Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση, μέσω του «καταδυτικού τουρισμού»!


Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανατροπές στους κανόνες δόμησης και στις αρτιότητες των οικοπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις ιδιοκτησίες των πολιτών και παράλληλα γενναία πολεοδομικά «μπόνους» για τουριστικές επενδύσεις προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, για τον «καταδυτικό τουρισμό», το οποίο περιλαμβάνει πλήθος πολεοδομικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που έχει αναρτηθεί σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ πλήθους τροποποιήσεων της πολεοδομικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων προβλέπει ότι:

-Τα οδικά δίκτυα που διατρέχουν εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και εκτός ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων δεν συνιστούν κατάτμηση αυτών, και δεν προσμετρώνται για τον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών. Δηλαδή για αυτές τις ιδιοκτησίες δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης των 4 στρεμμάτων έως 750 τετραγωνικών μέτρων, ανάλογα με την χρονολογία της κατάτμησης.

-Γύρω από περιοχές οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων προβλέπει επίσης το νέο νομοσχέδιο μπορεί να τίθενται πολεοδομικοί περιορισμοί σε εκτάσεις τρίτων, επισφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο την απαγόρευση δόμησης σε περιοχές στις οποίες προορίζονται να δεσπόσουν τουριστικές επενδύσεις.

-Τα δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις, που συμπεριλαμβάνονται στα όρια μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων συνυπολογίζονται για την συμπλήρωση της αρτιότητας των εκτάσεων τους ώστε να είναι μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων. Δηλαδή αν σε μια περιοχή το ιδιωτικό οικόπεδο είναι πολύ μικρό για να χτιστεί σε ποσοστό έως 10% της έκτασης μπορεί να «προσθέσει» δημόσια δάση, παρότι δεν του ανήκουν, για να γίνει το οικόπεδο οικοδομήσιμο.

Οικόπεδα δύο ταχυτήτων

Ειδικότερα η ρύθμιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού, που δημιουργεί στις εκτός σχεδίου περιοχές παρόδια οικόπεδα δύο ταχυτήτων, δηλαδή αυτά που χτίζουν κατά παρέκκλιση και αυτά που λόγω τουριστικής επένδυσης στην περιοχή τους εξαιρούνται συγκεκριμένα προβλέπει ότι:

-«Οδικά δίκτυα που διατρέχουν εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων της υποπερίπτωσης δδ της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, (Α΄155), ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής που ανεγείρονται σε γήπεδα τουλάχιστον 50 στρεμμάτων και σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και εκτός ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, δεν συνιστούν κατάτμηση αυτών, και δεν προσμετρώνται για τον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών.
2. Για τον υπολογισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και εκμετάλλευσης, καθώς και της πυκνότητας κλινών ανά στρέμμα, η έκταση του ακινήτου νοείται ως ενιαίο σύνολο. Οι απαιτούμενες άδειες δόμησης και οι λοιπές προβλεπόμενες κατά περίπτωση εγκρίσεις εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σύνολο της έκτασης, η δε υλοποιούμενη δόμηση μπορεί να τοποθετείται σε οποιοδήποτε τμήμα του ακινήτου, εφόσον τηρούνται οι υπόλοιποι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και οι διατάξεις περί προστασίας αιγιαλού και παραλίας.
3. Για τη διατήρηση του ενιαίου της έκτασης, και εφόσον φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο παρουσιάζει στοιχεία υψηλής επικινδυνότητας (ποταμοί, χείμαρροι κ.λπ.) πρέπει να διασφαλίζεται η λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους τμημάτων του ακινήτου μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων. Η ενοποίηση του ακινήτου μπορεί να υλοποιείται και με υπέργεια ή και υπόγεια ζεύξη εφαρμοζόμενης αναλογικά της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του ν. 4067/2012».

Δημόσια δάση σε ιδιωτικές επενδύσεις

Το ενιαίο της έκτασης και διατήρηση της αρτιότητας σε εκτάσεις μικτού χαρακτήρα (αγροτικές και δασικές), εντός των οποίων δημιουργούνται τουριστικές εγκαταστάσεις με σχετική διάταξη του τουριστικού νομοσχεδίου καθορίζεται ως εξής:

«1. Δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις, καθώς και δημόσιες δασικές εκτάσεις των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, που τέμνουν, διαχωρίζουν ή εμπεριέχονται σε ιδιωτικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων της υποπερίπτωσης δδ της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄155), ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 ή εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δεν διακόπτουν το ενιαίο της έκτασης και προσμετρώνται στην επιφάνεια του γηπέδου ως προς την αρτιότητά του, μόνο εφόσον συμπεριλαμβάνονται στη συνολική δασικού χαρακτήρα έκταση που δεσμεύεται για την υλοποίηση της επένδυσης. Οι εκτάσεις του προηγούμενου εδαφίου δεν συνυπολογίζονται στην αξιοποιήσιμη έκταση αυτού, παρά μόνο εάν και κατά το μέτρο που έχει εγκριθεί επέμβαση σε αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 και 49 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 36 του ν. 4280/2014. (Α’ 159). Η συνολική έκταση που δεσμεύεται για την υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων.
Ιδιωτικά δάση και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, που τέμνουν, διαχωρίζουν ή εμπεριέχονται σε ιδιωτικές εκτάσεις που είτε ανήκουν στην κυριότητα του φορέα που υλοποιεί την επένδυση είτε τις διαχειρίζεται κατόπιν νομίμου δικαιώματος και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί έγκριση επέμβασης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4179/2013 (Α’ 175), σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων της υποπερίπτωσης δδ της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄155), ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 ή εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, δεν διακόπτουν το ενιαίο της έκτασης και προσμετρώνται στην επιφάνεια του γηπέδου ως προς την αρτιότητά του, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των κειμένων διατάξεων. Η συνολική έκταση που δεσμεύεται για την υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων».

1 σχόλιο: