της "διόγκωσης" καμία υπηρεσία να επέμβει.  Χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί το  γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτού (Φυσικού) Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, οι ορθοφωτοχάρτες της  Κτηματολόγιο ΑΕ και το φιλότιμο ορισμένων υπάλλήλων για να αναδειχθεί το πρόβλημα... Και δεν θα ήταν ίσως άξιο λόγου το όλο θέμα αν ήταν τυχαίο και κατ'εξαίρεση, αν  δεν υπήρχαν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την ελλάδα.. Με την ανοχή να βασιλεύει, με σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο, με επίορκους υπαλλήλους της παρέας του "μαζί τα φάγαμε" που προφανώς γνωρίζουν "τι και πως" αλλά ουδείς μιλάει με το αζημίωτο, με τους παρανομούντες σε ευτυχή συγκυρία, με τον κίνδυνο των δυστυχημάτων να επικρέμεται ..to mention but a few quite known things!

Χρειάστηκε η απρόσωπη πλην ομως απλή, ταχεία,  δημιουργική και πέραν κάθε αμφισβήτησης  παρέμβαση του GIS  για να αποδείξει και να αναδείξει το θέμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται περί ενός συστήματος καταγραφής όλων των ενεργών εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο σύνολό τους σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων και γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS). Στο σύστημα αυτό πάνω σε υπόβαθρα του κτηματολογίου που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς ειδικούς της πληροφορικής να το επικαιροποιήσουν, να το βελτιώσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά, χωρίς ανθρώπους για data entry, μια παρέα υπαλλήλων κατάφερε να το κάνει να δουλέψει: 1,2,3 δούλεψε....

Στο ως άνω πληροφοριακό σύστημα έχει ενταχθεί το δίκτυο «Natura 2000» ενώ θα πρέπει να   συμπληρωθεί και με  τα δίκτυα των άλλων  προστατευόμενων περιοχών, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ήδη εγκεκριμένα ειδικά ή κλαδικά χωροταξικά (πχ. Τουρισμού, ΑΠΕ, Βιομηχανίας, ΣΧΟΑΠ κλπ) και τις τυχόν «χωρικών δεσμεύσεων» που εκπορεύονται από αυτά, κλπ. ώστε να είναι δυνατή η διαπίστωση απαγορευτικών λόγων και η ορθή λήψη απόφασης για την δυνατότητα χωροθέτησης της εξορυκτικής δραστηριότητας.
Το σύστημα αυτό στοχεύει, μεταξύ άλλων,  να  διεκπεραιώνει τον καταρχήν έλεγχο συμβατότητας της εξορυκτικής δραστηριότητας σε κάθε περίπτωση νέου αιτήματος προς αδειοδότηση, δηλ. θα μπορεί αυτόματα να απαντήσει σε κάθε αίτημα της μορφής «επιτρέπεται να κάνουμε εξόρυξη εδώ;» με παράλληλη ανάδειξη τυχόν «εμπλοκής» με άλλες εναλλακτικές ή ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ορθός χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων με αίσθημα ευθύνης αλλά και διαφάνεια στις σχέσεις με τους ιδιώτες, τις τοπικές κοινότητες και φορείς.

Για να γίνει ολοκληρωθεί  το σύστημα
θέλει στήριξη. Θέλει  ειδικούς για να ενισχύσουν την αξιοπιστία του και να διευρύνουν τις δυνατότητές του μετεξελίσσοντάς το σε ένα σύστημα λήψης αποφάσεων που θα εξοικονομεί πόρους και χρήματα

Ως τότε η παρέα θα παλεύει μόνη κόντρα στην κάθε λογής άγνοια, ανεπάρκεια, αδιαφορία και διαφθορά;  Σοφός ήταν αυτός που είπε ότι την ιστορία την γράφουν οι παρέες. Θα πρόσθετα "όχι εκείνες του μαζί τα φάγαμε, αλλά εκείνες του όλοι μαζί μπορούμε.." 

Ως πότε όμως θα μπορούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου