Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Διαδικασίες πρόσληψης Διπλωματούχων Μηχανικών, ΑΣΕΠ 2Γ/2022, ΑΣΕΠ 13Κ/2021

 


Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως

Κοιν.:   1. Υπουργό Επικρατείας κο Βορίδη

 2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

             3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ                              

Θέμα : Διαδικασίες πρόσληψης Διπλωματούχων Μηχανικών, ΑΣΕΠ 2Γ/2022. ΑΣΕΠ 13Κ/2021

 

Κύριε Υπουργέ,

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Απευθυνόμαστε σε εσάς, σε συνέχεια του αιτήματος συνάντησης που καταθέσαμε, σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης Υπαλλήλων μέσω της διαδικασίας του Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022.

Όπως μας έχουν ενημερώσει συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί, επιτυχόντες του Πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού – υπερβαίνουν τους 1400 – αν και οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εκδοθεί τα σχετικά αποτελέσματα από τον Μάιο του 2023, δεν εκδίδονται Διαγωνισμοί για την πλήρωση θέσεων φορέων από τους επιτυχόντες του Διαγωνισμού. Αντιθέτως διαπιστώνουμε πως δημοσιεύεται ένα πλήθος προκηρύξεων για μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες αφορούν επιστήμονες εκτός του πλαισίου που ορίζει ο παραπάνω διαγωνισμός που πραγματοποιούνται μέσω του προγενέστερου τρόπου προσλήψεων τύπου Κ΄(κατάταξη μέσω μοριοδότησης).

Όπως καταλαβαίνεται η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογη απορία και ανησυχία στους συναδέλφους μας που πέτυχαν στο γραπτό διαγωνισμό και βλέπουν τις προκηρύξεις να περνούν, χωρίς να τους λαμβάνουν υπόψη.

Όπως έχουμε ενημερώσει σχετικά, ειδικά στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στις Υπηρεσίες Δόμησης, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης Διπλωματούχων Μηχανικών είναι αναγκαία, ώστε να διατηρηθεί η θεσμική μνήμη των Υπηρεσιών και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις έμπειρες γενιές Μηχανικών που αποχωρούν στις νεότερες.

Με αφορμή τα παραπάνω υπενθυμίζουμε και τα αναφερόμενα στο πρόσφατο Υπόμνημα μας για τις Υπηρεσίες Δόμησης, για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης του 13Κ/2021 Διαγωνισμού:

«2.3. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η μη πλήρωση της ελάχιστης στελέχωσης συνεπάγεται την υποχρέωση υποβολής αιτήματος πρόσληψης της απαραίτητης ειδικότητας μηχανικού από τον δήμο στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγραμματισμού Προσλήψεων τακτικού προσωπικού, το οποίο εγκρίνεται κατά προτεραιότητα. Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι μέρος των διοριστέων της προκήρυξης 13Κ/2021, δύνανται με πρωτοβουλία των οικείων Δήμων και συγκεκριμένα με απόφαση των Δημάρχων να τοποθετηθούν στις Υ.ΔΟΜ. εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την επίτευξη της επάρκειας στελέχωσης τους αλλά και γενικότερα για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Συγκεκριμένα, το ίδιο το Υπουργείο δηλώνει ότι:

α)τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 13Κ έχουν ήδη εκδοθεί και τα στοιχεία των επιτυχόντων έχουν διατεθεί στους Δήμους προκειμένου να προβούν οι τελευταίοι άμεσα σε διορισμούς καθώς

β) από τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης αυτής αναμένεται να προσληφθούν στους Δήμου 430 μηχανικοί των κρίσιμων ειδικοτήτων (τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες)

γ) η πλειοψηφία των προσλήψεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠ.Π. 2022 για τις συγκεκριμένες ειδικότητες μηχανικών, θα πραγματοποιηθούν μέσω των πινάκων των επιλαχόντων της συγκεκριμένης προκήρυξης (πρόκειται σύμφωνα με το Υπουργείο για 249 επιπλέον προσλήψεις εκ των οποίων οι 217 θα υλοποιηθούν μέσω των επιλαχόντων της 13Κ/2021).

δ) έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για την πλήρωση επιπλέον 257 θέσεων μηχανικών των τριών ανωτέρω αναφερομένων ειδικοτήτων, οι οποίες εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Ε.Π.Π. 2023 αυξάνοντας τον αριθμό των προσλήψεων που εγκρίθηκαν σε 936. Εκ των προσλήψεων αυτών οι 647 θα ολοκληρωθούν χωρίς να απαιτηθεί νέα προκήρυξη.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα, όπως αυτά προκύπτουν από την εγκύκλιο 402/2023 του Υπουργείου Εσωτερικών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

α) Από τους 430 μηχανικούς και των τριών ειδικοτήτων από τους επιτυχόντες της προκήρυξης 13Κ μόνο οι μισοί έχουν τοποθετηθεί.

β) Για τους 216 μηχανικούς και των τριών ειδικοτήτων από τους επιλαχόντες της προκήρυξης 13Κ, δεν έχει γίνει ακόμη και σήμερα καμία κατανομή.

γ) Δεν έχουν εκκινήσει καν οι διαδικασίες για την πλήρωση των επιπλέον 257 θέσεων μηχανικών. Ως εκ τούτου ο αριθμός των 936 προσλήψεων όχι μόνο δεν αγγίζει αλλά ούτε καν προσεγγίζει την πραγματικότητα, γιατί στην πραγματικότητα έχει τοποθετηθεί μόλις το 20%-30% των υπαλλήλων που σύμφωνα με την εγκύκλιο «πρόκειται» να προσληφθούν!».

Επιπρόσθετα δεν έχει προχωρήσει καθόλου η πρόβλεψη της Εγκυκλίου για 150 Μηχανικούς αποκλειστικά στις ΥΔΟΜ:

«Στις Υ.ΔΟΜ. που παρείχαν 31η.12.2022 διοικητική υποστήριξη και στις Υ.ΔΟΜ. έδρας κάθε δύναται να συστήνονται, εφόσον οι κενές θέσεις επαρκούν, επιπλέον έως εκατόν πενήντα (150) οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού κλάδου και ειδικότητας Μηχανικών των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ που απαιτούνται για κάλυψη ελάχιστης στελέχωσης, προσμετρούμενου αυτή του προσωπικού περ. παρ. 3, οι αποτυπώνονται Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων κατά πρώτη τροποποίησή του. Οι συστηνόμενες οργανικές θέσεις και οι κενές οργανικές θέσεις κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ των ειδικοτήτων περ. α’ δύναται να καλύπτονται από τους Πίνακες επιλαχόντων υπό στοιχεία 13Κ/2021 Προκήρυξης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, σύμψωνα τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), κατόπιν έγκρισης κατ’ εψαρμογή υττ’ αρ. 33/2006 (Α’ 280) Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.
ε) απόψαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται διαδικασία, τα κριτήρια, αριθμός και τα στοιχεία των θέσεων που καλύπτονται από επιλαχόντες υπό στοιχεία
13Κ/2021 Προκήρυξης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, τρόπος κατανομής αυτών στις Υ.ΔΟΜ. χώρας, καθώς και κάΘε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για
εψαρμογή περ. δ’.»

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου