Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα συνάντησης για τα προβλήματα των ΥΔΟΜ και των Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ

 

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 18-6-2021

Αρ. Πρωτ. : 8524


Προς:
1. Υπουργό Ενέργειας, κ. K. Σκρέκα

2. Υφυπουργό Χωροταξίας & 


Αστικού Περιβάλλοντος,

κ. Ν. Ταγάρα

Κοιν: 1. Γεν. Γραμ. Χωρ. Σχεδιασμού &

Αστικού Περιβ. κ. Ε. Μπακογιάννη

2. Υπηρεσιακό Γραμματέα κο Μιχαλόπουλο

3. Πρόεδρο & Δ.Ε. ΤΕΕ

4. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ


Θέμα : Αίτημα συνάντησης για τα προβλήματα των ΥΔΟΜ και των Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ

Κύριοι Υπουργοί

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.200 Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές).

Απευθυνόμαστε σε εσάς αιτούμενοι συνάντησης για πλήθος θεμάτων που αφορούν τα μέλη μας Διπλωματούχους Μηχανικούς οι οποίοι κατεξοχήν υλοποιούν, εφαρμόζουν και ελέγχουν την περιβαλλοντική, χωροταξική και πολεοδομική πολιτική.

Θέματα της συνάντησης μας είναι:

Α. Η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά. Τα απαιτούμενα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας (μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.), οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Από αυτές (168) 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μονάχα 2 και 16 απασχολούν 3. Οι 96 από τις 168 (ποσοστό μεγαλύτερο του 57%) δηλαδή λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου. Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες καθώς 20 από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δεν διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό. Τέλος σημαντικό ζήτημα είναι τα Παρατηρητήρια Δόμησης, των οποίων η τύχη αγνοείται από το 2017 που νομοθετήθηκαν.

Β. Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας. Οι ρυθμίσεις του νέου πολεοδομικού νόμου 4759/2020, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ψηφιακού συστήματος «e-Άδειες», που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 20 Μαΐου 2021, έχουν δημιουργήσει πρόσθετες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στις ΥΔΟΜ. Οι αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, αποδεικνύονται ανεφάρμοστες και ανεδαφικές

Δ. Η στελέχωση και η λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και των ΣΥΠΟΘΑ καθώς και η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ΕΣΧ, ΚΕΣΥΧΩΘΑ, ΚΕΣΑ και ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Ε. Τα υπό διαμόρφωση Χωροταξικά Σχέδια σε πανελλαδικό επίπεδο και οι διαδικασίες υλοποίησης τους καθώς και η αναγκαία επιμόρφωση του εμπλεκόμενου προσωπικού

ΣΤ. Τέλος όσον αφορά στις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΝ. υπάρχει αντίστοιχα μεγάλη έλλειψη σε ειδικότητες Μηχανικών. Τον Δεκέμβριο του 2020 , αποχώρησε ακόμη μια γενιά έμπειρων μηχανικών λόγω συνταξιοδότησης. Ήδη όμως και πριν, το ποσοστό των θέσεων Μηχανικών που καλύπτονται, ήταν κάτω του 65% (γεγονός που στάθηκε η αιτία να μην προωθηθούν καν οι αιτήσεις των Μηχανικών του ΥΠΕΝ στο Πρόγραμμα της Κινητικότητας –Β Κύκλος 2020). Σήμερα, το ποσοστό αυτό προφανώς έχει μειωθεί κι άλλο. Αντί, λοιπόν οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να προσπαθήσουν να βρουν κάποιο «αντιστάθμισμα» –έστω μέσω της Κινητικότητας του 2021-, το ΥΠΕΝ προβλέπει μηδέν (0)(!) θέσεις Μηχανικών στις Δ/νσεις του. Το αντικείμενο των Μηχανικών που εργάζονται στο ΥΠΕΝ, μέρα με τη μέρα εμπλουτίζεται με νέα πολύπλευρα και απαιτητικά έργα, μελέτες, χρηματοδοτικά προγράμματα (Ταμείο Ανάκαμψης, Διαγωνισμοί έργων/μελετών, προγράμματα σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, Εθνικές στρατηγικές, νέες Υπηρεσίες δεδομένων, νέες δομές-Φορείς-Υπηρεσίες). Όλα τα παραπάνω θα κληθούν να τα λειτουργήσουν και να τα διαχειριστούν οι ίδιοι μηχανικοί που πλέον –όπως «ομολογεί» και η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ- καλύπτουν πολύ μικρότερο ποσοστό από το 65% των προβλεπόμενων θέσεων ΠΕ Μηχανικών. Μετά τη βίαιη και χωρίς προγραμματισμό «συγχώνευση» των Υπηρεσιών που υπάγονται στον Υφ. Χωρ/ξίας και Αστ. Περ/ντος σε δύο ήδη ταλαιπωρημένα και «πλήρη» κτίρια, οι συνθήκες εργασίας έχουν κατά πολύ επιδεινωθεί μιας και οι Μηχανικοί πλέον συμβιώνουν στον ίδιο χώρο με πρωτόκολλα, ντουλάπες, αρχεία, φακέλους, κούτες σε γραφεία-αποθήκες. Τέλος, όπως ακριβώς και στις ΥΔΟΜ έχουν να αντιμετωπίσουν την απίστευτη έλλειψη υποδομών αναγκαίων για την εργασία τους. Απαρχαιωμένο λογισμικό (Windows XP χρόνια μετά τη λήξη υποστήριξης τους), απουσία εξειδικευμένων προγραμμάτων (Cad, GIS, κα) καθώς και μηχανημάτων αναπαραγωγής και εκτύπωσης σχεδίων ώστε να ανταπεξέλθουν /αξιολογήσουν τις μελέτες, δηλαδή να επιτελέσουν το έργο τους.

Τις θέσεις μας μπορείτε ενδεικτικά να δείτε στις κάτωθι παρεμβάσεις μας (στελέχωση και λειτουργία ΥΔΟΜ, προέγκριση στην κατηγορία 3, δειγματοληπτικοί έλεγχοι): https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/4.9.2020_poleodomiko_ns_827 5_final-2.pdf https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/1.12.2020_horotaxiko_vouli_83 55.pdf

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και αναμένουμε την ανταπόκριση σας στο αίτημα μας με όποιο τρόπο επιθυμείτε (δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου