Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Στη Βουλή οι αυθαιρεσίες εργολαβικών εταιρειών στο άλσος


Στη Βουλή οι αυθαιρεσίες εργολαβικών εταιρειών στο άλσος Ν. Φιλαδέλφειας 

Στη Βουλή έρχεται το θέμα των αυθαίρετων εργασιών σε χώρους του άλσους της πόλης μας, από κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονται με τα έργα του γηπέδου και της υπογειοποίησης. Το θέμα φέρνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου. 

Αναλυτικά, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

«Τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες εις βάρος εργολαβικών και κατασκευαστικών εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του «Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής» (νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια), στο έργο «τοπικής ταπείνωσης και μερικής κάλυψης τμήματος των οδών Φωκών και Πατριάρχου Κωνσταντίνου» (υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου) και των βοηθητικών και συνοδών έργων. Τα παραπάνω έργα έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο παρακείμενο δασικό χώρο του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο.

Πρόκειται για αυθαίρετες εργασίες και κατασκευές, οι οποίες γίνονται χωρίς καμία άδεια, έγκριση και επιτήρηση από καμία αρμόδια αρχή, κατά παράβαση των νόμων και των κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια στα εργοτάξια, για την προστασία του δομημένου και του φυσικού, κυρίως δασικού, περιβάλλοντος, αλλά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ χρηματοδοτείται κατά μέρος από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς δίνονται 20,2 εκατ. ευρώ από τα 65 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, ενώ η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του γηπέδου και ένα από τα βασικά συνοδά έργα, έχει χαρακτηριστεί δημόσιο έργο της Περιφέρειας Αττικής, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 15 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνουμε ότι και τα άλλα συνοδά έργα (πεζοδρομήσεις, αντιπυρική ζώνη για την προστασία του άλσους, αναδασώσεις και λοιπές διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου) θα υλοποιηθούν με δημόσια χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγγελθεί οι παρακάτω παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και των εγκεκριμένων ΜΠΕ (Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) των δύο έργων, σε διαφορετικούς χρόνους: 
Μόνιμη στάθμευση βαριών εργοταξιακών οχημάτων παρανόμως, εκτός ορισμένου χώρου εργοταξίου και εντός του περιμετρικού πεζόδρομου, που έχει ορισθεί ως ζώνη πυροπροστασίας μεταξύ του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και του Άλσους. Ο χώρος του εν λόγω πεζόδρομου αποκλείεται ρητά από το έργο της υπογειοποίησης και το έργο του γηπέδου, καθώς δεν αποτελεί έκταση παραχωρημένη στην ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΑΕ, αλλά κοινόχρηστο χώρο υπό τη μέριμνα του Δήμου. 
Παράνομη εγκατάσταση κοντέινερ στον ίδιο χώρο, για τις ανάγκες παράνομης οριοθέτησης εργοταξιακού χώρου. 
Αυθαίρετη αφαίρεση μέρους των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης του Άλσους. 
Αυθαίρετη κατεδάφιση της πέτρινης μάντρας του Άλσους, που χρονολογείται με την έναρξη των εργασιών της υπογειοποίησης, με καταστροφή του διακριτού ορίου προστασίας του δασικού χώρου. 
Επέκταση των ορίων του εργοταξίου εντός της δασικής έκτασης, κατά παράβαση της ΑΕΠΟ. Αρχικά μέσω παράνομης τοποθέτησης συρμάτινης περίφραξης πολλών μέτρων εντός του δασικού χώρου (περί τα 20 μέτρα εντός του Άλσους) και στη συνέχεια μέσω τοποθέτησης συρμάτινης περίφραξης για την οριοθέτηση του εργοταξίου στην κορυφή του πρανούς, εντός του Άλσους 
Απόρριψη χωμάτων και αδρανών υλικών εντός δασικού χώρου του Άλσους. 
Ζημιές σε δασικά δέντρα από τις εν λόγω αυθαίρετες ενέργειες. 
Απουσία της υποχρεωτικής πινακίδας ενημέρωσης Δημοσίου Έργου, με τα στοιχεία του Δημοσίου Έργου της υπογειοποίησης σε εμφανές σημείο, τον αριθμό άδειας, τους εταίρους ΣΔΙΤ, τον προϋπολογισμό και τις πηγές χρηματοδότησης κ.ο.κ. 

Ορισμένες από τις παραπάνω ενέργειες, πέρα από τις άμεσα ορατές συνέπειές τους, ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για το Άλσος, καθώς παραβιάζουν και καταπατούν τα θεσμοθετημένα όρια του δασικού χώρου και τον παραρεμάτιο περιβάλλοντα χώρο στο μη διευθετημένο μέχρι σήμερα, όμορο ρέμα Γιαμπουρλά, από το οποίο βάσει ΑΕΠΟ απαιτείται απόσταση 150 μέτρων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πρόκειται για τεχνικό έργο μεγάλης κλίμακας και σημασίας που επηρεάζει δραστικά τη γύρω περιοχή.

Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που αφορά όλους τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης (Δήμους, Δασαρχείο, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), καθώς και την κεντρική διοίκηση (ΥΠΟΑ, ΥΠΕΝ, ΥΜΕ, ΥΠΑΝΕ, ΥΠΕΣ, ΥΠΤΠ) και φορείς Πολιτικής Προστασίας, και ως εκ τούτου απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.

Για όλα τα παραπάνω έχουν γίνει από τους Δημοτικούς Συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο οι εξής κινήσεις: 
4η Φλεβάρη: Παρέμβαση στον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννη Βούρο για τα σταθμευμένα βαριά οχήματα. 
10η Φλεβάρη: Γραπτή ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή για τα σταθμευμένα βαριά οχήματα. 
6η Μάρτη: Γραπτό αίτημα για συνάντηση με τον Διευθυντή Δασών Αθηνών για τα τεκταινόμενα στο Άλσος. 
10 Μάρτη: Αίτημα προς τις υπηρεσίες του Δήμου για χορήγηση σχετικών εγγράφων, που ακόμα αναμένονται. 
23η Μάρτη: Γραπτή ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή για την αυθαίρετη αφαίρεση μέρους της περίφραξης, τα σταθμευμένα βαριά οχήματα και την τοποθέτηση κοντέινερ. 
1η Απρίλη: Παρέμβαση στον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για τις αυθαίρετες εργασίες και κατασκευές στο Άλσος από την κατασκευάστρια εταιρεία της υπογειοποίησης. Αυτοψία παρουσία του αντιδημάρχου Πρασίνου και Περιβάλλοντος και του υπεύθυνου της Δημοτικής Αστυνομίας, στους οποίους υποδείχθηκαν οι παραπάνω αυθαιρεσίες και οι ζημιές που προκλήθηκαν. 
1η Απρίλη: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διευθυντή Δασών Αθηνών για τις αυθαίρετες εργασίες και κατασκευές στο Άλσος από την κατασκευάστρια της υπογειοποίησης. 
21η Απρίλη: Αίτημα προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής και τη Διεύθυνση Δασών Αττικής για χορήγηση σχετικών εγγράφων, που ακόμα αναμένονται. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί καμία κίνηση διερεύνησης των παραπάνω από μεριάς Δήμου, ούτε και απάντηση στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί. Αντίθετα καταγράφηκαν παρεμβάσεις για την κάλυψη και την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών: 
Από τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ο οποίος δύο μέρες μετά την καταγγελία των αυθαιρεσιών στην έναρξη της υπογειοποίησης, με το έγγραφο 7765/3-4-2020 εγκρίνει την τοποθέτηση προσωρινής περίφραξης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. 
Από τη Διεύθυνση Δασών Αττικής, που με την «Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα» 714/29681 επιχειρεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που έγιναν στο Άλσος, αναφέροντας παράλληλα ότι «οι θέσεις παρέμβασης είναι συγκεκριμένες και προσδιορισμένες στο έδαφος διά του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που θα συνταχθεί». 
Από την Περιφέρεια Αττικής, που με το 260141 έγγραφο επιχειρεί δύο εβδομάδες μετά να καλύψει τις αυθαιρεσίες στην εκτέλεση του έργου της, επικαλούμενη αντικρουόμενα και μεταγενέστερα των καταγγελιών έγγραφα. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί: 
Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για τον έλεγχο και τη βεβαίωση των παραβάσεων; 
Ποια μέτρα θα παρθούν για τη συμμόρφωση των κατασκευαστικών εταιρειών, για τη διασφάλιση της προστασίας του δασικού χώρου του Άλσους και του δημόσιου περιβάλλοντος χώρου; 
Ποια μέτρα θα παρθούν για την άμεση αποκατάσταση των αυθαιρεσιών και των ζημιών; 
Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι σε φαινόμενα αρχών, που αδρανούν σε καταγγελίες, που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος και δεν απαντάνε σε γραπτές παρεμβάσεις όπως υποχρεούνται; 
Πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα έργα με ΣΔΙΤ και πώς αυτός επιβάλλεται όταν δεν τηρείται; 
Πώς διασφαλίζεται το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών και συγκεκριμένα η τήρηση της σειράς εργασιών και η επίβλεψη από τις αρμόδιες αρχές σε διαφορετικά έργα; 
Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στην ανάγκη να προστατευτούν αποτελεσματικά η δασική έκταση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, που γειτνιάζει στα έργα του όμορου Προσφυγικού Συνοικισμού Νέας Φιλαδέλφειας, των διατηρητέων μνημείων βιομηχανικής κληρονομιάς στην περιοχή (πρώην εργοστάσια Βαμβακουργίας Νέας Φιλαδέλφειας και «Μπριτάννια») και του όμορου ρέματος Γιαμπουρλά, για το οποίο δεν έχει ακόμα εκπονηθεί μελέτη οριοθέτησης ή διευθέτησης, παρότι είναι απαιτητό για την εκτέλεση των έργων, δεδομένου ότι δεν έχει εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; 
Ποιος έχει την ευθύνη για τη σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, της ποιότητας ζωής, του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου