Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.:                                                         Αθήνα,   4/3/2020

Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μμ

          Συνάδελφοι/σες

              
     Λόγω επίσπευσης της διαδικασίας ψήφισης του Ν/Σ Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις”, καλούμε σε Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 5/3/2020 και σε Συγκέντρωση στις 10:30 πμ έξω από το Υπ. Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα).
Στο εν λόγω Νομοσχέδιο όπως αναλυτικά έχουμε περιγράψει με την από 25/2/2020 ανακοίνωση μας, αλλά και παρουσιάσαμε στη Βουλή εισάγεται εκ νέου και αναβαθμίζεται ο θεσμός των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ανώνυμες Εταιρείες και  πρακτικά  θα αντικαταστήσουν  τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Θα αναλάβουν την σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων μελετών και έργων των ΟΤΑ, καθώς και την τεχνική και διοικητική υποστήριξη θεμάτων που άπτονται αρμοδιοτήτων τεχνικών έργων και υπηρεσιών δόμησης. Η στελέχωση των ανωτέρω Α.Ε. θα γίνεται αφ’ ενός με την μετάταξη ή απόσπαση ολίγων αρεστών Δημοσίων Υπαλλήλων, διαλύοντας τις ήδη υποστελεχωμένες Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων  και αφ’ ετέρου με προσλήψεις προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς τον έλεγχο του Δημοσίου, εδραιώνοντας με αυτό τον τρόπο το πελατειακό κράτος και την απόλυτη κυριαρχία των τοπικών αιρετών αρχόντων και των τοπικών παραγόντων. Επίσης, θα ανατίθεται σε εξωγενείς παράγοντες με προγραμματική σύμβαση (ΕΕΤΑΑ) η  Διοικητική και Τεχνική υποστήριξη θεμάτων που αφορούν τις τεχνικές υπηρεσίες και τις ΥΔΟΜ των ΟΤΑ. Η  ανάθεση αυτή διαδικασιών και αρμοδιοτήτων στις υπό ίδρυση Αναπτυξιακές Α.Ε., λόγω του ότι λειτουργούν με πιο ελαστικά κριτήρια σε σχέση με εκείνα του Δημοσίου, αποτελούν εκ των πραγμάτων  μια μορφή έμμεσης ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών των ΟΤΑ. Οι νέες Αναπτυξιακές ΑΕ θα αποτελέσουν και αυτές παραδείγματα χρεωκοπίας, όπως εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος, που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα και στη συνέχεια τέθηκαν σε καθεστώς  εκκαθάρισης, φορτώνοντας  με χρέη Δήμους και Περιφέρειες και κατ’ επέκταση τους πολίτες. Αυτό αποδεικνύεται άμεσα με το άρθρο 23 του παρόντος Ν/Σ, όπου φορτώνει στους Δήμους, αναδρομικά τα βάρη των προηγούμενων «πτωχευμένων»  Νομικών τους Προσώπων! Ο ορισμός ανεξέλεγκτων Αναπτυξιακών Οργανισμών ως Αναθετουσών Αρχών έχει εκτός των άλλων και σοβαρά ζητήματα Νομιμότητας, τη στιγμή που με μικρότερο κόστος θα μπορούσαν να προσληφθούν Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχανικοί, να συγκροτηθούν Διαδημοτικές Συνεργασίες, να επανασυγκροτηθούν οι πρώην ΤΥΔΚ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, να μεταφερθούν έργα σε ανώτερο επίπεδο (Περιφέρειες, Υπουργεία κλπ).
Η παραπάνω διαδικασία είναι έωλη και θα επιφέρει το χάος στις τοπικές κοινωνίες. Στο βωμό του κέρδους, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαφόρων αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων, θα προκαλέσουν  ζημιά στο δομημένο, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στη δομή του κοινωνικού ιστού, στη πολιτιστική κληρονομιά και γενικότερα στο Δημόσιο Συμφέρον.                
Διεκδικούμε:
  • Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες
  • Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι ιδιωτικοποίηση τους
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών
·         Νομική Κάλυψη των Διπλωματούχων Μηχανικών
Παράλληλα συνεχίζουμε έως 20/3/2020 την Απεργία – Αποχή από Επιτροπές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου