Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Συσπείρωση απέναντι στα θηρία


Συσπείρωση απέναντι στα θηρία




Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την κοινή δράση ανάμεσα στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται -τοπικά ή θεματικά- σε διαφορετικά ενεργειακά μέτωπα με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες τους και το άνοιγμα της ατζέντας και σε ζητήματα που υπερβαίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας, με την επέκτασή της στις κοινωνικές συνέπειες και συνολικά στον ενεργειακό σχεδιασμό και τη δυνατότητα εκφοράς ενός κινηματικού αντίλογου.

Mε μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων και ατόμων από όλη την Ελλάδα που αντιστέκονται με κινηματικές δράσεις σε ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθήνας. Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας του Δικτύου Μεσοχώρα-Αχελώος SOS, της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την προστασία των Αγράφων και της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ενώ στην οργάνωσή της συνέβαλε και η «Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών».

Αν και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για τη διατύπωση ενός κοινού λόγου από τα κινήματα που αντιστέκονται στον τρόπο που διαμορφώνεται το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας, η συνάντηση αυτή κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι φορείς και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά «μέτωπα» της ενέργειας, από την επέλαση των βιομηχανικών αιολικών ώς τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καύση απορριμματογενών καυσίμων.

«Η συνολική αναδιάρθρωση του ενεργειακού τοπίου τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη την ηπειρωτική, νησιωτική και θαλάσσια επικράτεια -μη εξαιρουμένων προστατευόμενων περιοχών- σε σημείο τέτοιο, ώστε να μην υπάρχει περιοχή που να μη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες κάποιας ενεργειακής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, προωθείται με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο, που κάνει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά γίνονται ερήμην τους και να αντιδρούν, εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας των ενεργειακών έργων και των επιπτώσεών τους. Σε αυτές τις συνθήκες, μπορούν εύκολα να διακρίνουν την καθημερινή επιδείνωση των όρων της ζωής τους, πρωτίστως στο περιβαλλοντικό σκέλος και δευτερευόντως στο κοινωνικοοικονομικό. Βιωμένο αποτέλεσμα όλης της παραπάνω διαδικασίας είναι το φαινομενικά παράδοξο γεγονός της εκρηκτικής αύξησης της ενεργειακής φτώχειας μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, ταυτόχρονα με τη διαρκώς αυξανόμενη εγκατεστημένη ισχύ του συστήματος», επισημάνθηκε στην εισαγωγική παρέμβαση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση από τις συλλογικότητες που προχώρησαν στη διοργάνωσή της.


«Η τελευταία, κομβικής σημασίας, εξέλιξη αφορά την πραγματική φρενίτιδα γύρω από τον κεντρικό στόχο “η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος”, που αφορά την εκχώρηση του 1/3 της επικράτειας σε εγχώριους και διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, με τον ταυτόχρονο σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση πολλαπλών διακρατικών αγωγών μεταφοράς ορυκτών καυσίμων. Το υλοποιούμενο αυτό σχέδιο, πέρα από τα επιδιωκόμενα κέρδη των ομίλων, συνεπάγεται δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία. Παράλληλα, είναι έκδηλο ότι πυροδοτεί κατακόρυφη όξυνση των διεθνών ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρθηκε.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι ο βασικός συνδετικός κρίκος των αντιστάσεων που εκδηλώνονται είναι η αντίθεσή τους στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων που σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμούν με πραγματική λεηλασία της φύσης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την κοινή δράση ανάμεσα στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται -τοπικά ή θεματικά- σε διαφορετικά ενεργειακά μέτωπα με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες τους και το άνοιγμα της ατζέντας και σε ζητήματα που υπερβαίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας, με την επέκτασή της στις κοινωνικές συνέπειες και συνολικά στον ενεργειακό σχεδιασμό και τη δυνατότητα εκφοράς ενός κινηματικού αντίλογου.


Κι ακόμη, την αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο οι αγώνες και η επιδίωξη για απτά αποτελέσματα μπορούν να συνδυαστούν με προτάσεις για ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού μοντέλου και τη σύνδεση με αντίστοιχα κινήματα άλλων χωρών και ιδιαίτερα των γειτονικών.

Ενημέρωση για τις εργασίες της συνάντησης

Το απόγευμα της Κυριακής 19/1/2020, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια. Για το περιεχόμενό τους εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση – ενημέρωση:

Ανακοίνωση - ενημέρωση

Το διήμερο 18-19/1/2020 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια, στο κτίριο της Νομικής σχολής Αθήνας, με πολύ μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων -απ’ όλη την Ελλάδα-, που έχουν άμεση εμπλοκή σε αντιστάσεις σχετιζόμενες με ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες, αλλά και πολλών άλλων (συλλογικοτήτων και μεμονωμένων προσώπων), που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και για τις αντίστοιχες κινηματικές δράσεις.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με εισαγωγική παρέμβαση των συλλογικοτήτων που είχαν την πρωτοβουλία της συνάντησης και συνεχίστηκε, με αμείωτο ενδιαφέρον, σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Η συζήτηση, πέρα από την αναγκαία αλληλοενημέρωση, επεκτάθηκε και σε μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως:
α) το θέμα της κοινής δράσης ανάμεσα στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται -τοπικά ή θεματικά- στα διαφορετικά ενεργειακά μέτωπα, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες τους,
β) το άνοιγμα της ατζέντας και σε ζητήματα που υπερβαίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας, με την επέκτασή της στις κοινωνικές συνέπειες και συνολικά στον ενεργειακό σχεδιασμό,
γ) η δυνατότητα εκφοράς ενός κινηματικού αντίλογου, με βασικές θέσεις και προτάσεις, πέρα από τον αμυντικό αγώνα και την ανάθεση στο κράτος, στις εταιρείες και σε κάθε είδους «ειδικούς», με στόχο την ευρύτερη κοινωνική απεύθυνση,
δ) η αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο οι αγώνες και η επιδίωξη για απτά αποτελέσματα μπορούν να συνδυαστούν με προτάσεις για ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού μοντέλου, ακόμη και έξω από τα όρια του συστήματος και
ε) η σύνδεση με αντίστοιχα κινήματα άλλων χωρών και ιδιαίτερα των γειτονικών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αναλυτική καταγραφή και κωδικοποίηση του συνόλου των απόψεων και των προτάσεων που κατατέθηκαν -δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που φαίνεται πως συνιστούν κοινό τόπο-, με σκοπό να ανατροφοδοτηθεί ο διάλογος στο εσωτερικό των συλλογικοτήτων και με σαφή επιδίωξη τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου, την ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων και τη σταθεροποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας.




19.1.2020


Οι συμμετέχοντες/ουσες στη συνάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου