Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μισθολογική Αναγνώριση των Integrated Master – Όχι στη συνεχιζόμενη απαξίωση των Διπλωματούχων Μηχανικών.

  


Μισθολογική Αναγνώριση των Integrated Master – Όχι στη συνεχιζόμενη απαξίωση των Διπλωματούχων Μηχανικών. 

Κύριοι Υπουργοί 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Με το παρόν απευθυνόμαστε για μία ακόμη φορά σε σας, σε σχέση με τη μισθολογική αναγνώριση των Integrated Master. 

Όπως με δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε στο Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας «νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», όπως τελικά κατατέθηκε στη Βουλή: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6- aebdc768f4f7/12010979.pdf και στο Άρθρο 78 αυτού - όπου επαναφέρει τη ρύθμιση για τα Integrated Master - προστέθηκε παράγραφος 4 : “ Η χορήγηση ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές. “. Η παράγραφος αυτή δεν υπήρχε στο Νομοσχέδιο όπως αυτό είχε αναρτηθεί σχετική διαβούλευση http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5957. 

Η αιφνιδιαστική αυτή αφαίρεση της δυνατότητας μισθολογικής αναγνώρισης των integrated master είναι προσβλητική και απαξιωτική για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και τα Ενιαία και Αδιάσπαστα Πενταετή Διπλώματα των Πολυτεχνείων. 

(α) Δημιουργεί δύο είδη Μεταπτυχιακών Τίτλων, αυτά που αναγνωρίζονται μισθολογικά και αυτά που εξαιρούνται. Υπενθυμίζουμε ότι τα Integrated Master μοριοδοτούνται και αναγνωρίζονται βαθμολογικά πλήρως από τη Δημόσια Διοίκηση, γεγονός που αποτυπώνεται και σε πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/164622/), όσο και από τον ΑΣΕΠ κατά την επιλογή προσωπικού (https://www.asep.gr/guide/5E_2021/ratingpe-te.html). (

β) Αγνοεί τις συνεχείς διεκδικήσεις μας και τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ και συνεχίζει την αδικία του Ν.4485/17, όπου με αντίστοιχο τρόπο την τελευταία στιγμή προστέθηκε η σχετική παράγραφος. 

Επιπρόσθετα όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τη διαβούλευση https://www.emdydas.gr/images/stories/news/3.6.2022_integrated_master_8799.pdf η υφιστάμενη ρύθμιση του άρθρου 46 του Ν.4485/2017 περιλαμβάνεται στις καταργούμενες διατάξεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται(;) το σύνολο των διαπιστωτικών πράξεων που έχουν ήδη εκδοθεί για τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της ημεδαπής. Διαπιστωτικές πράξεις που έχουν ήδη αξιοποιηθεί από χιλιάδες μηχανικούς σε διαδικασίες προσλήψεων, υπηρεσιακής εξέλιξης, κρίσεων κλπ και είναι αδιανόητο να υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθούν. Πρέπει με σαφήνεια να διατυπωθεί ότι οι νομίμως εκδοθείσες Διαπιστωτικές Πράξεις και οι Διοικητικές Πράξεις που βγήκαν σε εφαρμογή τους παραμένουν σε πλήρη ισχύ. 

Ζητάμε τέλος να προβλεφθεί επίσης με σαφήνεια η συμπερίληψη των ισότιμων και αντίστοιχων Διπλωμάτων της αλλοδαπής στη ρύθμιση αυτή, διότι η σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 6 του άρθρου 311, δημιουργεί ερωτηματικά, σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. 

Τα παραπάνω είναι προφανές ότι προκαλούν αίσθημα αδικίας σε έναν κλάδο εργαζομένων που συνεισφέρει διαχρονικά τα μέγιστα στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και έχει δοκιμαστεί οικονομικά επί δέκα έτη, δυσανάλογα σε σχέση με την προσφορά του. Σας καλούμε λοιπόν να αποκαταστήσετε τα παραπάνω αφαιρώντας την παράγραφο 4 του άρθρου 78.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου