Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μηνύσεις Γρυσπολάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μετά από το μεγάλο φοιτητικό κίνημα με αφορμή την πραξικοπηματική ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του νέου νόμου πλαίσιο 4009/2011, μετά από σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών-στάσεων εργασίας των Συλλόγων ΔΕΠ, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για το νόμο αυτό από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο έκπτωτος πρώην πρύτανης (από το ΣτΕ για παράνομες εκλογές) κ.Γρυσπολάκης επιτίθεται σε μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και μέλη ΔΕΠ με μηνύσεις και πολιτικό κατηγορητήριο.
Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως δεν είναι τυχαίοι οι διαχρονικοί εκφραστές της πιο αντιδραστικής και μη αποδεκτής μεταρρύθμισης στο σύνολο της ιστορίας του εκπαιδευτικού. Σε κανένα άλλο τομέα οι αντιδράσεις δεν είναι τόσο μαζικές, διαχρονικές και από όλα τα εμπλεκόμενα κομμάτια του πανεπιστημίου.
Οι από το 2006 ως σήμερα αποφάσεις του συνόλου των φοιτητικών συλλόγων, όλες οι αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ το 2006-7, οι αποφάσεις σήμερα της μεγάλης πλειοψηφίας των Συλλόγων ΔΕΠ όπως εκφράζονται μέχρι και την πρόσφατη 5η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ, το σύνολο των πρυτανειών που καταδικάζουν το νέο νόμο πλαίσιο ως αντισυνταγματικό και άτοπο, το Αριστοτέλειο (το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας) που δε θα κάνει εκλογές επ’ αόριστον με τον νόμο αυτό, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ, οι Σύλλογοι Μεταπτυχιακών και Διδακτόρων, οι ΕΤΕΠ και οι διοικητικοί, οι συμβασιούχοι, ΟΛΟΙ τάσσονται απέναντι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον νέο νόμο, στην κατάργηση του Ασύλου, στην ουσιαστική παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, στον περιορισμό και την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης, τα δίδακτρα κλπ.
Ο κ. Γρυσπολάκης, ταγμένος παραδοσιακά με το υπουργείο παιδείας και πρωτεργάτης στη συγγραφή και έμπνευση του ν.4009/2011, γνωστός υποστηρικτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μήνυσε 4 μέλη του Συλλόγου Φοιτητών κατηγορώντας τους ότι πρωτοστάτησαν σε μια ομάδα φοιτητών οι οποίοι εισέβαλαν στο μάθημά του, τον εξύβρισαν και του επιτέθηκαν σωματικά καθώς και στοχοποίησε πολιτικά ως ηθικό αυτουργό(!!) το μέλος ΔΕΠ -λόγω των δημόσιων τοποθετήσεών του- κ. Δ.Πατέλη. Δε χρειάζεται καν να αναλύσουμε την άμεση πολιτική συνοχή μεταξύ της προσπάθειας ποινικοποίησης της παράστασης διαμαρτυρίας και ελεύθερης έκφρασης και των ανυπόστατων κατηγοριών του πλήρως αναξιόπιστου Γρυσπολάκη, πόσο μάλλον μαζί την πολιτική στοχοποίηση μέλους ΔΕΠ ως ηθικό αυτουργό!
Πρώτα από όλα καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους ότι προασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας μέσα από τις αποφάσεις των Συλλογικών μας οργάνων να διαμαρτυρόμαστε, να μιλάμε ελεύθερα και να βρισκόμαστε όπου θέλουμε μέσα στο άσυλο, ανοιχτά και δημόσια.

Για όλους τους λόγους που είναι χρόνια τώρα γνωστοί, ο Σύλλογος Φοιτητών κινητοποιήθηκε μαζικά στο μάθημα του κ. Γρυσπολάκη με αποφάσεις συνελεύσεων, όχι μόνο των τελευταίων μηνών αλλά διαχρονικά από τότε που ανέλαβε πρύτανης με σκοπό να καταδείξει με πολιτική αντιπαράθεση σε όλους τους φοιτητές την δράση του όλα αυτά τα χρόνια στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Οι μηνύσεις του κ. Γρυσπολάκη δεν αποτελούν προσωπική επίθεση σε 4 άτομα, αλλά συνιστά ξεκάθαρη πολιτική επίθεση και απεγνωσμένη προσπάθεια τρομοκρατίας σε όλο το εκπαιδευτικό κίνημα και σε όσους αποφασίζουν να συγκρούονται με την πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας.
Το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα έχει πλούσια ιστορία από τέτοιες επιθέσεις. Παρ’ όλα αυτά ποτέ κανείς, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της δικτατορίας, δεν κατάφερε να το τρομοκρατήσει και να το κάνει θεατή των εξελίξεων. Ο κ. Γρυσπολάκης και η κυβέρνησή του είναι μόνοι τους. Αντίθετα, το φοιτητικό κίνημα σε αυτό τον αγώνα δεν είναι μόνο του. Έχει στο πλευρό του όλους τους μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενους που καταλαβαίνουν πλέον ότι αυτή η πραγματικότητα δεν τους χωράει.
  • Κάτω τα χέρια από το Σύλλογο Φοιτητών Π.Κ. και τα μέλη του, να αποσυρθούν τώρα οι μηνύσεις, και να παραιτηθεί ο συκοφάντης κ.Γρυσπολάκης από την όποια «διδασκαλία» και τη διορισμένη εκλογική επιτροπή. Δεν έχει θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
  • Στηρίζουμε όλους τους διωκόμενους φοιτητές και τον Δ.Πατέλη, μέλος ΔΕΠ, υιοθετώντας πλήρως την απόφαση της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ :[…]Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες εκφοβισμού της πανεπιστημιακής κοινότητας και στηρίζουμε τους διωκομένους φοιτητές και συναδέλφους. Η ποινικοποίηση των αγώνων φοιτητών και πανεπιστημιακών αποσκοπεί στην κατάλυση του ασύλου, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και στη φίμωση της φωνής των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων που αντιστέκονται στην πλήρη κατεδάφιση του Δημόσιου, Δημοκρατικού και Δωρεάν Πανεπιστημίου από το «μεταρρυθμιστικό» Ν. 4009/2011.

Δεν θα μας τρομοκρατήσει καμία μήνυση και ποινικοποίηση αγώνα.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα
μέχρι την νίκη!

ΥΠΟΓΡΑΦΗ:
……………………………………………………………………………………………………

4 σχόλια:

  1. ελεος πια! ολοι μεσα στα πενπιστημια ειστε εναντιον αποιασδηποτε αλλαγης και οι κυβερνητικοι θελουν καθε φορα να αλλαξουν και απο κατι ωστε να εχουν να το λενε! βαρεθηκα και αυτους και ολους εσας μηχανικους (δυστυχως και εσεις του σάιτ φαινεται να ανηκετε στους 2ους). Αμα δεν καταλαβαινετε πως το ελληνικο πανεπιστημιο ειναι ενα απεραντο μπουρδελο που κανει τον φοιτητη να μην ενδιαφερεται για την σχολη του ακαι απλα να παιρνει ευκολα μαθηματα επιλογης ή ευκολες διπλωματικες για να ορκιστει..τι να πω? Τα πραγματα πρεπει να αλλαξουν προς το καλυτερο και για να γινει αυτο καθηστε διαβαστε τις αλλαγες που θελουν να κανουν και πειτε: αυτες ειναι καλες, οι υπολοιπες ειναι για τα σκουπιδια! Αλλα πολλοι ειναι απολυτοι και λενε πως εν παει αλλο, αλλα ταυτοχρονα υποστηριζουν πως οποια προτεινομενη ως τωρα αλλαγη ειναι προς το χειριοτερο. Ελεος πια! θα φυγουν στο τελος ολοι οι επιστημονες και θα πανε στο εξωτερικο (και πώς να μην πανε οταν εδω δεν βλεπουν μελλον και ευκαιρια για εργασια) για να κανουν τους ξενους ανθρωπους! Και ενας λογος που θα φυγουν ειναι ειτε γιατι εχουν απογοητευτει απο το ελληνικο πανεπιστημιο, ειτε γιατι δεν θα μπορουν να κανουν καποιο μεταπτυχιακο που θελουν εδω, αλλωστε αμα παει κανεις για μαστερ εξω, μαλλον θα μεινει κιολας! Σπουδασα μηχανολογος στο αριστοτελειο για αποφυγη παρεξηγησεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανάξιος λόγου ο παραπάνω αστείος αρχι(μι)δης , φαίνεται και από τα μπλόγκ του, το θέμα είναι ότι η "μπλογκόσφαιρα" σφύζει εξυπνάκηδες.

    Οι αποφάσεις είναι πολύ σημαντικό να παρθούν από οπουδήποτε για το ζήτημα των μηνύσεων, αλλά άλλο σχόλιο ήθελα να κάνω:
    Όσοι θέλουν να πάνε να μείνουν έξω "που όλα είναι υπέροχα" ενώ εδώ μπουρδέλο, να μας αφήσουν ήσυχους και να μην ξαναμιλήσουν. Αφήστε εμάς που αντί να στρίβουμε υποτακτικά, πολεμάμε, να κάνουμε τουλάχιστον αυτό που πρέπει χωρίς γελοίους σαν του λόγου του επιστημονίσκου από πάνω.
    Και όταν θα γκρεμίσουμε για να χτίσουμε να μην έρθει να ζητήσει ελεημοσύνη, δε θα βρει, ας κάτσει πχ όπως ο από πάνω στην ολλανδία του.
    Εν τέλει εμείς οι χαλαστές εμείς και οι χτίστες, οι χέστες δεν έχουν θέση πουθενά παρά μόνο στο πληκτρολόγιο.-
    Επιστήμονες που στρίβουν στο πρόβλημα δεν έχουν θέση πουθενά. Αλλά όταν η λοβοτομή στις "θετικές" επιστήμες από τις κοινωνικές είναι τέτοια όπως σήμερα, όταν οι τεχνοκράτες κάνουν κουμάντο, τι να περιμένεις,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα τα λες ανωνυμε! ετσι ειναι! για ολα φταινε οι αλλοι! παντα καποιος αλλος φταιει και ποτε ΚΑΙ εμεις για την κατασταση μας.
    Εγω το ξαναλεω, οταν το ελληνικο πανεπιστημιο δεν λειτουργει, δεν αλλαζουμε τιποτα! Και ποιος σου ειπε να μην πολεμαμε? φυσικα και ειμαστε αντιθετοι σε ο,τι δεν ειναι προς την σωστη κατευθυνση! απλα δεν γινονται ολα να ειναι προς την λανθασμενη κατευθυνση και τιποτα σωστο, και παρολαυτα να μην προτεινουμε τιποτα! Οποτε μην λες για χαλαστες και χτιστες, αυτο ακριβως λεω πως εσυ εισαι απο τους διατηρητες της καταστασης! "Οταν θα γκρεμισουμε για να χτισουμε..", καλα κρασια! οταν εσυ το αποφασισεις αυτο θα ειναι πλεον αργα, ριξε μια ματια τι συμβαινει γυρω σου, αλλαγες πρεπει να υπαρξουν αμεσα αμα δεν θελουμε οι Ευρωπαιοι ¨φιλοι" μας να μας βαλουν κι αλλο στα σκατα!
    επισης αν εσυ νομιζεις πως οσοι εχουν φυγει εξωτερικο το εκαναν επειδη το γουσταραν και οχι επειδη δεν ειχαν αλλη επιλογη, απατασαι! δεν υπαρχει ωραιοτερη χωρα απο την Ελλαδα απο την αποψη ομορφιας, κλιματος, ανθρωπων κτλ.
    τελος τον χαρακτηρισμο σου στην αρχη του σχολιου σου δεν τον σχολιαζω, ο καθενας μπορει να εκφραζεται οπως θελει, οσο για το μπλογκ μου (μονο ενα ειδες και οχι πολλα), εχω και εγω μια αποψη. Αμα ολοι ειχαμε την ιδια αποψη θα ηταν πολυ βαρετα τα πραγματα, αμα παλι διαφωνεις με ο,τι εχω ανεβασει θα χαρω να κανεις σχολια (βρισε και εκει δεν εχω θεμα). Τελος αν δεν χρησιμοποιησα καλη γλωσσα στον τροπο που εγραψα το πρωτο μηνυμα ζητω συγγνωμη απο τους διαχειριστες, αλλα τοσα χρονια κουραστικα οσοι ειναι μεσα στα πανεπιστημια (και μη) να συμφωνουν πως δεν δουλευουν τα ελλ. πανεπιστημια αλλα ταυτοχρονα να αρνουνται καθε μορφης αλλαγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σίγουρο είναι ότι η μεταρύθμιση της Διαμαντοπούλου (και όχι μόνο, ήταν πρόκριμα για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) θα αποτελείωσει ότι είχε απομείνει από το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος μιας αυταρχικής και κερδοσκοπικής λογικής. Κάτι ήξερε και ο βορίδης και το λαος που την ψήφισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή