Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

6 Δεκέμβρη: 13 χρόνια μέτρα και οι σφαίρες εξακολουθούν να μην πέφτουν τυχαία

ΔΥΔΕ | 6 Δεκέμβρη: 13 χρόνια μέτρα και οι σφαίρες εξακολουθούν να μην πέφτουν τυχαία

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών
5 Δεκεμβρίου 2021


Η 6η Δεκέμβρη έχει κατοχυρωθεί ως μέρα μνήμης και αγώνα ενάντια στην καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία. Ήταν Σάββατο βράδυ του 2008 όταν ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από σφαίρα του αστυνομικού Ε. Κορκονέα. Γεγονός που ανέδειξε ένα πλατύ αντικατασταλτικό κίνημα κυρίως της νεολαίας, που λειτούργησε ως προπομπός των μεγάλων εργατικών και λαϊκών αγώνων των ετών που ακολούθησαν.

Σήμερα 13 χρόνια μετά, η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, μέσω της συνεχούς βίας και καταστολής των δυνάμεων της αστυνομίας, έχει γίνει καθεστώς. Όσο και αν θέλουν να μας πείσουν ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο ξυλοδαρμός στην Νέα Σμύρνη τον περασμένο Μάρτη, η εν ψυχρώ εκτέλεση του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς στο Πέραμα, και η συνεχής καταστολή οποιασδήποτε φωνής και αντίστασης, μαρτυρούν το αντίθετο. Παράλληλα, ο νόμος περιστολής των διαδηλώσεων, ο πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ και το χτύπημα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης αναδεικνύουν το βάθος της σύγχρονης αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Σε αυτές τις συνθήκες, η φετινή 6η Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσει βασικό κόμβο στον εν εξελίξει αγώνα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης. Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών να ξαναγίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου