Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφίζεται την Πέμπτη το Νομοσχέδιο για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών


Στην ολομέλεια της Βουλής εισήχθει σήμερα προς συζήτηση το Νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων". Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε τρεις συνεδριάσεις (σήμερα και αύριο Πέμπτη το πρωί) και αναμένουμε την ψήφιση του την Πέμπτη το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας (αν και με αυτούς που έχουμε μπλέξει ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει).
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι πρέπει να στηριχθεί μαζικά η κινητοποίηση του Συντονισμού Αγώνα, αύριο Πέμπτη 17/2 στις 18:00 το απόγευμα από το ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) προς τη Βουλή. Η πρόταση για τη διοργάνωση της κινητοποίησης έχει τεθεί σε σωματεία και συλλόγους μηχανικών.

Επίσης σήμερα Τετάρτη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, οι αρχιτέκτονες μέλη του υπό ίδρυση Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ, καλούνται σε Γενική Συνέλευση στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ με θέματα:
  • Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών
  • Τροποποίηση Νόμου για τις μελέτες δημοσίου
  • Συγκρότηση και συμμετοχή του Τμήματος Αττικής στις Αρχαιρεσίες του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, που θα διεξαχθούν μετά τη διεξαγωγή του 11ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου.
Αναδημοσιεύουμε άρθρο από το Πρώτο Θέμα :
Μετα λοιπόν το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες σειρά παίρνει αυτό για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει τόσο τους επαγγελματίες που θίγονται (δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.α.) όσο και την τρόικα αλλά διατηρεί το πλεονέκτημα ότι 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

Αναλυτικά, το κυβερνητικό  νομοσχέδιο, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, προβλέπει  την οριζόντια άρση όλων των υφιστάμενων  περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα, με αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών  λογιστών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Μάλιστα, σύμφωνα  με την προωθούμενη ρύθμιση,  εντός 4 μηνών από την ψήφιση  του νομοσχεδίου -που από χθες  και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου  βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση-  θα έχουν εκδοθεί όλα τα  προεδρικά διατάγματα που θα  αίρουν τους κατά περίπτωση  περιορισμούς.

Η Ν.Δ. ξεκαθάρισε πως θα το καταψηφίσει, δηλώνοντας πως διαφωνεί με «οριζόντιες και χωρίς μελέτη» ρυθμίσεις. Οι δικηγόροι προχωρούν σήμερα σε δίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δικαστηρίων, ενω έχουν αποφασίσει αποχή από τις δικαστικές αίθουσες έως την 21η Φεβρουαρίου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της τρόικας φαίνεται πως διαφωνούν με ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου και ειδικότερα με ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους με αποτέλεσμα να το χαρακτηρίζουν άτολμο!

Πάντως, εκτιμάται  ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει  αναίμακτα για την κυβέρνηση,  η οποία πλέον υπολογίζει τις  απώλειες όχι βάσει των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά των βουλευτών  της που καταψηφίζουν και κατά συνέπεια διαγράφονται από το κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου