Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Να σταματήσουμε τις εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής

Αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Πόλης για τις εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί και με προηγούμενες αναρτήσεις μας και κρίνουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Εν μέσω οικονομικής και οικολογικής κρίσης, η κυβέρνηση επιλέγει την ακριβότερη και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον «λύση» διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής, αυτή της βιοξήρανσης – θερμικής επεξεργασίας, σε απλά ελληνικά της καύσης των απορριμμάτων.

Με πραξικοπηματικές διαδικασίες, δηλαδή με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του προέδρου του, ενώ αρμόδιο όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο ΕΣΔΚΝΑ προχωρά σε υπογραφή με την ανύπαρκτη πλέον Κρατική Περιφέρεια Αττικής για να εκχωρήσει ουσιαστικά την κατασκευή των εργοστασίων και τη συνολική διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, με την έγκριση από την Υπουργό ΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης 700.000 τόνων απορριμμάτων στη Φυλή, ανοίγει ο δρόμος για την καύση των σκουπιδιών της Αττικής .

Αυτή η φερόμενη ως «λύση» για τη διαχείριση των σκουπιδιών έχει απορριφθεί επιστημονικά, πρώτα απ’ όλα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της μεθόδου, καθώς το παραγόμενο καύσιμο οδηγείται σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης και απαιτεί κατόπιν και την λειτουργία ΧΥΤΑ τοξικών αποβλήτων. Επιπλέον, πρόκειται για μια πολύ ακριβή επιλογή: Το κόστος για τους ΟΤΑ θα κυμανθεί στα 120-180 € ανά τόνο (τριπλάσιο έως τετραπλάσιο του σημερινού), γεγονός που θα επιφέρει την κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών. Το παράλογο είναι ότι, αντί πολιτικών μείωσης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, οι ΟΤΑ θα δεσμεύονται για δεκαετίες στην παροχή μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ανακυκλώσιμων πλαστικών και χαρτιού που αποτελούν την «πρώτη ύλη» της καύσης, επομένως το πρόβλημα του όγκου των σκουπιδιών θα διαιωνίζεται.
Το περιβαλλοντικό και οικονομικό αυτό έγκλημα βαφτίζεται «πράσινη λύση» και επιδοτείται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (!) από το «τέλος ΑΠΕ» που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ώστε οι ιδιώτες να έχουν εγγυημένα κέρδη για δεκαετίες. Είναι επίσης φανερό, ότι για τις επιλογές αυτές θα «αξιοποιηθεί» και το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο περί «γρήγορης αδειοδότησης» (“fast track”) που είναι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό.

Η Ανοιχτή Πόλη ζητά από την κυβέρνηση και τους φορείς της αυτοδιοίκησης :
  • Να σταματήσουν αμέσως αυτό το έγκλημα.
  • Να αναθεωρήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των παραγόμενου όγκου και την ανακύκλωση / κομποστοποίηση, αντί της βιοξήρανσης - θερμικής επεξεργασίας που προωθείται σήμερα.
  • Να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές για μια περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Ανοιχτή Πόλη ενώνει τις δυνάμεις της με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις για να σταματήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και να παραμείνει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου