Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Απαγορευτικό από ΣτΕ για οικοδόμηση ρεμάτων στο πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι

EUROKINISSI19.04.2022, 20:02
Απαγορευτικό από ΣτΕ για οικοδόμηση ρεμάτων στο πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι
efsyn.gr

«Δεν νοείται έκδοση οικοδομικών αδειών ούτε η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών», τονίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφερόμενο στο σχέδιο που με τη λέξη «αναστολή» άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές κατασκευές.

Σε σημαντικές παρατηρήσεις προέβη το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όσον αφορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων».

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε κατατεθεί σχέδιο προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ΕΠΣ στις πυρόπληκτες περιοχές από την πυρκαγιά του 2018. Κατόπιν αυτού, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου) επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το εν λόγω ΠΔ και με την υπ΄ αριθμ. 55/2022 γνωμοδότησή του το έκρινε νόμιμο αλλά έκανε παρατηρήσεις, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός αφορά την οριοθέτηση 8 ρεμάτων, όπως είναι τα ρέματα του Πευκώνα, Παππά, Ζούμπερι, Νέου Βουτζά, Αγίου Ανδρέα, Καλαβρύτων, κλπ. Τέσσερα εξ αυτών των ρεμάτων είναι στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι τα ρέματα υπάγονται στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος που αποβλέπει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασής τους και στην απορροή των υδάτων και ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα και προσθέτει: «Δεν νοείται έκδοση οικοδομικών αδειών ούτε η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών» και κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι δικαστές, στο σχέδιο διατάγματος εκεί που γίνεται «αναφορά σε "αναστολή" οικοδομικών εργασιών δεν είναι ακριβής» και σημειώνει: «Κατ' ουσίαν πρόκειται για απαγόρευση που απορρέει ευθέως από τις διατάξεις περί προστασίας των ρεμάτων και συνεπώς, πρέπει να γίνει σχετική αναδιατύπωση της εν λόγω ρύθμισης, δηλαδή πρέπει να γραφεί ότι απαγορεύονται οι εν λόγω οικοδομικές εργασίες».

► Παράλληλα, αναφέρεται στη γνωμοδότηση ότι το 2018 κηρύχθηκε και επανακηρύχθηκε αναδασωτέα έκταση 5.808 στρεμμάτων στις περιοχές Νταού Πεντέλης - Λύρειο - Νέος Βουτζάς - Νέος Πόντος - Αγ. Βαρβάρα - Γεροτσακούλι - Σκουφέικα - Μάτι - Κόκκινο Λιμανάκι - Αμπελούπολη - Προβάλινθος των Δήμων Πεντέλης, Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος, ενώ εξαιρέθηκαν της κήρυξης 8.504 στρέμματα τα οποία δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.




Ο τότε υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Δημ. Οικονόμου κατά την παρουσίαση του Ειδικού Χωροταξικού για το Μάτι το καλοκαίρι του 2020EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Φρένο ΣτΕ για δόμηση στο Μάτι

Το ΣτΕ έκρινε μεν νόμιμο το Π.Δ., αλλά ζητά πλήθος διορθώσεων στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την καμένη περιοχή στο Μάτι, τονίζοντας την απαγόρευση δόμησης σε ρέματα και δασικές εκτάσεις και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που υπάρχουν εκεί ● Το ΕΠΣ ανατέθηκε από την κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές και ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν από δυόμισι χρόνια είχε υποσχεθεί ότι η πολεοδομική ανασυγκρότηση στις πυρόπληκτες περιοχές θα προχωρήσει τάχιστα.

«Κόκκινες κάρτες» για τη δόμηση στα ρέματα και τις δασικές εκτάσεις στο Μάτι βγάζει στην κυβέρνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δυόμισι χρόνια μετά τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη στη Βουλή, ότι η πολεοδομική ανασυγκρότηση στις πυρόπληκτες περιοχές θα προχωρήσει τάχιστα, το ΣτΕ ζητά πλήθος διορθώσεων στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ανατέθηκε από την κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές και πρέπει τώρα να λάβει την οριστική μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά διατυπώνει τόσες παρατηρήσεις και ζητά διορθώσεις που αφορούν πολύ βασικά στοιχεία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και οδηγούν ουσιαστικά σε ριζικές αναδιατυπώσεις. Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο του 2019, ο πρωθυπουργός στη Βουλή υποσχόταν ολοκλήρωση των διαδικασιών ώς τον Ιούλιο του 2020, αναθέτοντας την εκπόνηση του ΕΠΣ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τρόπους που επικρίθηκαν εκτενώς. Το ΕΠΣ παρουσιάστηκε όντως το καλοκαίρι του 2020 και η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο τότε υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου πήγαν αυτοπροσώπως στο Μάτι και μίλησαν με ντόπιους.

Οπως ήταν φυσικό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κατεδαφίσεις που θα πρέπει να γίνουν σε κτίσματα που είναι αυθαίρετα και ειδικά όσα βρίσκονται σε ρέματα και δασικές εκτάσεις. Χαρακτηριστικές, δε, ήταν οι διατυπώσεις ότι θα γίνουν μόνον «οι απολύτως αναγκαίες κατεδαφίσεις». Είχε μάλιστα τότε αναφερθεί ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 339 μάντρες, ενώ, χωρίς αυτά τα τεχνικά έργα που αφορούν τη διάνοιξη των οκτώ ρεμάτων της περιοχής, θα γκρεμίζονταν 340 κτίσματα και 440 μάντρες.


Η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έγινε από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγήτρια την πάρεδρο Ζωή Θεοδωρικάκου. Οι κυριότερες παρατηρήσεις του Ε’ Τμήματος αφορούν:

■ Την οριοθέτηση των ρεμάτων Πευκώνα, Παππά, Ζούμπερι, Νέου Βουτζά, Αγίου Ανδρέα, Καλαβρύτων, εκ των οποίων τέσσερα βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα. Το ΣτΕ αναφέρει ότι τα ρέματα υπάγονται στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος, που αποβλέπει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασής τους και στην απορροή των υδάτων και ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

■ Οπως τονίζεται, στα ρέματα «δεν νοείται έκδοση οικοδομικών αδειών ούτε η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών». Κατά συνέπεια, μία βασική διόρθωση αφορά το σημείο όπου στο Π.Δ. γίνεται λόγος για «αναστολή» οικοδομικών εργασιών. Αναστολή σημαίνει ότι μπορεί κάποτε στο μέλλον οι οικοδομικές εργασίες να επιτραπούν και αυτό σχετίζεται τόσο με νέες οικοδομές όσο και με την αποκατάσταση κτισμάτων που μπορεί να χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά.

■ «Κατ’ ουσίαν, πρόκειται για απαγόρευση που απορρέει ευθέως από τις διατάξεις περί προστασίας των ρεμάτων και συνεπώς πρέπει να γίνει σχετική αναδιατύπωση της εν λόγω ρύθμισης, δηλαδή πρέπει να γραφεί ότι απαγορεύονται οι εν λόγω οικοδομικές εργασίες», επισημαίνουν ρητά οι δικαστές.

■ Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφέρεται, επίσης, ότι, το 2018, κηρύχθηκε και επανακηρύχθηκε αναδασωτέα έκταση 5.808 στρεμμάτων στις περιοχές Νταού Πεντέλης - Λύρειο - Νέος Βουτζάς - Νέος Πόντος - Αγ. Βαρβάρα - Γεροτσακούλι - Σκουφέικα - Μάτι - Κόκκινο Λιμανάκι - Αμπελούπολη - Προβάλινθος των Δήμων Πεντέλης, Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος. Οταν όμως είχε γίνει η παρουσίαση του ΕΠΣ το 2020, είχε αναφερθεί ότι η δασική νομοθεσία προστατεύει συνολική έκταση 4.250 στρεμμάτων. Εννοείται πως σε έκταση κηρυγμένη αναδασωτέα δεν νοείται καμίας μορφής δόμηση ή, ακόμη και αν αφήνονται παραθυράκια, κάθε προσπάθεια θα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές.

■ Το ΣτΕ τονίζει τη σημασία της ασφαλούς κίνησης των κατοίκων και τη δυνατότητα διαφυγής προς τη θάλασσα σε περίπτωση ανάγκης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση του οδικού δικτύου που θα εγκριθεί στο στάδιο του Ρυμοτομικού Σχεδίου. Ζητείται, επίσης, να καθοριστεί επαρκές απόθεμα κοινοχρήστων χώρων, κατά το δυνατόν διάσπαρτων, καθώς και διόδων διέλευσης που να μπορούν αντίστοιχα να λειτουργήσουν ως χώροι καταφυγής και ως δίοδοι διαφυγής, στις περιπτώσεις έκτακτων αναγκών εκκένωσης της περιοχής.
Οι διαμαρτυρίες

Οι παρατηρήσεις του ΣτΕ υπενθυμίζουν την κριτική που είχε ασκήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων-Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) στην διαδικασία εξπρές για την ανάθεση και εκπόνηση του ΕΠΣ. Τον Δεκέμβριο του 2019, σε ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής του, ο ΣΕΠΟΧ είχε διαμαρτυρηθεί για την προκήρυξη κατά παρέκκλιση των διαδικασιών Δημοσίου (ΕΣΗΔΗΣ) και σε έξι διαφορετικούς φορείς: «Δεν θα εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη, ο συντονισμός των διαφορετικών μελετών δεν θα είναι αποτελεσματικός και δεν θα αναδεικνύεται ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της μελέτης, που εν προκειμένω διεκπεραιώνεται από τον χωροτάκτη μελετητή», έλεγε.

Το καλοκαίρι του 2020, ο ΣΕΠΟΧ άσκησε κριτική στο έτοιμο ΕΠΣ, λέγοντας ότι προσαρμόζεται στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς να επιλύει τα βασικά προβλήματα, όπως η απελευθέρωση των ρεμάτων. Επίσης, σχολίαζε ότι εστιάζει στην πολεοδόμηση μιας μεγάλης περιοχής, ενθαρρύνοντας την οικιστική της εξάπλωση και υποβαθμίζοντας την αναγκαιότητα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. «Θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς εξαιρέσεις η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, τουλάχιστον όσον αφορά το σύνολο των ρεμάτων», έλεγε τότε ο ΣΕΠΟΧ, όπως ζητά και με τις δικές του επισημάνσεις το ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου