Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Νέα άρθρα για το ΤΣΜΕΔΕ

Στο Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» που χτες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις για το ΤΣΜΕΔΕ στα άρθρα 61-64.

  1. Άρθρο 61 Ασφάλιση στους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ

  2. Άρθρο 62 Παράλληλη Ασφάλιση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ

  3. Άρθρο 63 Ρυθμίσεις ΕΤΑΑ

  4. Άρθρο 64 Αναγνώριση χρόνων στο ΕΤΑΑ

  Από μία πρώτη πρόχειρη ανάγνωση το άρθρο 61 δίνει τη δυνατότητα προαιρετικής εγγραφής στην Επικουρική Ασφάλιση στους άνω των 50 ετών συναδέλφους και επιστρέφει τις εισφορές σε όσους αναγκάστικαν να ασφαλιστούν σε αυτόν τον κλάδο λόγω του αντιασφαλιστικού και απαράδεκτου Ν.3518/06. Επίσης δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ετών του πρώην ΕΛΠΠ στην Επικουρική Ασφάλιση

  Το άρθρο 62 που είναι και το σημαντικότερο υποχρεώνει τους συναδέλφους ασφαλισμένους προ του 1992 να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, "εφόσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α." Δηλαδή οι συνάδελφοι που τυχόν ασκούν κάποια δραστηριότητα (πχ εμπορική, ιδιαίτερα μαθήματα κλπ) θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ.

  Το άρθρο 63 με την πρώτη του παράγραφο συνεχίζει τκαι επικυρώνει την αδικία σε βάρος των συναδελφισσών μητέρων ανήλικων τέκνων εξαιρώντας τις από τις ευεργετικές διατάξεις της πρόωρης συνταξιοδότησης που προέβλεπε ο Ν.3863/2010. Επίσης με την τρίτη παράγραφο προβλέπει το εξής αδιανόητο "Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων των οποίων οι αποδοχές υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, οι διαφορές που προκύπτουν στην εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη καταβάλλονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους, και σε τρεις κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, εφόσον το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα € 150,00." Δηλαδή οι συνάδελφοι που αμοίβονται κάτω από τα 700 € (ναι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι) θα πληρώνουν από την τσέπη τους και τη δικιά τους και την εγοδοτική εισφορά, μέχρι το "ελάχιστο ποσό" της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

  Τέλος με το άρθρο 64 δίνει δικαίωμα εξαγοράς χρόνου στον ΕΛΠΠ, χωρίς όμως να επιλύει τα προβλήματα που εχουν δημιουργηθεί στους διπλοασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενη ανάρτηση.

  Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι τα παραπάνω (τα οποία και περιέχουν αθλιότητες σε βάρος των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ) είναι σε πλήρη συμφωνία με την ηγεσία του Ταμείου, η οποία και πρέπει επιτέλους να απολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου