Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Στη μνήμη του συναδέλφου μας Γιάννη Καρυπίδη

Στη μνήμη του συναδέλφου και συντρόφου μας Γιάννη Καρυπίδη που έφυγε από τη ζωή, αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση του Νασίμ Αλάτρας και το μοναδικό ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Γιάννης για το ταξίδι στη Γάζα.


Καλό Ταξίδι .. Σύντροφε, Αδερφέ, Φίλε και Σκηνοθέτα Γιάννη Καρυπίδη . . 
Ήσουν από τους πιο απλούς και λιτούς ανθρώπους που γνώρισα. Όταν ξεκινήσαμε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ "Γάζα Ερχόμαστε" δεν περίμενα ποτέ ότι ο σκηνοθέτης του θα έμεινε σε σπίτι παράγκα .. ούτε θα έμεινε σε χειροποίητο κόσμημα τσαντίρι σε παραλίες. Όταν σε πρωτογνώρισα στο σπίτι του Βαγγέλη με τους ήρωες μου, που έσπασαν για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της Γάζας, δεν ήξερα ότι είσαι σκηνοθέτης και ούτε εσύ το έλεγες .. ένας σύντροφος το είπε και ότι είχες πάρει τη κάμερα για να καταγράψεις το ταξίδι προς τη Γάζας, όπως είχατε συμφωνήσει. Εσύ όμως μπήκες με τα μούτρα στο μεγάλο γεγονός.. στην επαναστατική αυτή πράξη και άφησες χάμω τη κάμερα. Και γελάγαμε και έλεγες "τι να γράψω ..αφού το ζω .. είναι ένα πραγματικό όνειρο". Θυμήθηκα λίγα λεπτά μετά ότι ο Τσε πήγε με τον Φιντέλ στη Κούβα ως ιατρός αλλά στη κρίσιμη στιγμή άφησε τη ιατρική τσάντα και πήρε το όπλο.  
Την απόφαση μέσα μου την είχα πάρει και στην είπα δυο μέρες μετά ότι θέλω να είσαι σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ.. γιατί θέλω το ντοκιμαντέρ να πάρει τη ματιά σου .. αυτά που έβλεπες εσύ.. και όλοι οι σύντροφοι και φίλοι το κατάλαβαν αυτό και εργάστηκαν γι αυτό. Θυμάμαι πολλά από αυτά που έκανες στα γυρίσματα και έμαθα πολλά πολλά από σένα ήσουν δάσκαλος. Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα από πάνω μέχρι κάτω και στη Κύπρο πήγαμε. Δεν ήθελες να αφήσουμε κανένα από αυτούς που αγωνίστηκαν και έπαιξαν ρόλο στον αγώνα για να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας. 
Όταν πήρες στα χέρια σου το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ εκδικήθηκες όλους αυτούς που σε είχαν στη γωνία, γιατί δεν ήθελες να τους μοιάζεις.. όταν τους είπες : "Αυτή είναι η εκδίκηση της Γυφτιάς" κατέβασαν τα κεφάλια.  
Ξέρω αδερφέ και σύντροφε Γιάννη πως έχεις πολλές όμορφες φωτογραφίες ..ίσως καλύτερες από αυτήν εδώ που αναρτώ .. αλλά εσύ αυτήν λάτρευες περισσότερο από όλες ... Γιατί θυμίζει τον ψαρά που δεν πιστεύει σε σύνορα και Τείχη .. που πιστεύει ότι οι θάλασσες πρέπει να είναι ελεύθερες και ανοιχτές για όλους τους λαούς και πολίτες .. Αυτό ήθελες και εσύ για τους ψαράδες της αποκλεισμένης Γάζας .. να μπορούν ακόμα και στην Ελλάδα και σε όλο τη Μεσόγειο να ταξιδεύουν όπως έκαναν χιλιάδες χρόνια. .. 
Να είσαι σίγουρος Γιάννη πως εκεί που θα είσαι θα βλέπεις από ψηλά την μάχη απελευθέρωσης της Παλαιστίνης .. αυτό το κομμάτι γης που λάτρευες περισσότερο από πολλούς ακόμα Παλαιστινίους ..γιατί έβλεπες ότι είναι πυξίδα και η πυξίδα δεν αλλάζει σημείο αναφοράς .. 
Καλό Ταξίδι Σύντροφε ..Αδερφέ ..Φίλε και Σκηνοθέτα
ΑΘΑΝΑΤΟΣ...............
Ο Αγώνας συνεχίζεται .......

------------------------------
Τα τέσσερα κομμάτια του ντοκιμαντέρ όπως προβλήθηκαν στο Αλ-Τζαζίρα 
https://www.youtube.com/watch?v=RZvdZSo_mg0&list=PL6367B968B7B0657D
https://www.youtube.com/watch?v=J1R7ayng4hw&list=PL6367B968B7B0657D&index=2
https://www.youtube.com/watch?v=CfXo3MrvKfg&list=PL6367B968B7B0657D&index=3
https://www.youtube.com/watch?v=8gRscVeNbDo&list=PL6367B968B7B0657D&index=4

«Γάζα ερχόμαστε»: Ένα ντοκιμαντέρ για την αποστολή στη Γάζα το 2008

Το ντοκιμαντέρ Γάζα Ερχόμαστε, που κέρδισε το βραβείο κοινού στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το tvxs. Το ντοκιμαντέρ, του Γιώργου Αυγερόπουλου και Γιάννη Καρυπίδη, περιγράφει το ταξίδι 44 ακτιβιστών από όλο τον κόσμο που ταξίδεψαν από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008 και έσπασαν τον ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής έπειτα από 41 χρόνια.

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο


Μέρος 3ο


Μέρος 4ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου