Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Η άγρια καθημερινότητα των ελεγκτών – μηχανικών στις πόλεις της αυθαιρεσίας

Η άγρια καθημερινότητα των ελεγκτών – μηχανικών στις πόλεις της αυθαιρεσίας



Την ώρα που οι μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) μάχονται κόντρα στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι απλώς να τους γυρίζει την πλάτη, αλλά να τους σύρει στα δικαστήρια. Εις μάτην, μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών! Οι μηχανικοί των ΥΔΟΜ σηκώνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που βλέπει ο κάθε πολίτης. Αναζητήσαμε μαρτυρίες δυο μηχανικών, που υπηρετούν στο Τμήμα Αυθαιρέτων και μαζί με τους συναδέλφους τους μάχονται για να μπει μια τάξη στα αυθαίρετα! Δέχθηκαν να καταθέσουν στην ΑΥΓΗ τις μαρτυρίες τους με την προϋπόθεση να περιοριστούμε μόνον στο όνομά τους και να μην αναφέρουμε σε ποιους Δήμους υπηρετούν, γιατί και οι δυο είναι θύματα απειλών για την ζωή τους!
Ελέγχοντας τους μαφιόζους…

«Όταν πάμε για αυτοψία μεταμορφωνόμαστε σε ράμπο!», λέει σκωπτικά η Κατερίνα, ετών 50, με ειδικότητα αρχιτέκτονος – μηχανικού, που υπηρετεί τα τελευταία έξι χρόνια στο Τμήμα Αυθαιρέτων σε έναν Δήμο, με πληθυσμό 50.000 κατοίκων, που έχει χτιστεί άναρχα, το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας από περιθωριοποιημένο πληθυσμό, κυρίως Ρομά.

«Πρόσφατα πήγα να κάνω μια αυτοψία σε ένα οικόπεδο με αυθαίρετο κτίσμα. Από την υπηρεσία με είχαν ενημερώσει ότι ο ιδιοκτήτης είναι ένας τύπος που σχετίζεται με την μαφία και εις βάρος της οικογένειάς του είχαν εκτελεστεί συμβόλαια θανάτου», αφηγείται η Κατερίνα. «Πήγα δυο φορές με συνοδεία αστυνομικών για αυτοψία. Μόλις μας είδε ο ιδιοκτήτης, επιχείρησε λεκτικά να μας παρεμποδίσει. ‘Φύγετε!’, μας έλεγε με απειλητικό ύφος και μας έβριζε», λέει η Κατερίνα.

«Δεν κατόρθωσα να ολοκληρώσω την αυτοψία, ούτε να συντάξω έκθεση, ούτε προφανώς να εκτιμήσω πόσο πρόστιμο πρέπει να επιβληθεί. Το μόνο που έκανα είναι ένα έγγραφο στην Υπηρεσία για να εξαιρεθώ από την υπόθεση, γιατί φοβήθηκα για την ζωή μου», μας αφηγείται η Κατερίνα με τρεμάμενη φωνή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε! Αλλά το μόνο που ξέρουμε είναι ότι όταν βγαίνουμε για αυτοψία, κινδυνεύουμε. Κινδυνεύει η ζωή μας και οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν μας υποστηρίζουν!», λέει με απόγνωση η Κατερίνα.

«Κάθε μήνα καταθέτουμε έγγραφα, που εκθέτουν την κατάσταση που βιώνουμε προς τους πολιτικούς προϊσταμένους μας και προς άλλες κρατικές Αρχές, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη και δεν υπάρχει απάντηση!», λέει με την ίδια απόγνωση, ο Γιώργος, 52 ετών, με θέση προϊσταμένου του Τμήματος Αυθαίρετών, ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, σε έναν Δήμο με μεγάλη γεωγραφική έκταση, πληθυσμό 100.000 κατοίκων, που έχει χτιστεί άναρχα και εντός δασικών εκτάσεων, με μεγάλο ποσοστό του δομημένου χώρου να είναι εκτός σχεδίου πόλεως, το βιοτικό επίπεδο είναι μεσαίο και καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
«Ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση!»

«Έχω ζητήσει επανειλημμένα από τους πολιτικούς προϊσταμένους μου στον Δήμο να γίνεται ηχογράφηση όλων των εισερχόμενων κλήσεων στο υπηρεσιακό σταθερό τηλέφωνο και μου απαντούν ότι αυτό που ζητώ ‘δεν γίνεται!’», τονίζει ο Γιώργος, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημά του σχετίζεται με την καταγραφή όλων όσων τον καλούν στο υπηρεσιακό σταθερό τηλέφωνο και τον απειλούν καθημερινά. «Και στην Αστυνομία να πάω, εάν δεν έχω αδιάσειστα στοιχεία για τα πρόσωπα που με απειλούν, δεν μπορεί να κινηθεί καμία διαδικασία», διευκρινίζει ο Γιώργος. «Ζούμε σε μία εμπόλεμη κατάσταση!», μας εκμυστηρεύεται ο Γιώργος και συνεχίζει: «Δεν είναι υπερβολές αυτό που σας λέω! Είναι η καθημερινότητα! Πολλές φορές διερωτώμαι γιατί να το βιώνω αυτό».

Τον ρωτούμε εάν έχει βιώσει τον τρόμο των απειλών, όπως και η Κατερίνα όμως ο Γιώργος μας απαντά ξεφυσώντας: «Εγώ βιώνω χειρότερα περιστατικά». «Έχει να κάνει και με την θέση ευθύνης», προσθέτει, καθότι ο ίδιος τα τελευταία τρία χρόνια είναι σε θέση προϊσταμένου του Τμήματος Αυθαιρέτων. Αλλά όπως εξηγεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς στον Δήμο των 100.000 κατοίκων που υπηρετεί, υπάρχουν μόνον τρεις μηχανικοί, που στελεχώνουν το τμήμα Αυθαιρέτων.
Από τις απειλές στην προσπάθεια δωροδοκίας

«Πρόσφατα, πήγαμε με τον συνάδελφό μου για αυτοψία σε ένα αυθαίρετο κτίσμα. Κάναμε την μέτρηση και ξεκινήσαμε να συντάσσουμε την έκθεση» μας αφηγείται ο Γιώργος. «Μέχρι να ολοκληρώσουμε την έκθεση αυθαιρέτου μας είχαν ‘προσεγγίσει’ οι ιδιοκτήτες, ζητώντας μας θρασύτατα να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου!», συνεχίζει την αφήγησή του. «Τους απαντήσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου», υπογραμμίζει ο Γιώργος προσθέτοντας: «Μετά έρχονταν οι ιδιοκτήτες και οι ‘μεσάζοντες’ τους να μας λένε ότι θα μας δώσουν λεφτά προκειμένου να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου». «Τους απαντήσαμε ότι δεν δεχόμαστε να μας δωροδοκήσουν», λέει κοφτά ο Γιώργος.
Απειλή με πιστόλι

«Όταν πια είδαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ως υπηρεσία να μην συντάξουμε την έκθεση αυθαιρέτου και άρα ότι δεν υποχωρούμε στις πιέσεις τους, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο ένας από τους ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου, ο οποίος είχε στην ζώνη ένα πιστόλι και μου το επέδειξε απειλητικά», λέει σε ανήσυχο τόνο ο Γιώργος και συμπληρώνει: «Δεν μου έβγαλε το πιστόλι, αλλά μου το έδειξε!». «Μου μίλησε σε τόνο απειλητικό και δείχνοντας μου το πιστόλι, μου είπε υπαινικτικά: ‘Κακώς προχωράς τον έλεγχο! Δεν έπρεπε να γίνει ο έλεγχος αυτός! Ξανασκέψου το θέμα πάρα πολύ καλά…’».

«Τα τελευταία δύο χρόνια, που είμαι προϊστάμενος ζω με αυτόν τον τρόμο. Το ίδιο ζουν οι άλλοι δυο συνάδελφοί μου μηχανικοί», τονίζει ο Γιώργος προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστική υποστήριξη από τους πολιτικούς προϊσταμένους.». «Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς είμαστε τελείως απροστάτευτοι!», καταλήγει με την ίδια απογοήτευση ο Γιώργος.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Όποιος γνωρίζει λίγο ιστορία ξέρει ότι αυτό δεν είναι φαινόμενο σημερινό. Δεν είναι οι πρώτοι υπάλληλοι στην ιστορία που δέχονται απειλές.
    "Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ ξέρουν ότι οι οικοδομικές άδειες δεν μπορεί να «υπάγονται σε μελλοντικό έλεγχο». Πρέπει να ελέγχονται και να εκδίδονται σύμφωνα με το Νόμο, και να πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυτόν. Ο μεταγενέστερος έλεγχος των οικοδομικών αδειών, που ανακάλυψε και νομοθέτησε η χούντα, με τη περιβόητη σφραγίδα «η άδεια υπόκειται σε μελλοντικό έλεγχο» ξέρουν τι τεράστια προβλήματα αυθαίρετης δόμησης δημιούργησε. Ήταν οι περιβόητες άδειες «Με ευθύνη Μηχανικού». Όπως επίσης ξέρουν ότι η τακτική που ακολούθησε το ΥΠΕΝ – ΥΠΕΧΩΔΕ τότε- η Πολεοδομία να διενεργεί αυτοψίες μόνο σε οικοδομές που οι άδειές τους έληγαν σε δύο αριθμούς που όριζε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και όχι στις άλλες, δηλαδή να ελέγχει τις άδειες που έληγαν σε 3 και σε 7 αλλά να μη μπορεί να ελέγξει τις άδειες που έληγαν σε 0,1,2,4,5,6,8,9 ξέρουμε τι τεράστια προβλήματα δημιούργησε. Εικοσιπέντε χρόνια αυθαίρετης δόμησης Είναι γνωστό το «νομοθετήσατε να τρώμε ξύλο» των εργαζόμενων τότε στις Πολεοδομίες. Και αυτά τα προβλήματα τα δημιούργησαν το ΥΠΕΝ που νομοθετούσε και το ΤΕΕ που στήριζε με προσποιητές δήθεν διαφωνίες. Το ότι τα δύο νούμερα ελέγχου των οικοδομών έγιναν σήμερα το 30% με ηλεκτρονική κλήρωση δεν αλλάζει τα πράγματα. Το 70% παραμένει ανεξέλεγκτο. Οι εργαζόμενοι στις Πολεοδομίες διαμαρτυρόντουσαν στέλνανε υπομνήματα, αλλά ΥΠΕΝ και ΤΕΕ τα περιφρόνησαν, τα πέταξαν σε ένα βαθύ συρτάρι, και ξεκίνησαν έναν πόλεμο κατασυκοφάντησης των Πολεοδομιών της χώρας και των εργαζόμενων σε αυτές, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό τους σαν "καρκίνωμα" από το Υφυπουργό Σηφουνάκη."
    https://angelmois.blogspot.com/2022/02/e-adeies.html

    Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: "Με το σχέδιο νόμου τελειώνει το καρκίνωμα των πολεοδομιών"
    https://angelmois.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή