Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ένας χρόνος λειτουργίας του blog της συσπείρωσης

Τις ημέρες αυτές "γιορτάζουμε" τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μπλογκ μας. Πήραμε την επιλογή αυτή τυχαία, μια και το σχεδιάζαμε καιρό αλλά όλο το αναβάλαμε. Κάτι το δελτίο του ΤΕΕ που το βλέπαμε ότι πάει για κατάργηση από την πρόθυμη διοίκηση του, κάτι η πρωτοφανής συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης και των πολιτικών εξόντωσης της κοινωνίας που προωθούν οι κυρίαρχοι, κάτι η άνθηση των νέων μέσων στα πρόσφατα κοινωνικά κινήματα, την πήραμε την απόφαση. Ένα χρόνο μετά μάλλον δικαιωμένοι αισθανόμαστε από το πρόσθετο αυτό βάρος που μας προέκυψε. Η ενημέρωση στους μηχανικούς καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα αστείο δελτίο προβολής του προέδρου του TEE και της κυβέρνησης, η χρεωκοπία είναι πλέον εδώ και μαζί της οι κοινοβουλευτικές εκτροπές και η σκλύρηνση της καταστολής. Αλλά και η κοινωνία που προσπαθεί παρά τα εμπόδια να σηκώσει κεφάλι με απεργίες, διαδηλώσεις, ανυπακοή, άμεση δημοκρατία, πλατείες, πρωτοβουλίες κλπ χρησιμοποιεί περισσότερο παρά ποτέ τα νέα μέσα για συντονισμό, διάλογο, ενημέρωση κόντρα στους ελεεινούς μονολόγους της τηλεόρασης. 
Σε κάποιο μικρό βαθμό θεωρούμε ότι πέρα από την πολιτική-συνδικαλιστική μας δουλειά σε σωματεία-συλλόγους-πρωτοβουλίες και η ηλεκτρονική αυτή παρέμβαση βοήθησε. Προέβαλε απόψεις, ενημέρωσε για θέματα μηχανικών (εργασιακά, ασφαλιστικά) για τα οποία οι πλειοψηφίες του ΤΕΕ σιωπούν, οργάνωσε και πρόβαλε κινητοποιήσεις, έδωσε ειδική προβολή σε αγώνες για το περιβάλλον και ελεύθερους χώρους. Ειδικά στη φωτογραφική κάλυψη κινητοποιήσεων (και κυρίως χάρη στην προσωπική δουλειά της κ) πιστεύουμε ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά αποτύπωσης όλων των μεγάλων κινητοποιήσεων του τελευταίου χρόνου (απεργίες, διαδηλώσεις, πλατείες). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε επίσης στο παλιό μας site (http://www.sam.tee.gr/) το οποίο ήταν πρωτοπόρο για την εποχή του (ξεκίνησε το 1997) και αποτέλεσε τον προπομπό του παρόντος.
Μας στεναχώρησε λίγο η όχι αρκετά ικανοποιητική προβολή του από άλλα μπλογκ και site (5-6 μόνο μας ενέταξαν στη λίστα των συνδέσμων τους και τους ευχαριστούμε), γεγονός εξηγήσιμο βέβαια μια και η συσπείρωση χρόνια τώρα παρά τις πολιτικές εντάξεις των μελών της, πάει κόντρα στις στοιχίσεις πίσω από το ένα ή το άλλο πολιτικό εγχείρημα. Μας χαροποιεί όμως ιδιαίτερα η (απρόσμενη για μας) "επιτυχία" του που αποτυπώνεται στα παρακάτω στατιστικά: 61.500 μοναδικοί αναγνώστες, 109.000 επισκέψεις, 162.000 προβολές σελίδων μέσα σε ένα χρόνο (τον πρώτο κιόλας) δείχνουν ότι υπάρχει μια ανάγκη που σε κάποιο βαθμό την καλύπτει αυτό το ιστολόγιο. Θα θέλαμε την επόμενη περίοδο να βελτιώσουμε τις ενημερώσεις μας για επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα (από την πλευρά των δυνάμεων της εργασίας πάντα), να έχουμε πιο πανελλαδική κάλυψη θεμάτων, περισσότερες ανταποκρίσεις από χώρους εργασίας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο και σας καλούμε (ειδικά τους συναδέλφους μηχανικούς) να συμβάλετε στην πληροφόρηση, την επικοινωνία, το διάλογο, και κυρίως στους αγώνες.

υγ. Τυχαίνει αυτή η "επέτειος" να συμπίπτει και με τα 30 (ναι σωστά διαβάσατε) χρόνια από την πρώτη παρουσία της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών στα πράγματα των μηχανικών. Ελπίζουμε - αν βρούμε το χρόνο - να επανέλθουμε και για αυτή την "επέτειο".

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την πολύ και καλή δουλειά. Χρόνια πολλά στο blog της σ.α.μ. και καλή δύναμη και συνέχεια. Μπράβο και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχίστε την καλή δουλειά. Πολύ καλά τα κείμενα σας και οι αναλύσεις σας. Ακόμα και που δεν είστε δημοσιογράφοι κάνετε καλύτερη δουλειά από πολλούς, για τους δημοσιοκάφρους δεν το συζητάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή