Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Εναντίωση στα σχέδια εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

 


Αναφορά στους λόγους που η παράταξη Α.Κ.Μ.Η. και η παράταξη Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου-Λευκάδας εναντιώνονται στα σχέδια εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. (οικόπεδο Ιωαννίνων, οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας)

1.       Δρομολογούνται από τις κυβερνήσεις υπό την επίκληση του εθνικού συμφέροντος και υλοποιούνται από υπερεθνικούς κολοσσούς, μακριά από τις τοπικές αγωνίες και ανάγκες. Σήμερα είναι υποταγμένα στο γεωστρατηγικό δόγμα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης για την ενέργεια και την ανάπτυξη, που θέλει την χώρα παραγωγό και εξαγωγέα φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε συνδυασμό με τον ρόλο της ως κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

2.       Αγνοούν την αναγκαιότητα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, που επιβάλει η κλιματική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα.

3.       Προσεγγίζουν την εξορυκτική δραστηριότητα αναπτυξιακά, ως παραγωγική επένδυση και συσκοτίζουν την διεθνή εμπειρία που βοά για τα συνακόλουθά της: ατμοσφαιρική, εδαφική, υδατική ρύπανση, κίνδυνοι ατυχημάτων, επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας, επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το φυσικό τοπίο, μεταφορά ρύπανσης σε γειτονικές περιοχές.

4.       Ωφελούν οικονομικά τα ενεργειακά συμφέροντα που επιχειρούν και φιλοδοξούν να εξάγουν τον ορυκτό πλούτο, τάζοντας ασαφείς προσδοκίες και παράπλευρα οφέλη για τον πληθυσμό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ενέργεια, όλο και πιο ακριβά.

5.       Βλάπτουν την πρωτογενή και δεσμεύουν την πιθανή δευτερογενή και τουριστική αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής και απειλούν με υποβάθμιση την ποιότητα ζωής όμορων περιοχών.

6.        Δεν έχει απαγορευτεί δια νόμου ο τρόπος εξόρυξης με υδραυλική ρωγμάτωση (fraking)

7.       Βιώσαμε την υποβάθμιση και την προχειρότητα της διαδικασίας  διαβούλευσης του πρώτου σταδίου, δηλαδή αυτού των σεισμικών ερευνών, όπου οι εταιρείες και οι δημόσιοι φορείς που εμπλεκόταν στην ερευνητική διαδικασία, προέβησαν σε μια σύντομη «ενημερωτική βόλτα» χωρίς κανένας υπεύθυνος δημόσιος θεσμός να αναλάβει την οργάνωση και την εποπτεία του διαλόγου και στη συνέχεια την παρακολούθηση τον έλεγχο και την ενημέρωση για την ερευνητική διαδικασία.

8.        Η εθνική στρατηγική  για την ενέργεια τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αντιφάσεις και παρεκκλίσεις καθώς υπαγορεύεται από την ενεργειακή αγορά και τις απαιτήσεις των Ευρωατλαντικών συμμάχων. Παραπαίει λοιπόν από τον αρχικό ενθουσιασμό και πειθαναγκασμό των εξορύξεων που έφεραν οι συμβάσεις Μανιάτη και εν’ συνεχεία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πάγωμα των εξορύξεων. Από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τις αφειδώς εκδιδόμενες άδειες για ΑΠΕ, χωρίς συνολικό χωρικό σχεδιασμό(αιολικά πάρκα, φωτοβολταικά πάρκα, μονάδες βιοενέργειας) της περιόδου Χατζηδάκη, στην εκ νέου ενεργοποίηση των λιγνιτικών μονάδων και στην επανέναρξη των εξορύξεων. Σήμερα η ενεργειακή αγορά μοιάζει με κινούμενη άμμο, όπου όλες οι χώρες, παραχωρούν γη και ύδωρ στα ενεργειακά συμφέροντα που επιχειρούν σ’ αυτές και φιλοδοξούν να γίνουν εξαγωγείς ενέργειας με αβέβαιο μέλλον. Ποιο θα είναι όμως το τίμημα για τις περιοχές όπου τα πετρελαϊκά συμφέροντα θα καταστρέψουν τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό το περιβάλλον και τις προοπτικές τους .

Γιάννενα 13/3/2023

Άλεξ Μπέγκα

Για τις παρατάξεις:

                                             Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου

                        Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου-Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου