Σάββατο 2 Απριλίου 2011

H Fukushima είναι δίπλα μας - Όχι σε όλα τα πυρηνικά


Επειδή το ατύχημα στη Φουκουσίμα εξελίσσεται σε ένα πάρα πολύ σοβαρό γεγονός από τα 1-2 σημαντικότερα δυστυχήματα στην ιστορία με πολλαπλές επιπτώσεις που φυσικά υπερβαίνουν την Ιαπωνία και επειδή καμία εμπιστοσύνη σεν έχουμε στους "ειδικούς" του πυρηνικού λόμπυ που ελέγχουν και την ενημέρωση γύρω από αυτά τα ζητήματα, αναδημοσιεύουμε μία σειρά από άρθρα και δημοσιεύσεις γύρω από τα γεγονότα της Φουκουσίμα αλλά και ευρύτερα.

Πυρηνικό ατύχημα στους αντιδραστήρες του Fukushima

Το βίντεο από τη διαδήλωση του Σαββάτου

Ήξεραν και κώφευαν για τον αντιδραστήρα

Γκοτζίλας και τέκις-χέρι χέρι(addendum) 

Πολύ ενδιαφέροντα (και αναλυτικά) άρθρα του TechieChan
http://techiechan.com/?p=903

Greenpeace: «Πυρηνικές επενδύσεις» ύψους 175 δις από εκατό τράπεζες

Προειδοποιήσεις για τα πυρηνικά από το Δημόκριτο

Πυρηνικός αντιδραστήρας! Πώς δουλεύει;

Πως Λειτουργούν οι Πυρηνικοί Αντιδραστήρες και τι Συνέβη στην Ιαπωνία

4 σχόλια:

  1. Η τραγωδία δεν έχει τέλος στην Ιαπωνία.

    Δεν είναι ο σεισμός και το τσουνάμι που άφησε πίσω του περίπου 30.000 νεκρούς.

    Είναι πάνω απ’ όλα ο πυρηνικός πόλεμος χαμηλής έντασης στον οποίο υποβάλλεται ο λαός της χώρας αυτής, αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος, αιχμάλωτος στα χέρια του καταστροφικού διεθνούς λόμπυ της πυρηνικής βιομηχανίας, της 4ης μεγαλύτερης ηλεκτροπαραγωγού εταιρίας στον κόσμο, της Tokyo Electric Power Co. (Tepco), Και ενός τραγικού Ιάπωνα πρωθυπουργού που εμφανίζεται ο ίδιος σαν θλιβερός απολογητής της εγκληματικής συνολικά στάσης της Tepco, συνεπικουρούμενος και από άλλους διεθνείς πολιτικούς εγκληματίες εκπροσώπους της πυρηνικής βιομηχανίας σαν τον Νικολά Σαρκοζί, που βιάστηκε να επισκεφτεί την παραπαίουσα Ιαπωνία για να μεταφέρει τη «δυτική» στήριξη, να την βγάλει από την διεθνή «καραντίνα» και επιφύλαξη και να διαπραγματευτεί νέες συμμαχίες του, κλονισμένου από την καταστροφή, πυρηνικού οικονομικο-στρατιωτικού συμπλέγματος.

    Το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα της Fukushima, Θέτει εκ νέου σε επιτακτική προτεραιότητα για την ανθρωπότητα την άμεση κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας , εκτός από την πολεμική και για την λεγόμενη ειρηνική της χρήση.

    Η τεχνολογία, το ξέρουμε, δεν είναι ουδέτερη, αλλά ειδικά η πυρηνική τεχνολογία δεν έχει περιθώρια "καλής χρήσης". Η αρχική και βασική χρήση της είναι για πολεμικούς σκοπούς και ο βαθμός εμπλουτισμού του Ουρανίου επιτρέπει τη χρησιμοποίησή του για πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος ή για πυρηνικά όπλα αντίστοιχα.

    Τα σχάσιμα υλικά που παράγουν ελεγχόμενη ενέργεια (πυρηνικοί αντιδραστήρες) ή ανεξέλεγκτη ενέργεια (όπλα), είναι κυρίως τα δύο ισότοπα του Ουρανίου 235U,233U και το Πλουτώνιο 239 Pu .

    Εμπλουτισμός Ουρανίου - κατηγορίες Ουρανίου

    1. Ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (LEU)

    Στο προϊόν αυτό υπάρχει αναλογία του ισοτόπου 235 σε σαφώς μεγαλύτερη αναλογία από την φυσική (0,72%) αλλά συνήθως δεν υπερβαίνεται το ποσοστό 5% . Το ουράνιο αυτό είναι κατάλληλο για την παραγωγή ενέργειας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

    2. Ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού (HEU)

    Στο προϊόν αυτό έχουμε σαφώς μεγαλύτερη ισοτοπική αναλογία σε Ουράνιο-235 από αυτή του LEU καισυνήθως εννοούμε αναλογία σε ποσοστό 90% η υψηλότερη. Το ΗEU ονομάζεται επίσης και Ουράνιο οπλικής βαθμίδας (WgU) αφού χρησιμοποιείται στην κατασκευή όπλων.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η παραγωγή Ουρανίου υψηλής καθαρότητας απορρόφησε πάνω από το 80% του προϋπολογισμού του σχεδίου Manhattan το 1945 στο Los Alamos (1,9 δισ. δολλάρια του 1945).

    Τέλος Α' μέρους

    Γιάννης Πάνου
    Μάρτης 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Β' μέρος

    Λίγα και βιαστικά, τώρα, για το δυστύχημα της Fukushima

    Ο Πυρηνικός αντιδραστήρας ισχύος 3 στο εργοστάσιο Fukushima Naiishi είναι «αντιδραστήρας βραστού νερού», όπως και οι 1 και 2, και φτιάχτηκαν από την General Electric στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Είναι αντιδραστήρας ζέοντος υδατος γνωστός ως BWR (Boiling Water Reactor)

    Για τη θέρμανση του νερού, χρησιμοποιεί, ποντισμένους στο νερό, ειδικούς φορείς (containers), σε μορφή ράβδων καυσίμου (fuel pins), οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από κράμα ζιρκονίου. Μέσα σε αυτές τις ράβδους είναι σφραγισμένο το "πυρηνικό καύσιμο", στη συγκεκριμένη περίπτωση του αντιδραστήρα 3, μεικτό οξείδιο του ουρανίου, που περιέχει και τα ισότοπα Pu239 και Pu240 του πλουτωνίου.

    Στην πλειοψηφία τους, οι σύγχρονοι πυρηνικοί αντιδραστήρες χρησιμοποιούν ως καύσιμο εμπλουτισμένο ουράνιο ή μεικτό οξείδιο, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν φυσικό ουράνιο (U). Το εμπλουτισμένο ουράνιο, περιέχει το ισότοπο U235 σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι το φυσικό ουράνιο, ενώ το μεικτό οξείδιο εκτός από ουράνιο περιέχει και τα ισότοπα Pu239 και Pu240 του πλουτωνίου. Υπάρχουν και αντιδραστήρες σχάσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμα είτε το πλουτώνιο είτε το ισότοπο U233 του ουρανίου.

    Το πλουτώνιο δεν βρίσκεται στη φύση.

    Το πλουτώνιο, ειδικότερα το ισότοπο 238Pu, παρασκευάστηκε με ακτινοβόληση ουρανίου με πυρήνες δευτερίου (βαρύ υδρογόνο) και απομονώθηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου του 1940.

    Κατασκευάζεται για χρήση σαν "πυρηνικό καύσιμο" ή σαν γόμωση σε πυρηνικές κεφαλές, από έναν άλλο τύπο πυρηνικών αντιδραστήρων, που είναι οι λεγόμενοι αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες (breeder reactors). Αυτοί, δεν χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, αλλά ο σκοπός της λειτουργίας τους είναι η παραγωγή σχάσιμων ισοτόπων για χρήση από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος και τα πυρηνικά όπλα. Σε αυτούς χρησιμοποιείται το Th232, για παραγωγή U233, και το U238, για παραγωγή Pu239 και Pu240.

    Το πλουτώνιο 239, με χρόνο ημιζωής 24.100 χρόνια, είναι ιδιαίτερα ραδιοτοξικό. Η πιο γνωστή μορφή ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το πλουτώνιο, είναι η εκπομπή σωματιδίων α, που είναι υψηλής ενέργειας πυρήνες ηλίου.

    Η οποιαδήποτε σύγκριση και σύγχυση της πυρηνικής ρύπανσης με συμβατικές μορφές ρύπανσης όσο βαριές κι αν είναι, είναι αποτέλεσμα παντελούς άγνοιας ή εγκληματικής πονηριάς.

    Αυτός είναι και ο λόγος που το διεθνές πυρηνικό οικονομικο-στρατιωτικό lobby τα έχει "χρειαστεί" και τρέμει μια ενδεχόμενη τήξη πυρήνα στον αντιδραστήρα καυσίμου πλουτωνίου 3 της Fukushima, και το ισχυρά ραδιοτοξικό νέφος πλουτωνίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων, αλλά και την πυρηνική μόλυνση του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και των θαλασσών, που αυτή συνεπάγεται.

    Τα στοιχεία, λένε πως ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τύπου BWR, άμεσου κύκλου (το δοχείο του καυσίμου είναι ταυτόχρονα και δοχείο ατμοπαραγωγής) σαν τον αντιδραστήρα 3 της Fukushima, περιέχει 62 συστάδες ράβδων πυρηνικού καυσίμου, και κάθε συστάδα, αποτελείται από 748 ράβδους, μήκους 3,6μ ο καθένας, και διαμέτρου 1εκ. Σύνολο 46.376 ράβδοι καυσίμου.

    Το πυρηνικό καύσιμο είναι συμπιεσμένο σε μορφή κυλινδρικών δισκίων διαμέτρου 1εκ, ύψους 1εκ και βάρους 7gr. Με αυτά τα δισκία καυσίμου γεμίζονται οι ράβδοι καυσίμου. Το βάρος που προκύπτει από τους λογαριασμούς, φτάνει περίπου τους 117 τόνους πυρηνικού καυσίμου!!!

    Τέλος, τήξη του αντιδραστήρα θα σημάνει επίσης και τήξη των ρυθμιστικών ράβδων, που χρησιμεύουν στη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού σχάσης, ή τερματίζουν την διαδικασία, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης του πλουτωνίου ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

    (η ζωή είναι μικρή και κανείς δεν ζεί αιώνια).

    Θα πρόκειται για μια ανυπολόγιστη καταστροφή χωρίς επιστροφή, κυρίως για την Ιαπωνία αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

    Είναι η ώρα να τους σταματήσουμε.
    Αγνοια και ηλιθιότητα δεν συγχωρούνται.

    Τέλος Β' μέρους.

    Γιάννης Πάνου

    Μάρτης 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείτε και το παρακάτω video.
    Κρατάω πάν' απ' όλα, τη συγκινητική του πλευρά!

    Antiwar-and anti-nuclear protest in Japan on March 20 2011

    On March 20 2011, on the 8th Anniversary of outbreak of the Iraq War, A big rally and demonstration with 1550 participeants was held in Shibuya, in the downtown of Tokyo. The rally emphasizes "No war, no nuke!" "Down with Kan-administration!" "Stop all nuke plants!" "Workers' solidarity!" "Organize workers' relief!" and "Definitely against bombardments on Libya by US-, British and French imperialists! "


    http://www.youtube.com/watch?v=tdLH3NNqAMk&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 106 ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ... Εσείς που ήσασταν μεταξύ 26 Απριλίου και 9 Μαίου 1986??

    Accident de Tchernobyl : déplacement du nuage radioactif au dessus de l'Europe entre le 26 avril et le 9 mai 1986

    http://www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή