Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Τα πραγματικά υπερκέρδη και γιατί η κυβέρνηση είναι χαμένη από χέρι





Αυτά παθαίνεις όταν βαδίζεις με γνώμονα την επικοινωνία ή όταν «προτρέχει η γλώττα της διανοίας» που έλεγαν οι παλιοί. Στο τέλος βρίσκεσαι να «τρώς ξύλο» από όλους. Για το κυβερνητικό επιτελείο μιλάω, το οποίο με τις κινήσεις του σχετικά με τη φορολόγηση των συγκυριακών αυξημένων κερδών της ηλεκτροπαραγωγής (ΔΕΗ και ιδιώτες) εξασφάλισε ότι η κυβέρνηση, μονά ζυγά, θα βρεθεί χαμένη. Διαρροή στη διαρροή τα «ουρανοκατέβατα» τις τελευταίες ημέρες ανέβαιναν και έπεφταν, τα «υπερέσοδα» γίνονταν «υπερκέρδη» και τα «υπερκέρδη» «υπερέσοδα», καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, αλλά στην ουσία η πραγματικότητα είναι μία. Δεν αλλάζει επειδή την βλέπεις από άλλη οπτική γωνία. Και η πραγματικότητα είναι η εξής:

Τα παραπάνω έσοδα όλων των εταιρειών παραγωγής υπολογίστηκαν από τη ΡΑΕ σε 927,44 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 729,91 εκατ ευρώ είναι της ΔΕΗ και τα 197,53 εκατ. ευρώ είναι των ιδιωτών (δηλαδή Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και μαζί οι ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά). Ήδη η ΡΑΕ αφαιρεί τα 335,99 εκατ ευρώ, που είναι η έκπτωση του 30% που έκανε η ΔΕΗ όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Συνεπώς για τη ΔΕΗ απομένουν 393,92 εκατ. ευρώ «επιπλέον κέρδη». Αλλά τόσο οι ιδιώτες, όσο (και κυρίως) η ΔΕΗ, αυτά τα «επιπλέον κέρδη» τα έβαλαν στην τσέπη τους; Αυτό θα φαινόταν καθαρά στις οικονομικές καταστάσεις στις οποίες όπως καταλαβαίνετε δεν γράφουν ό,τι θέλουν. Γιαυτό υπάρχουν τα λογιστικά πρότυπα, οι ορκωτοί ελεγκτές κλπ. Και οι λογιστικές καταστάσεις δείχνουν ότι όλοι οι καθετοποιημένοι γράφουν μεγάλα κέρδη από την παραγωγή και μεγάλες ζημιές από την προμήθεια. Για παράδειγμα, από τα σταθερά τιμολόγια, από την καθυστέρηση στην εφαρμογή των αυξήσεων, από τα χρηματοοικονομικά έξοδα για την κάλυψη των αναγκών σε ρευστότητα κ.λπ.

Η ΔΕΗ, που έχει και τη μερίδα του λέοντος (και τροφοδοτεί με φθηνό ρεύμα και όλη την Υψηλή Τάση ειρρήσθω εν παρόδω), υπολογίζει ότι η ζημιά της από τα σταθερά τιμολόγια για το υπό διερεύνηση διάστημα, είναι πάνω από 400 εκατ ευρώ, καθώς ως γνωστόν δεν άλλαξε τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στις εποχές της χαμηλής Οριακής Τιμής. Συνεπώς, 393,2 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη, πάνω από 400 εκατ. ευρώ η ζημιά. Τι θα φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης;

Κοντός ψαλμός και θα δούμε... Αλλά όπως σας είπα, ό,τι και να κάνει, υπολογίσιμα έσοδα δεν θα μαζέψει, για τις ίδιες τις εταιρείες, με πρώτη τη ΔΕΗ, η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα θα δέχεται την εύκολη κριτική ότι «μαγειρεύει» τα υπερκέρδη για να προστατέψει τους «δικούς του». Μεγάλη επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου