Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υπόμνημα σχετικά με την Γνωμοδότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας»

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Αθήνα, 9-3-2022

Αρ. Πρωτ.: 8735

Προς: 1. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Σκυλακάκη

2. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους / Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής d22@glk.gr

3. Υπουργό Εσωτερικών κο Βορίδη Μ.

Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/9.3.2022_ypomnima_antygieino_8735.pdf

Θέμα : Υπόμνημα σχετικά με την Γνωμοδότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας»



Κύριοι Υπουργοί

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ – όπως γνωρίζετε - αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την Γνωμοδότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» η οποία κατά τη γνώμη μας δε μπορεί να αποτελέσει σοβαρή βάση συζήτησης διότι προέκυψε αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια και χωρίς επί της ουσίας τις απαιτούμενες Μελέτες που θα όφειλαν να τη συνοδεύουν.

Με κύριο στόχο την κατάργηση ή ανακατανομή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους, κάθε σχέσης εργασίας του δημοσίου τομέα, δίχως να υπάρχουν, όπως γραπτώς αναφέρει, Μελέτες Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου και κλαδικές και επιδημιολογικές μελέτες, με ανέθεση της περιγραφής της επικινδυνότητας ανά υπουργείο σε διοικητικά στελέχη δίχως τις σχετικές γνώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να εξετάζονται κλίμακες βαθμολογίας οι οποίες δε μπορούν να αιτιολογηθούν μια και δεν προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μελέτη κάθε χώρου εργασίας με τις ιδιαιτερότητες που αυτός έχει. Προφανώς εγείρονται σοβαρά ζητήματα με την αξιολόγηση - βαθμολόγηση της επικινδυνότητας και την κατάταξη των εργαζομένων στις κατηγορίες. Ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων τίθενται μη δικαιούχοι του επιδόματος και γίνονται απαράδεκτοι διαχωρισμοί και αδικίες στις κατηγοριοποιήσεις.

Όσον μας αφορά ως κλάδος εργαζομένων με τεράστια συμβολή στη λειτουργία του συνόλου των Τεχνικών Υπηρεσιών, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά η παντελώς άδικη εξαίρεση των Διπλωματούχων Μηχανικών από πλήθος χώρων εργασίας όπου προκύπτουν με σαφήνεια και κατόπιν σχετικών Μελετών συνθήκες επικινδυνότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι παρεμβάσεις είχαν ως στόχο την άρση της ανισότητας που προέκυπτε από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπου δύο εργαζόμενοι στον ίδιο ακριβώς χώρο εργασίας με τις ίδιες εκθέσεις σε επικινδυνότητα αντιμετωπίζονταν διακριτά.

Στα πλαίσια αυτά επαναφέρουμε συμπληρωμένες τις σχετικές μας προτάσεις, ώστε να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή


1. Ένταξη όλων των τεχνικών υπαλλήλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων των Αποκεντρ/νων Διοικήσεων και Περιφερειών της χώρας, όπου μέχρι σήμερα εντάσσονταν μόνο οι Χημικοί Μηχανικοί, εξαιρουμένων αδίκως των λοιπών τεχνικών ειδικοτήτων. Για τα Εργαστήρια αυτά υπάρχει μάλιστα και Μελέτη Εκτίμησης Βλαπτικών Παραγόντων που εκπονήθηκε από το ΕΛΙΝΥΑΕ, την οποία και επισυνάπτουμε.


  1. Ένταξη των ΠΕ Μηχανικών που απασχολούνται στα Εργοστάσια, Εργαστήρια, Χημεία, Κέντρα Τηλεπικοινωνιών, Αεροδρόμια, Νοσοκομεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε σοβαρούς επαγγελματικούς κινδύνους οι οποίοι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους και αποτελούν τις μόνες ειδικότητες ενός κρίσιμου Υπουργείου που εξαιρούνται


3. Επέκταση των προβλέψεων χορήγησης του επιδόματος στους ελάχιστους (πια) ΠΕ μηχανικούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία. Οι συνάδελφοι μας αυτοί των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Τμημάτων Πληροφορικής υποστηρίζουν και κινούνται στο σύνολο του χώρου των Νοσοκομείων (και όχι μόνο στα γραφεία τους) καθώς και υποστηρίζουν την ασφαλή λειτουργία κρίσιμων Υποδομών των Νοσοκομείων όπως τα Λεβητοστάσια και οι Υποσταθμοί Μέσης Τάσης με προφανή επικινδυνότητα


  1. Ένταξη όλων των Μηχανικών που στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας τους ασκούν εργασία πεδίου ή εργασία σε χώρους με επικινδυνότητα όπως τα εργοτάξια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίβλεψη έργων και μελετών σε έργα με σήραγγες, γέφυρες, Εποπτεία Φάσματος (ΕΕΤΑΑ), εργασία σε Τηλεπικοινωνιακά Κέντρα, Επίβλεψη και λειτουργία Αντλιοστασίων, Λεβητοστασίων, Βιολογικών Καθαρισμών και Υποσταθμών, Έργα Διαχείρισης Απορριμάτων από τους αντίστοιχους φορείς, έλεγχος και καταγραφή επικίνδυνων κατασκευών, ασφαλτοστρώσεις, Πολιτική Προστασία, διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, Τοπογραφικές εργασίες στο πεδίο κλπ.

Για την ορθή υλοποίηση των παραπάνω απαιτείται επιπρόσθετα να γίνουν προσλήψεις Ιατρών εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας. Να γίνουν επίκαιρες Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για όλους τους εμπλεκόμενους χώρους εργασίας. Να χορηγούνται συστηματικά σε όλους τους εργαζόμενους τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου