Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων / Αποποίηση Κρατικής ευθύνης αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές


Με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, έγινε πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως βασική της επιδίωξη την αποποίηση της ευθύνης του κράτους για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές με την ασφάλιση των κτιριακών υποδομών (επιχειρήσεων, κατοικιών κ.α.) μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Αρχικά υποχρεωτική θα είναι η ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων από το 2024 για σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές και έχουμε ξεκάθαρα την παρότρυνση για ασφάλιση κατοικιών μέχρι να γίνει και αυτή υποχρεωτική.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του ΠΘ:

"Ξέρετε, επίσης, ότι μέχρι τώρα αποζημιώναμε στο μέγιστο ποσοστό όλες τις ζημιές από σεισμούς, πυρκαγιές ή πλημμύρες, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των πληγέντων να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο κόστος.
Θέλω όμως να είμαι απολύτως σαφής: οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι, ούτε πολλαπλασιάζονται αυτόματα. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης.
Γι’ αυτό και από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, τις εγκαταστάσεις τους, τον εξοπλισμό τους, τα αποθεματικά τους.
Δεν γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση να θεωρεί ότι μπορεί να πορεύεται ανασφάλιστη, επειδή πάντα θα υπάρχει το «κράτος πατερούλης» να την αποζημιώσει σε μία περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ως πρόσθετο κίνητρο μία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10% για τα σπίτια τα οποία θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές.
Ίσως κάποιοι σπεύσουν να αντιδράσουν αλλά οφείλω να μιλήσω εδώ με απόλυτη ευθύτητα: δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα η οποία αφενός είναι σεισμογενής και αφετέρου είναι ευάλωτη σε φωτιές και σε πλημμύρες. Πολύ περισσότερο που ξέρουμε ότι αν είχαμε κάποιο τρόπο να ασφαλίσουμε όλα τα σπίτια των Ελλήνων, το ασφάλιστρο θα ήταν σημαντικά μειωμένο για κάθε σπίτι το οποίο θα ασφαλιζόταν."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου