Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ σχεδιάζουν για τη Γάζα

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Ομάδα πρωτοβουλίας αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με διδάσκοντες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανακούφισης του αποκλεισμένου λαού της Γάζας, βάζοντας στην υπηρεσία τους τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις. Έρχονται έτσι ν’ αποδείξουν ότι ο κοινωνικός ρόλος του αρχιτέκτονα δεν περιορίζεται σε θεωρίες και διακηρύξεις αλλά πραγματώνεται μόνο με έμπρακτη βοήθεια.
Στις 14 & 15/1, λοιπόν, θα γίνει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων, με εθελοντική συμμετοχή μελών του διδακτικού προσωπικού και σπουδαστών (αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών), Ανοιχτό Εργαστήριο για τη δημιουργία «πρότυπης μονάδας κατοίκησης». Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι να μελετηθεί ένας πρότυπος σχεδιασμός προκατασκευασμένης μονάδας (ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα), που θα μπορούσε να καλύψει έκτακτες ανάγκες είτε στέγασης οικογενειών (κατοικία) είτε κοινωφελών εγκαταστάσεων (ιατρείο / σταθμός Α’ βοηθειών, σχολείο / νηπιαγωγείο). Τελική επιδίωξη είναι η πιλοτική κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, που θα επιλεγεί στο τέλος των εργασιών του Εργαστηρίου, στον ίδιο τον χώρο του Πολυτεχνείου και η συμβολική αποστολή της στη Γάζα.
Πριν το διήμερο του Εργαστηρίου, στις 12 & 13/1 στις 6μμ, θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις με εισηγήσεις αναφορικά με την κατάσταση αποκλεισμού, την καθημερινότητα της ζωής στη Γάζα, τα οικιστικά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των υφιστάμενων υποδομών, παραδείγματα και τεχνικές προδιαγραφές για συστήματα προκατασκευών και, τέλος, προβολή της ταινίας «Η λεμονιά» του Εράν Ρικλίς.
Με μικρή καθυστέρηση αναδημοσιεύουμε το πρόγραμμα :

ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ Γ Α Ζ Α
ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

12 έως 15/01/2011

Τετάρτη, 12/01/2011
έναρξη 6.00 μ.μ. , αμφιθέατρο Μ318, κτήριο Μπουμπουλίνας 3ος όροφος 6.00 μ.μ.
1.Εισαγωγή στην εκδήλωση Σταύρος Σταυρίδης, Επικ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Κώστας Φινές, Αρχιτέκτων ΕΜΠ
2.«Και η υποκρισία έχει όρια» Ισμάτ Σάμπρι, πρώην επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μέλος της γραμματείας της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»
3.«Καθημερινότητα στη Γάζα», Γιώργος Καρατζάς, Μέλος- Ακτιβιστής International Solidarity Movement
4.«Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», Ανδρέας Γιολάσης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ,Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας
8.00 μ.μ. Προβολή της ταινίας «Η Λεμονιά» του Εράν Ρικλίς
…” «Η λεμονιά» είναι μια ταινία για τους αγώνες των ανθρώπων. Αγώνες για να προστατεύσουν αυτό που τους ανήκει, τις αρχές τους, την ανθρωπιά τους, τον τόπο τους, την ιστορία τους, που πολλές φορές όπως συμβαίνει και στη Μέση Ανατολή, είναι γραμμένη με αίμα. Αγώνες που παίρνουν μορφή μέσα στις προσπάθειες μιας γυναίκας μόνης να προστατεύσει τα δέντρα της. Μια ιστορία για τη μοναξιά όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την περιοχή και όχι μόνο. « Η λεμονιά» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου 2008 στο πρόγραμμα Πανόραμα και υπήρξε από τις ταινίες που ξεχώρισαν, διακρίθηκε με το Βραβείο Κοινού και εξασφάλισε την προβολή της σε πολλές χώρες του κόσμου.
 
Πέμπτη, 13/01/2011 έναρξη 6.00 μ.μ. , αμφιθέατρο Μ318, κτήριο Μπουμπουλίνας 3ος όροφος 6.00μμ.
1.«Τυποποίηση- προκατασκευή- κτιριολογικό πρόγραμμα», Κώστας Φινές, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Γιώργης Προβελέγγιος, Αρχιτέκτων ΕΜΠ
2.«Βασικά συστήματα δόμησης», Παναγιώτης Βασιλάτος, Λέκτορας, Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
3.«Εφημέρες κατασκευές- εναλλακτικές μορφές κατοίκησης» Κωνσταντίνα Δεμίρη, Αν. Καθηγήτρια
Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Σταύρος Σταυρίδης, Επικ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Σοφία Τσιράκη, Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
 
Παρασκευή, 14/01/2011 και Σάββατο, 15/01/2011 Ανοιχτό Εργαστήριο έναρξη 11.00 μ.μ. , Κτίριο Αβέρωφ, (εργασία στη Σχολή, διάρκεια 8 ώρες περίπου)
περισσότερες πληροφορίες :
http://courses.arch.ntua.gr/el/gia_th_gaza.html

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΟΛΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΦΙΝΕΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΕΜΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΣΙΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου