Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Στάση εργασίας στην Εγνατία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17-02-2021, 14:36

Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας οδού ξεκινούν τρίωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, καθώς η διοίκηση της εταιρείας, μέσω των υπηρεσιακών παραγόντων, διαβίβασε το πρόγραμμα επισκέψεων των υποψήφιων παραχωρησιούχων που προγραμμάτισε το ΤΑΙΠΕΔ στα περιφερειακά γραφεία.

Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας θα διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόγραμμα επισκέψεων.

Επίσης, με επιστολή τους στον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη δήλωσή του στη Βουλή περί «ανικανότητας του ελληνικού δημοσίου να συντηρήσει» το δρόμο και του υπενθυμίζουν τα εξής:

«Σχετικά με τις ανάγκες αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα στα παλιά τμήματα της οδού, που προφανώς τα αναφέρετε ως προβληματικά, όπως καλά γνωρίζετε τα τελευταία δέκα χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς έπαιρνε το σύνολο των εσόδων από τα διόδια του άξονα, με την πλήρη ανοχή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου. Προφανώς, υπό αυτές τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες η Εγνατία οδός Α.Ε. μπορούσε να κάνει μόνο στοιχειώδη συντήρηση, όχι ως αποτέλεσμα της ανικανότητας του Δημοσίου, αλλά ως αποτέλεσμα της ‘ανικανότητας’ των πολιτικών ηγεσιών να αντισταθούν στις παράλογες απαιτήσεις της τράπεζας».

Σημειώνουν ακόμα ότι από τις αρχές του 2020 τα έσοδα των διοδίων καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο της Εγνατίας και ως εκ τούτου, «εκτελείται πλήθος συμβάσεων για την κάλυψη όλων αυτών που θα έπρεπε να είχαν γίνει σε αυτά τα δέκα χρόνια της αφαίμαξης του δημόσιου πλούτου».

Αναφέρουν ακόμα ότι με ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, το διάστημα 2013-2018, «υποβαθμίστηκε η ποιότητα των οδοστρωμάτων της οδού, δόθηκε εντολή για μη κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), διακόπηκε ο εν εξελίξει διαγωνισμός για υλοποίηση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων για δίκαιη χρέωση των χρηστών της οδού και δεν έγινε αποδοχή της εφαρμογής εκπτωτικής πολιτικής διοδίων προς όφελος των τοπικών και συχνών χρηστών», στο πλαίσιο διαμόρφωσης κλίματος για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση του δρόμου θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των διοδίων.

Ο σύλλογος εργαζόμενων καλεί τον υπουργό σε συνάντηση για να παρουσιάσει τις απόψεις του «που αφορούν την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που τμήμα της είναι και η τεχνογνωσία αυτής της εταιρείας προς όφελος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου