Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή του πράσινου στην Αθήνα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΗ 2022, 16:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Πέμπτη 28/4 έγινε ανοικτή συνέλευση στο πάρκο της Ακ. Πλάτωνα για τις καρατομήσεις δέντρων από τον εργολάβο του Δήμου Αθηναίων UNISON Facilities Services και το πράσινο στην Αθήνα. Συμμετείχαν συλλογικότητες, περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι. Καλείται συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας την Τετάρτη 4 Μάη, 3.30μμ, αφού στο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η καταστροφή του πρασίνου στην Αθήνα από τον εργολάβο.

Ταυτόχρονα, η επίθεση στον Λόφο Στρέφη φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς την Τρίτη 3/5 θα παρθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η τελική απόφαση έγκρισης των μελετών της Prodea και της αποδοχής της «δωρεάς» της για την ανάπλαση του Λόφου, που ήταν σε εκκρεμότητα από το Νοέμβριο του 2021. Και χρονικά, η επίθεση αυτή δε φαίνεται να είναι άσχετη με τη σχεδιαζόμενη για μέσα στο καλοκαίρι εισβολή του μετρό και την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων.

H UNISON Facilities Services, έχει αναλάβει όλα τα έργα πρασίνου και ανάπλασης στον Δήμο, υλοποιώντας τις πολιτικές εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας, μέσω εργολαβίας αξίας 35.445.994€ για τρία χρόνια, ποσό που (αφαιρουμένου του κόστους υλικών και μηχανημάτων) αντιστοιχεί στην πρόσληψη 720 ατόμων από τον Δήμο για το ίδιο διάστημα.

Η καταστροφή του πρασίνου στην Αθήνα είναι πλέον θέμα χρόνου, αφού η UNISON, όπως και κάθε μεγαλοεργολάβος που σέβεται τον εαυτό του, θα συμπιέσει το εργατικό κόστος για την αύξηση του εργολαβικού κέρδους της με μισθούς πείνας, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατίακαι ανάθεση του κυρίως έργου σε υπεργολάβους από Σέρρες και Πολύγυρο Χαλκιδικής! Και φυσικά, χωρίς κανέναν έλεγχο από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες μάλιστα, θα αναλάβουν και το ξέπλυμα του εργολάβου με αστείες δικαιολογίες μπροστά στην καταστροφή των δέντρων που έχει ήδη συντελεστεί. Γιατί η UNISON – ISS έχει προνομιακή σχέση με τον Δήμο Αθηναίων. Μόνο επί δημαρχίας Μπακογιάννη, έχει αναλάβει απολυμάνσεις εξωτερικών χώρων επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για τον καθαρισμό graffiti και tags, στέγαση ευάλωτων ομάδων σε ξενοδοχεία για λογαριασμό του Δήμου. Ως ISS ξεκίνησε τη λειτουργία της με την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και security. Σήμερα, μετονομασμένη, είναι μια μεγάλη “δουλεμπορική” εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων.

Για την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη που σχεδιάζει η Prodea Investments και ο Δήμος, η UNISON έχει αναλάβει να τσιμεντώσει μονοπάτια, να κόψει δέντρα και να τοποθετήσει κάμερες, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο της εισόδου. Πιθανότατα θα της παραχωρηθεί το πρώην Βυζαντινό, η καθαριότητα και η επιτήρηση του Λόφου, ώστε ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους/ες και να επιτηρεί τους χώρους γύρω απ’ το μαγαζί της.

Η αντίστασή μας στον εξευγενισμό των γειτονιών μας περνάει και μέσα από την ανάδειξη του ρόλου ιδιωτικών εταιρειών όπως η UNISON. Στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, Δήμος και εταιρίες θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Καλούμε στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά την Τετάρτη 4 Μάη, στις 16:00

Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά!

ΕΞΩ Η UNISON ΑΠ’ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, Τετάρτη 4/5, Δημαρχείο Αθήνας 3μμ (πλ. Εθνικής Αντίστασης)


Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πρασίνου:


Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων που με αφορμή ερωτήματα σχετικά με το κλάδευμα των δένδρων να αναφέρει «την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους δεν κλαδεύτηκαν τα δέντρα της Αθήνας και όταν αυτό συνέβαινε ήταν με τρόπο μη σωστό».

Εμείς ως εργαζόμενοι στην διεύθυνση Πρασίνου λέμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανωτέρω ανακοίνωση είναι γεμάτη αναλήθειες και προσεγγίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο η Διεύθυνση Πρασίνου μόνο με το συνεργείο αναρριχητών «εξειδικευμένο συνεργείο που κλαδεύει ψηλά δέντρα» κλαδεύει περίπου 8.000 δέντρα, αλλά και μέχρι πριν δύο χρόνια (τότε που που ανέλαβε ο εργολάβος) οι έμπειροι κηπουροί των διαμερισμάτων κλάδευαν περίπου 22.000 μουριές το χρόνο.

Να επισημάνουμε ότι όταν το κλάδευμα επιχειρείται από κηπουρούς της υπηρεσίας γίνεται αξιόπιστα διότι η εμπειρία τους (άλλα και των στελεχών της υπηρεσίας αρχικηπουρών, τομεαρχών, επιβλεπόντων) είναι εξαιρετικά μεγάλη, είναι γνωστό ότι η υπηρεσία πρασίνου κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία διότι είναι η πρώτη υπηρεσία κηποτεχνίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Όσο αφορά τους εργαζόμενους στην εργολαβία, από τους κηπουρούς του δήμου, ζητάνε τεχνική βοήθεια για το πως γίνονται το κλάδευμα των δένδρων διότι οι ειδικοί υψηλής εξειδίκευσης που αναφέρει η ανακοίνωση κλαδεύουν με εντολή από ποιόν άραγε??? «τις κουτσουπιές όταν είναι ανθισμένες, τις καζουαρίνες στην κορυφή, τις νερατζιές καταχείμωνο η τώρα που είναι ανθισμένες και τις μουριές μήνα Μάιο και Ιούνιο κ.λπ.» αν αυτό ικανοποιεί την υπηρεσία τα σχόλια περιττά. Μάλλον οι ειδικοί έχουν εξειδίκευση σε άλλο αντικείμενο.

Η προσπάθεια από την διεύθυνση να δικαιολογηθούν οι αστοχίες σχετικά με τα φετινά κλαδεύματα (περί φυσιολογίας φυτών, ηλικίας δένδρων, φωτοτροπισμού, αιτήματα δημοτών κλπ) είναι τουλάχιστον άστοχες.

Όσο αφορά τα σύγχρονα τεχνικά μέσα του εργολάβου που αναφέρει η ανακοίνωση της Διεύθυνσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα νέα καλαθοφόρα και φορτηγά με αρπάγες της Διεύθυνσης είναι πολύ πιο σύγχρονα από τα αντίστοιχα του εργολάβου.

Τα 1000 νέα δένδρα που αναφέρεται στην ανακοίνωση οτι φυτεύονται τώρα είναι γιατί στην Αθήνα από τον Ιούνιο του 2019 έχει εγκατασταθεί ένα έντομο ο «μακρυκέρατος ο κινέζος» που καταστρέφει τις μεγάλες σε ηλικία μουριές και με την βοήθεια ΠΑΛΙ των τεχνιτών της διεύθυνσης (χεριστές πρεμνοφάγου ) Πρασίνου φυτεύονται νέα δένδρα στις θέσεις των κομμένων.

Να επισημάνουμε ότι το πράσινο της πόλης τα χρόνια της κρίσης δηλαδή τα τελευταία δέκα χρόνια κρατήθηκε όρθιο από τους ίδιους τους εργαζόμενους που αγόραζαν εργαλεία (αλυσίδες, συρματόσκουπες, δίσκους κοπής, λάστιχα, κλαδευτήρια, εξαρτήματα από χορτοκοπτικές κλπ )από το μισθό τους.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου και αυτοί που την παροτρύνουν θα μας βρει απέναντι, η πραγματικότητα είναι ότι η υπηρεσία υποβαθμίζεται σκόπιμα με έλλειψη εργαλείων, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, με ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με ελλείψεις σε προσωπικό, με υποβάθμιση ή απομάκρυνση έμπειρων στελεχών της, με λάθος ή αχρείαστες εργολαβίες όπως του Εθνικού Κήπου που εδώ και δύο χρόνια «σέρνεται» καταστρέφοντας τον Κήπο κλπ. Λύσεις για την έλλειψη προσωπικού την βασική δικαιολογία για την προκήρυξη εργολαβιών υπάρχουν αλλά δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Πρασίνου και γιατί πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα της διότι έτσι διασφαλίζεται το φυσικό περιβάλλον της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου